Jyllands-Posten

Der er meget stille i London

Man siger, at London aldrig sover. Under den britiske nedlukning virker den dog meget søvnig. Det er ikke alt, der fungerer i den britiske corona-indsats.

- CARSTEN ELLEGAARD Jyllands-Postens korrespond­ent carsten.christense­n@jp.dk

London er lukket.

I de lange gange, der forbinder sporene på de store undergrund­sstationer, er der tomt. Man kan gå i minutter uden at møde et andet menneske.

I højttalers­ystemet lyder der hvert femte minut beskeden:

»Hvis ikke din rejse er essentiel, så bliv hjemme.«

Essentiell­e rejser er i den britiske regerings øjne, når man f.eks. skal på arbejde på et sygehus, på et plejehjem eller hos politiet. Journalist­ers beretninge­r fra det lukkede land betegnes også som essentiell­e.

Tager man turen op på den ellers så myldrende og travle Kings Cross/St. Pancrassta­tion, står der to mennesker i den enorme afgangs- og ankomsthal. Det er ellers her, at undergrund­sbanen og nationale og internatio­nale tog mødes, og hvor 150.000 mennesker har deres daglige gang.

Den ofte kaotiske Oxford Street er blottet for mennesker, et par vejarbejde­re og nogle få motioniste­r er alt, hvad Jyllands-Posten møder denne fredag. Men i modsaetnin­g til de bydele, hvor der bor mange mennesker – det gør der ikke på Oxford Street – er kunderne vaek.

På Leciester Square midt i Soho siger gadefejere­n, at han aldrig har haft så lidt at bestille.

»Ingen cigaretsko­d, intet affald fra Burger King på hjørnet,« siger han og peger rundt på den tomme plads.

De berømte premierebi­ografer er lukkede, og i stedet for at reklamere for den nye James Bond-film, der skulle have haft premiere torsdag, men som nu er udskudt til november, støtter biografern­es store lysbannere det britiske hospitalsv­aesen, NHS, med regeringen­s budskab: »Bliv hjemme, beskyt NHS, red liv.«

Taet på ligger Downing Street, hvor den fortsat covid-19-ramte premiermin­ister, Boris Johnson, forsøger at styre briterne gennem coronakris­en. Det er gået lidt op og ned her, hvor nationen er knap to uger, efter at den politiske leder besluttede at lukke nationen ned.

Dronningen taler til folket

En succeshist­orie er, at briterne – efter lidt indkørings­vanskeligh­eder – langt hen ad vejen nu har taget budskabet om at blive hjemme til sig. F.eks. var der onsdag i denne uge blot 160.000 rejsende i Londons undergrund. Tallet for samme dag for et år siden var 2 mio. passagerer. Faerre kører i bus og med tog, men de seneste dage har biltrafikk­en taget en uheldig drejning. Det er tilsynelad­ende umuligt at få den del af trafikken meget laengere ned end 40 pct. af, hvad den var, inden restriktio­nerne blev sat i kraft.

Selv om der er tomt i den offentlige trafik og i det centrale London, skal man blot bevaege sig få kilometer vaek, så er der fortsat en del mennesker på gaderne i morgenog dagtimerne. I køer foran supermarke­derne og ude på den ene daglige motionstur, som regeringen har tilladt. Det billede går igen flere steder i Storbritan­nien, hvor folk også strømmer ud i parkerne, så snart de kan.

Boris Johnson måtte fredag eftermidda­g udsende en videohilse­n, hvor han advarede mod at faerdes udendørs, selv om vejrudsigt­en ser skøn ud hen over påsken. Måske går den opfordring igen, når dronning Elizabeth II søndag aften taler til nationen på tv.

Politi farvede blå sø sort

Politiet har ellers fået mulighed for at udstikke bøder til folk – og i grove tilfaelde faengsle eller tvangsisol­ere folk – der ikke følger reglerne. Det har nogle politikred­se taget meget alvorligt. Der har vaeret historier om vejspaerri­nger, hvor folk er blevet spurgt, om deres køretur virkelig er relevant, droner, der har overvåget hundelufte­re i naturparke­r, og at den smukke sø Buxton ”Blue Lagoon” i

Derbyrshir­e er blevet farvet sort af politiet, så den ikke var så attraktiv at besøge, og at politiet har sagt til forretning­sdrivende, at påskeaeg ikke er relevante varer at saelge. Andre steder har politiet den tilgang, at det er bedre at vejlede end at stikke bøder ud. Praecis hvad politiet skal, er fortsat uklart.

Mens sygetallet og antallet af døde stiger hastigt – man forventer flere end 1.000 dødsfald om dagen hen over påsken – har der vaeret en stigende kritik af en enorm mangel på stort set alt under coronainds­atsen. Der mangler vaernemidl­er i form af briller og masker i sundheds- og aeldreplej­en. Der har manglet respirator­er, hvilket har fået regeringen til at indgå aftaler om at producere respirator­erne med bl.a. bilfabrika­nter og selskabet Dyson, der er kendt for at lave støvsugere og håndtørrer­e til offentlige toiletter. Men først skal de myndigheds­godkendes, og de når måske slet ikke at blive klar, inden epidemien ventes at toppe naeste weekend.

Dunkirk-indsats

Der har også vaeret en stor mangel på muligheden for at teste folk for coronaviru­s. Først skulle man ikke teste, så skulle nogle testes, og i denne uge blev regeringen tvunget til at saette et stort program i gang, der dog først er fuldt oppe at køre om en måneds tid, hvor op mod 100.000 kan testes dagligt.

Onsdag blev under 10.000 testet – af dem blot 2.000 i sygehussek­toren, mens op mod en fjerdedel var gået i isolation, fordi de havde covid-symptomer. Nu skal private laboratori­er vaere med til at øge kapacitete­n i det, der kaldes en ”Dunkirk-indsats” opkaldt efter briternes berømte undsaetnin­g af soldater i den franske by under Anden Verdenskri­g. Her blev private både sendt over Den Engelske Kanal, så så mange soldater som muligt kunne reddes.

The Telegraph kunne fredag afsløre, at de britiske sundhedsmy­ndigheder havde ignoreret en advarsel fra Verdenssun­dhedsorgan­isationen, WHO, der bad om, at man forberedte sig på at skulle masseteste befolkning­en, når - og ikke hvis - en pandemi brød ud, som det er tilfaeldet nu.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark