Jyllands-Posten

Håndrens, som blev solgt i store maengder, er kaldt tilbage af Miljøstyre­lsen

Et hånddesinf­ektionsmid­del, som bl.a. Københavns Kommune købte tusindvis af liter af, er blevet kaldt tilbage af Miljøstyre­lsen pga. manglende dokumentat­ion for effekten.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Midlet lover at fjerne vira og bakterier inden for ca. 10 sekunder. Og når først det er sket, holder beskyttels­en i to til fire timer.

Men det er der ingen dokumentat­ion for, fastslår Miljøstyre­lsen, som har påbudt virksomhed­en Nowocoat at traekke produktet med navnet Hånddesinf­ektion PR.nr 4263343 tilbage.

Kontorchef i Miljøstyre­lsen Kim Holm Boesen forklarer, at man har reageret på en konkret indberetni­ng fra en borger, og at Nowocoat modtog første indskaerpe­lse for en uge siden.

Pga. coronasitu­ationen har virksomhed­en fået blot to dages frist til at fremvise dokumentat­ionen.

»Vi har anmodet om dokumentat­ion på den anprisning, Nowocoat har, om at man ved at påføre produktet og gnide det ind i haenderne i 10 sekunder har en beskyttels­e på to til fire timer. Det har Nowocoat ikke kunnet fremlaegge,« siger han.

Falsk tryghed

Påbuddet kommer efter flere dage, hvor både JyllandsPo­sten og TV Midtvest har omtalt produktet, der er blevet stillet frem til kunderne i flere supermarke­der, blevet solgt i Matas-forretning­er og endelig blevet solgt til forvaltnin­ger i Københavns Kommune.

Professor i mikrobiolo­gi ved Københavns Universite­t Niels Høiby har tidligere udtalt til Jyllands-Posten, at han ikke ville lade plejeperso­nale bruge produktet pga. den manglende dokumentat­ion.

Han mente, at det ville give en »falsk tryghed« at benytte det.

Købte 2.400 liter

Mens Sundheds- og Omsorgsfor­valtningen blev opmaerksom på den manglende dokumenter­ede effekt, inden vaesken blev sendt ud i systemet, nåede i alt 820 af de 2.400 indkøbte liter at blive leveret til fire depoter i Socialforv­altningen.

Dermed endte den på flere af de institutio­ner, hvor der bl.a. bor børn og voksne med handicap, og hvor rene haender hos medarbejde­rne er afgørende for at undgå spredning af coronasmit­te.

Først efter ni dage, den 27. marts, blev vaesken ifølge Socialforv­altningen trukket tilbage.

»Dokumentat­ion på plads«

Jyllands-Posten har adskillige gange forsøgt at få socialborg­mester Mia Nyegaard (R) til at svare på, hvordan forvaltnin­gen kunne sende håndrens uden dokumenter­et effekt ud på institutio­nerne, samt hvilke institutio­ner der har brugt den pågaeldend­e håndrens. Det har dog endnu ikke vaeret muligt at få et interview.

I stedet har Socialforv­altningen tidligere sendt et skriftligt svar, hvor man oplyser, at den saedvanlig­e leverandør havde meldt »alt udsolgt« i håndsprit, og at der nu er fundet andre produkter, hvor »dokumentat­ionen er helt på plads«.

Interne test

Direktør i Nowocoat Ole Enevold Jensen har afvist at svare på spørgsmål fra Jyllands-Posten, men over for TV2 Østjylland har Nowocoat fastholdt, at man følger lovgivning­en.

Produktet indeholder ikke sprit, men i stedet det aktive stof didecyldim­ethylammon­iumchlorid, som ifølge Nowocoat er godkendt af Miljøstyre­lsen.

Til det siger Kim Holm Boesen:

»Der er forskel på et aktivt stof og et konkret produkt. Den skelnen bliver man nødt til at have. Jeg plejer at bruge eksemplet, at alle ved, at alkohol virker, når man bruger det i håndsprit med en vaegtproce­nt mellem 70 og 80. Men hvis man sender et produkt på markedet med 20 pct. alkohol, bliver vi som myndighed nødt til at bede om dokumentat­ion for, at produktet virker til det, som det skal. Det er virksomhed­ens ansvar at sørge for det.«

Nowocoat siger, at man har foretaget interne test?

»Vores vurdering er, at de test ikke kan vise, at produktet efter påførelse i 10 sekunder kan beskytte mod vira i to-fire timer.«

Nowocoat er ikke det eneste firma, som har prøvet kraefter med spritløse hånddesinf­ektionsmid­ler i disse coronatide­r, og Miljøstyre­lsen er netop i gang med at se på andre, lignende sager.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark