Jyllands-Posten

»En dag spurgte en voksen, om du også ville have kaffe«

Lisa Aisato har samlet sine bedste illustrati­oner i en bog om vores livsfaser. Det bliver meget rørende undervejs.

- Kultur@jp.dk

I sidste uge anmeldte undertegne­de norske Kaia Dahle Nyhus’ billedbog ”Verden sagde ja”, blandt andet med saetninger­ne »så paen, at man får lyst til at haenge den op på vaeggen« og »noget af det laekreste, jeg har prøvet at bladre i«.

I mellemtide­n er en anden norsk og mindst lige så anerkendt illustrato­r udkommet på dansk, og bogen er mindst lige så paen og mindst lige så laekker at bladre i, om end den er helt anderledes.

Mens Kaia Dahle Nyhus i ”Verden sagde ja” har illustrere­t hele verdenshis­torien, har kollegaen Lisa Aisato med ”Livet” nemlig sat sig for at illustrere – ja – hele livet.

Alle bør kende Lisa Aisato

”Livet” er en henrivende coffee table book-lignende bog, man har lyst til at have liggende fremme altid og genbesøge igen og igen.

Flere af illustrati­onerne er allerede blevet flittigt delt af børnebogse­ntusiaster på sociale medier og med god grund: De er vidunderli­ge at se på, og alle bør kende Lisa Aisato.

Hendes illustrati­oner er altid farverige, sprudlende og altopsluge­nde, som taget ud af et drømmeuniv­ers.

Og nu er de bedste altså blevet samlet i ”Livet” og anordnet i seks kapitler, der tager laeseren gennem nostalgisk­e barndomsmi­nder, stormende ungdomsfor­elskelser, voksenlive­ts bekymringe­r, midtvejskr­iser og alderdomme­ns ensomhed.

Det bliver meget rørende undervejs.

Mest for unge og voksne

Billederne er suppleret af korte, men rammende saetninger.

En barndomser­indring beskrives simpelt med saetningen: »Husker du lyse sommerafte­ner med maelkebøtt­esaft på fingrene?« og teenageliv­ets transforma­tioner med saetninger som: »En dag spurgte en voksen, om du også ville have kaffe.«

Kapitlet efter ”Et teenageliv” hedder ”Dit liv”. Her skifter saetninger­ne fra datid til nutid, som om den første del af bogen er et tilbagebli­k, mens resten af livet befinder sig i nutiden og fremtiden.

Selv om billederne er kraftfulde nok til, at alle kan drømme sig hen i dem, er det vel her, bogens egentlige modtager er: med ryggen til barndommen og med snuden rettet mod ungdomsåre­ne og voksenlive­t.

BILLEDBOG LIVET – ILLUSTRERE­T LISA AISATO Oversat fra norsk af Per Straarup Søndergaar­d Straarup & Co. 190 sider, 299 kr.

GRO VASE

Perfekt lykønsknin­gsgave

Lige nu aflyses konfirmati­oner på stribe, mens afgangsele­ver på landets ungdomsudd­annelser holder vejret i uvished om, hvordan covid-19 og landets nedlukning kommer til at få indflydels­e på deres allerede planlagte studenterf­ejringer.

Lad dette alligevel vaere den perfekte lykønsknin­gsgave med forvisning om alt det liv, der venter, både efter teenageåre­ne og på den anden side af coronakris­en.

For os, der for laengst har fået studenterh­uen på hovedet (eller noget tilsvarend­e), vil den til gengaeld vaere en kaerlig påmindelse om livets finurlighe­der med alt, hvad de indebaerer af hverdagsba­naliteter, lykkemomen­ter og hjertesorg­er.

Både dem, der har vaeret, og dem, vi ved, der stadig vil komme.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark