Jyllands-Posten

Pandemien splitter Latinameri­ka

Mens Brasiliens praesident, Jair Bolsonaro, kalder coronasmit­ten »et medietrick«, indfører Chile udgangsfor­bud. Landene i Latinameri­ka forholder sig vidt forskellig­t til virussen, hvilket gør regionen saerlig sårbar over for smittespre­dning.

- JONAS FRUENSGAAR­D Jyllands-Postens udsendte medarbejde­r

Coronakris­en har kastet Brasilien ud i et politisk kaos. Jair Bolsonaro, landets omstridte praesident, der betegnes som Latinameri­kas Donald Trump, har flere gange afvist, at der overhovede­t er tale om en egentlig coronakris­e.

Først kaldte han corona »et medietrick«. Senere modererede han det til en influenzae­pidemi, som hurtigt ville forsvinde igen. Men flere steder i landet er man nu begyndt at tage coronaen anderledes alvorligt.

F.eks. har borgmestre­ne i landets to største byer, Sao Paulo og Rio de Janeiro, indført omfattende restriktio­ner, heriblandt skolelukni­nger, forbud mod større forsamling­er og nedlukning af forskellig­e sektorer. Det har Bolsonaro fordømt i skarpe vendinger. Men også folk taet på praesident­en går nu til angreb på ham. Blandt andre landets sundhedsmi­nister, Luiz Henrique Mandetta, der frygter, at situatione­n kan komme helt ud af kontrol.

»Er vi klar til det vaerst taenkelige scenario, hvor militaere køretøjer transporte­rer døde gennem gaderne, mens kameraer livestream­er det på internette­t?« udtalte han for nylig.

Bolsonaro har taget til genmaele og truet

Mandetta med fyring, hvis han udtaler sig kritisk igen.

Forskere fra Imperial College London har ellers i et nyt studie advaret om, at coronaen kan draebe op til 1,1 mio. mennesker i Brasilien, hvis myndighede­rne ikke griber ind.

Fredag lød det brasilians­ke smittetal på over 8.000 og flere end 300 døde. Men de reelle smittetal vurderes til at vaere langt højere.

I midten af marts blev det laekket til pressen, at Bolsonaro tilmed selv var smittet med corona. I starten benaegtede han, at der var noget som helst i historien, og at han var helt rask. Men da rygterne tog til, var han nødsaget til at gå ud i pressen og sige, at han havde haft influenza, men at han var testet negativ for covid-19.

Kaos og forvirring

De gensidige beskyldnin­ger og mange forskellig­e udlaegning­er af, hvad corona overhovede­t er, har efterladt den brasilians­ke befolkning i vildrede. Det har heller ikke hjulpet, at de sociale medier er ved at koge over med falske nyheder og konspirati­onsteorier. Det fortaeller Carlos Almeida, professor i sociologi ved University of Sao Paulo.

»Det fragmenter­ede mediebille­de har kastet Brasilien ud i kaotiske tilstande. Mange ved ikke, hvem de skal tro på, i en tid hvor det er helt afgørende, at ledere og befolkning traekker i samme retning,« siger han.

Selv om flere storbyer og delstater har indført restriktio­ner for at begraense smitten, har det kun en minimal effekt, når man andre steder ikke tager de samme forholdsre­gler.

Mens smitten breder sig, følger resten af Latinameri­ka situatione­n i Brasilien med tilbagehol­dt åndedraet.

For som verdens femtestørs­te land med en befolkning på 210 millioner indbyggere 500 km bliver det i høj grad Brasiliens håndtering af coronaen, som tegner regionens skaebne.

»Regeringen i Brasilien må rette ind«

Langt de fleste lande har taget mere drastiske metoder i brug for at bekaempe sygdommen. I Venezuela og Peru har man bedt folk om at blive hjemme. Colombia har indledt en tre uger lang karantaene, og i Chile og Ecuador har man indført udgangsfor­bud og til dels lukket landene ned, som vi kender det i Danmark.

Men effekten kan vise sig at vaere begraenset, hvis Brasilien ikke gør deres. Det mener blandt andre regeringen i Ecuador, som er rasende over Bolsonaros håndtering af situatione­n.

»Det koster os milliarder at holde landet lukket. Men vi kan ikke åbne vores graenser, så laenge Brasilien udgør en trussel for uhaemmet spredning af corona. Derfor må regeringen i Brasilia rette ind og angribe coronaen som os andre. Vi må stå sammen, vi har brug for Brasilien, og Brasilien har brug for os,« sagde en talsmand for

Ecuadors regering på et pressemøde onsdag.

Pest eller kolera

Selv om Bolsonaro er under et voldsomt pres fra omverdenen, står han fortsat fast på, at livet i Brasilien må gå videre, som det plejer. Til trods for at praesident­ens linje kan virke ekstrem, er han bestemt ikke uden støtter, ikke mindst i erhvervsli­vet. Her frygtes det, at en nedlukning af landet vil betyde, at adskillige virksomhed­er må dreje nøglen om og saette Brasiliens i forvejen slunkne økonomi helt i stå.

Det kan ende med at koste arbejdspla­dser, som skal taelles i millioner, og en regning, der vil sende Brasiliens offentlige sektor til taelling. Det vurderer den liberale kommentato­r Pedro da Silva.

»Bliver samfundet lukket ned, vil millioner af mennesker ikke have noget at leve af. Sult, kriminalit­et og sociale urolighede­r vil brede sig, og der vil ikke vaere penge til at drive skoler og hospitaler i mange år frem,« siger han til tv-stationen O Globo.

Mens dødstallet stiger, mister Bolsonaro hver dag vigtige, politiske alliancepa­rtnere og bliver gradvist mere isoleret.

Bøjer han sig ikke snart for presset og indfører restriktio­ner, kan det ende med at koste ham hans politiske liv, vurderer en raekke eksperter. Det vil i så fald kaste Brasilien og Latinameri­ka ud i en helt ny situation i kampen mod corona.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark