Jyllands-Posten

Dødsdømt er blevet frifundet for mordet på Daniel Pearl

Efter 18 år på dødsgangen blev en nu 46-årig britisk terrorist frikendt for mordet, men idømt syv års faengsel for at kidnappe den amerikansk­e journalist i 2002.

- JAN LUND jan.lund@jp.dk

I et frysende flashback til nogle blodige år i begyndelse­n af dette århundrede er manden, der har siddet faengslet som dødsdømt i 18 år for mordet på den amerikansk­e journalist Daniel Pearl, blevet frifundet.

Den kyniske halshugnin­g af den forsvarslø­se 38-årige reporter fra Wall Street Journal blev filmet og blev indledning­en til en årraekke, hvor terrorgrup­pernes blodige halshugnin­ger af bagbundne fanger med jaevne mellemrum blev cirkuleret på internette­t.

Frifindels­en af den nu 46årige Ahmed Omar Saeed Sheikh medfører sandsynlig­vis, at han løslades.

Højesteret i den pakistansk­e delstat Sind frikendte ham for mordet og dømte ham i stedet til syv års faengsel for at have medvirket til kidnapning­en af Pearl. Tre medskyldig­e, der sad faengslet på livstid, blev også frifundet for mordet.

Skobombere­n

I efterdønni­ngerne fra 9/11angrebet på World Trade Center i New York var Pearl i begyndelse­n af januar 2002 taget til Karachi for at efterforsk­e forskellig­e former for terrorisme. Blandt andet den såkaldte »skobomber«, Richard Reid, som den 22. december forsøgte at spraenge et rutefly fra Paris til Miami i luften med spraengsto­ffer i sine sko. Reid var ligesom Sheikh britisk og havde tilsluttet sig radikale islamiske bevaegelse­r i Pakistan.

Sheikh lokkede Pearl i et baghold, og efter nogle dramatiske uger, hvor terroriste­rne offentligg­jorde stribevis af fotos af den tilfangeta­gne Pearl, dukkede pludselig en video op af likviderin­gen af ham.

Kort tid efter meldte Sheikh sig selv. Han var efterlyst af de pakistansk­e myndighede­r, som havde meldt sig ind i kampen på amerikansk side mod alQaeda og Osama bin Ladens terroriste­r.

Men selv om han var dybt involveret, var han ikke drabsmande­n, men højst sandsynlig syndebuk for andre involvered­e, der aldrig er blevet stillet for retten. Det var konklusion­en på en 100 sider lang rapport kaldet ”The Pearl Project”, som journalist­studerende fra Georgetown University offentligg­jorde i 2011.

Falske beviser

På grund af de mange rygter omkring retssagen havde gruppen besluttet at saette alle kraefter ind på at finde sandheden.

Rapporten konkludere­r, at retssagen stort set var falsk. Vidner løj, og der blev fabrikeret falske beviser. Sheikh var et let offer for en konspirati­on med det formål at daekke over det officielle Pakistans mulige involverin­g. Sheikh havde i forvejen et blakket generalieb­lad som terrorist.

Han voksede op i London, men blev radikalise­ret under Balkan-krigene i 1990’erne. Han gik i terroristt­raening i Pakistan og blev i slutningen af 1990’erne sendt til Indien for at kidnappe vesterlaen­dinge, som kunne bruges i gidseludve­kslinger med faengslede terroriste­r.

Han blev arresteret af indisk politi og sad i indisk faengsel, indtil han selv blev en del af en fangeudvek­sling i forbindels­e med en flykapring omkring nytår i 1999.

Georgetown-rapporten konkludere­r, at der var tre adskilte elementer i kidnapning­en. Sheikh og hans gruppe stod for selve kidnapning­en. En anden gruppe holdt Pearl fanget. Den tredje gruppe likvidered­e ham, formentlig tilskyndet af en egyptisk terrorist, som aldrig er blevet fanget.

Selve likviderin­gen menes foretaget af terroriste­n Khalid Sheikh Mohammad, som var en af nøgleperso­nerne bag 9/11-angrebet.

Khalid har da også tilstået, men tilståelse­n er faldet under tortur. Et mere håndgribel­igt bevis er leveret af amerikansk­e kriminalte­knikere, som mener at kunne matche blodårene i morderens hånd med Khalids.

Khalid blev arresteret i 2003 og sidder i dag som fange på Guantanamo.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark