Jyllands-Posten

Kulturen kan alligevel få sin egen hjaelpepak­ke

Kulturmini­steren og ordførerne forhandler i disse dage om hjaelpeord­ninger til kulturlive­t.

- RONJA MELANDER IDA TRØIBORG ronja.melander@jp.dk Ida.Troiborg@jp.dk

Kulturen skal have hjaelp, og det haster.

Det siger kulturordf­ørerne fra Dansk Folkeparti og De Radikale. De fortaeller også, at det nu også ser ud til at blive en realitet, idet kulturmini­ster Joy Mogensen har spillet ud med en økonomisk redningskr­ans til traengte kunstnere.

Ministeren har ellers flere gange tidligere sagt, at der ikke ville blive lavet saerlige hjaelpepak­ker til kulturlive­t i lyset af coronakris­en.

Saerbehand­ling

Dagbladet Politiken har på baggrund af et internt dokument fra regeringen beskrevet et udspil til en vaerdi af ca. 100 mio. kr., som skal hjaelpe kunstnere med både A- og B-indkomst.

Udspillet går ud på, at kunstnere kan få daekket 75 pct. af deres tab, hvis de har tabt mindst 30 pct. af deres indkomst under coronakris­en. Dog med et øvre loft på 23.000 kr. månedligt. Pakken vil kunne søges af kunstnere, der har en årsindkoms­t på mellem 100.000 og 800.000 kr.

DF’s kulturordf­ører, Pernille Bendixen, har bekraeftet udspillets indhold over for Jyllands-Posten. Men der er stadig uenigheder om pakken. Ordningen er saerlig, fordi kunstnerne – hvis den vedtages – vil kunne få daekket både deres A- og B-indkomst. Det vil stille kunstnerne bedre end freelancer­e i andre brancher, som kun kan få kompensati­on for det af deres indtaegt, der udbetales som B-indkomst i den eksisteren­de hjaelpepak­ke.

»Vores holdning er, at den model, regeringen har spillet ud med, bliver for favorabel, hvis man sammenlign­er den med det, der bliver givet til de øvrige områder. Vi kommer til at stille nogle mennesker bedre end andre,« siger Pernille Bendixen.

De Radikales kulturordf­ører, Zenia Stampe, er klar til at indgå en aftale ud fra udspillets beskrevne grundarkit­ektur for hurtigt at hjaelpe kunstnere, der falder mellem flere stole. Hun havde hellere set en generel ordning, der kunne rumme alle såkaldte kombinatør­er – men det var der ingen udsigt til, forklarer hun.

»Vi synes ikke, at kunstnerne skal have saerbehand­ling, men det er en akut problemsti­lling på kulturområ­det,« siger hun og tilføjer:

»Det er jo hele kulturlive­t, der er lammet pga. den her problemsti­lling, hvis vi ikke finder en løsning. Men det er ikke det samme, som at vi ikke vil arbejde på en bred løsning for alle andre. Vi mener faktisk, at det her kan vaere en slags murbraekke­r til at få det gennembrud ovre i Erhvervsmi­nisteriet.«

Tager weekend i brug

Kulturmini­steren og ordførerne har foruden hjaelpepak­ken til kunstnerne et andet større haengepart­i med at finde en løsning af et endnu ukendt omfang for det brede kulturliv – teatre, museer, m.v. – der bløder under krisen. Forhandlin­gerne ventes at vare weekenden over.

»Regeringen sidder meget tungt på sine papirer, så vi ved ingenting endnu, og hvis det havde vaeret en almindelig

 ??  ?? Kulturmini­ster Joy Mogensen har tidligere sagt, at der ikke skulle laves saerskilte hjaelpepak­ker til kulturlive­t. Arkivfoto: Mads Nissen
Kulturmini­ster Joy Mogensen har tidligere sagt, at der ikke skulle laves saerskilte hjaelpepak­ker til kulturlive­t. Arkivfoto: Mads Nissen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark