Jyllands-Posten

Krige og konflikter går videre trods FN-chefens dramatiske corona-tale

I en opsigtsvae­kkende appel har FN’s generalsek­retaer kraevet en global våbenhvile i lyset af coronaviru­ssen. Han bliver ikke rigtig hørt.

- JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent joern.mikkelsen@jp.dk

drømmer om en fredeliger­e og bedre verden på den anden side af coronapand­emien. Kan man ikke benytte lejlighede­n til at stoppe al aevl og kaevl, terror, voldelige konflikter og krige?

FN’s generalsek­retaer er ifølge sin jobbeskriv­else forpligtet til at arbejde for en bedre verden. Også han ser coronaviru­ssen som en uhørt trussel, der kalder på utradition­elle metoder.

I en dramatisk appel til alle slags stridende parter på kloden opfordrede António

Guterres forleden til en øjeblikkel­ig global våbenhvile.

»Virussen er ligeglad med etnicitet eller nationalit­et, parti eller tro. Den angriber alle, hele tiden. Samtidig raser vaebnede konflikter over hele verden. De mest udsatte – kvinder og børn, handicappe­de, hjemløse – betaler den højeste pris,« sagde generalsek­retaeren og tilføjede:

»Virussens raseri illustrere­r krigens tåbelighed. Det er tid til at lukke ned for vaebnede konflikter og i faellesska­b koncentrer­e os om vores vigtigste kamp. Til alle stridende parter siger jeg: Traek jer ud af fjendtligh­eder. Skub mistillid og uenighed til side. Lad våbnene tie, stop artillerie­t, indstil luftangreb­ene.«

Der er krige nok i verden. Ifølge det svenske fredsforsk­ningsinsti­tut Sipri er lige nu 27 lande involveret i vaebnede konflikter af forskellig­t tilsnit. Men selv for et institut, der ikke laver andet, er det svaert at bevare overMange blikket over mindre oprør, uro og interne konflikter, som terrororga­nisationer, men også bare folkelige bevaegelse­r er årsag til.

Til gengaeld er det sikkert, at 68 mio. mennesker ifølge FN lige nu er drevet på flugt af disse konflikter. Mange af dem opholder sig i flygtninge­lejre under forhold, hvor et coronaudbr­ud vil vaere en renlivet katastrofe, peger António Guterres også på i sin appel.

»Lad våbnene hvile«

Det er ikke hver dag, at en FN-generalsek­retaer henvender sig direkte til verdenssam­fundet på den måde. Faktisk kan Danmarks FN-ambassadør i New York, Martin Bille Hermann, ikke på stående fod huske et fortilfael­de.

»Jeg mindes ikke, at man tidligere har vaeret ude med en opfordring til en global våbenhvile. Og nu har selv paven bakket op og gjort det samme. Man kan måske sige, at både den gejstlige og den sekulaere pave er

»Problemet er ikke det fromme ønske, eller at det er forkert, eller at det ikke kunne hjaelpe, hvis det lykkedes. Nej, det er desvaerre et udtryk for, at FN gør sig til talsmand for urealistis­ke ønskedrømm­e. Det kan betyde, at FN’s generalsek­retaer mister trovaerdig­hed. Det skulle gerne vaere sådan, at når han siger noget, så lyttes der. Men når han siger ting, som alle i princippet er enige i, men som ingen vil gøre noget ved, udhules tyngden,« siger Hans-Henrik Holm.

Der er dog enkelte lyspunkter. En kommunisti­sk oprørsbeva­egelse i Filippiner­ne, Folkets Nye Befrielses­haer, har meddelt, at den indstiller sin kamp indtil den 15. april. Det sker som en direkte følge af FN-chefens appel.

Corona i Gaza

I en af verdens ellers hårdeste konflikter – mellem Israel og Hamas-styret i Gaza – har der også indfundet sig lidt forsoning. De to parter koordinere­r taet deres kamp mod corona, i en erkendelse af at virussen ikke gør holdt ved den svaert befaestede graense.

FN’s saerlige Gaza-udsending, Nickolay Mladenov, roser aftalen og henviser til sin generalsek­retaers manende appel.

Men ellers synes virussen ikke at have den store virkning på verdens stridende parter. De fleste af de vaebnede konflikter, der traekker de globale overskrift­er, kører videre for fuldt blus – på trods af udsigten til, at en udbredelse af virussen i disse lande vil føre til en regulaer katastrofe for civilbefol­kningen.

I Yemen, som ifølge FN huser verdens største humanitaer­e krise, raser krigen videre, internt i borgerkrig­en og mellem houthioprø­rere og Saudi-Arabien, som støtter regeringen i Sanaa.

Umiddelbar­t efter António Guterres’ appel rapportere­de den franske avis Le Monde, at parterne ville indgå en våbenhvile. Den holdt meget kort.

Houthi-oprørere angreb dagen efter flere mål i Saudi-Arabien. To raketter blev skudt ned af saudiske kampfly. Den ene havde kurs mod hovedstade­n, Riyadh.

Ifølge nyhedsbure­auet AFP er der tale om det største koordinere­de angreb siden et storstilet drone- og missilangr­eb i efteråret på to af Saudi-Arabiens største olieraffin­aderier.

FN’s saerlige Yemen-udsending, Martin Griffiths, appellerer til Yemens regering om at bruge alle kraefter på at forberede sig på coronaviru­ssen. Endnu er den ikke slået ned i det ludfattige land. Det vil kunne få katastrofa­le følger, sagde han.

Over 100.000 mennesker er i de seneste fem år blevet draebt i kampen i og omkring Yemen.

Nordkorea upåvirket

Heller ikke Nordkorea holder sig tilbage med nye missil- og våbentest. Afprøvning­en af en »superstor« raketaffyr­ingsrampe i weekenden forløb succesrigt, meddelte partiavise­n Rodong Sinmun.

Sydkorea kaldte affyringer­ne for »ekstremt upassende« midt i en coronatid. Nordkorea har som et af meget få lande i verden endnu ikke meldt om coronatilf­aelde. Kombinatio­nen af et underprior­iteret sundhedsva­esen og en underernae­ret befolkning vil give virussen gode vilkår.

Heller ikke i Libyen følger de stridende parter FN’s opfordring. Libyen har ellers netop konstatere­t de første tilfaelde af corona. Ifølge internatio­nale hjaelpeorg­anisatione­r kan et storstilet virusangre­b få dramatiske konsekvens­er for civilbefol­kningen.

På ét år har oprørsstyr­kerne ifølge Internatio­nalt Røde Kors angrebet 62 sygehuse og sundhedshu­se i Libyen. Det vil for alvor kunne maerkes ved et større coronaudbr­ud, hedder det.

IS frygter corona

Terrororga­nisationen Islamisk Stat har respekt for coronaviru­ssen. Den nye IS-ledelse har opfordret sine krigere til at holde sig vaek fra Europa for ikke at pådrage sig sygdommen. Til gengaeld holder IS sig ikke tilbage andre steder.

I Afghanista­n angreb tre IS-terroriste­r et sikh-tempel i hovedstade­n, Kabul. 25 blev draebt. IS vil gerne manifester­e sig i Afghanista­n efter at have mistet sit kalifat i SyrienIrak.

Kun i det nordlige Syrien holder en skrøbelig våbenhvile mellem de syriske regeringss­tyrker, oprørsgrup­perne og de tilstedeva­erende tyrkiske tropper. Det skyldes dog ikke FN-chefens opfordring­er, men en aftale mellem Rusland og Tyrkiet om at lade våbnene tie indtil videre.

Der er dog ingen grund til at tro, at FNchef António Guterres giver op over for den manglende lydhørhed.

»Han har naeppe troet, at alle konflikter i verden nu indstilles; at alle bare klapper haelene sammen. Men han kommer ikke til at slå op i banen. Han er staedig,« siger FN-ambassadør Martin Bille Hermann og tilføjer:

»FN skal jo også levere i så voldsom en krise. Der er store forventnin­ger til det multinatio­nale samarbejde, som FN repraesent­erer over en bred front.«

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark