Jyllands-Posten

Flot romandebut

Den 75-årige journalist Elsebeth Dissing fortaeller medrivende om livet i en lille vestjysk stationsby før og under Besaettels­en.

- TJENERINDE­NS DØTRE kultur@jp.dk

Den 75-årige journalist Elsebeth Dissing har gået svanger med sin første roman i mange år, men først nu forløses den efter travle år som mediechef i det nordjyske.

Handlingen foregår i en lille, klaustrofo­bisk stationsby i det vestlige Jylland i perioden fra 1937 til 1946, hvor verden ramtes af ufattelige katastrofe­r, som også sendte rystelser til udkanten.

Markant klasseskel

Forfattere­n leverer et sikkert greb om et righoldigt persongall­eri og beskriver glimrende atmosfaere­n i det lille samfund, hvor sladderen løber med høj hastighed og kanalisere­s af Ruth, telefoncen­tralens geskaeftig­e bestyrer i spidsen for et kobbel hungrige kaellinger på Kirkebakke­n, der ser og hører alt. Paenheden demonstrer­es med stram disciplin udadtil, men under den idylliske overflade rumsterer daemonerne, som ikke altid lader sig undertrykk­e.

Klasseskel­let er markant med kvindernes underkaste­lse. Antallet af hartkorn eller akademisk status definerer magten, i hvis lagdeling daglejerne er nederst på linje med de kvinder, der er kommet galt af sted og har født en ”horeunge”, som bortadopte­res af hensyn til familiens gode rygte. Besaettels­en kaster også skygger over den afsides stationsby, og Elsebeth Dissing formår som Erik Ålbaek Jensen i romanerne fra Vendsyssel at give kridtstreg­ens aktører kød og blod og behandle de svaere dilemmaer, den tyske okkupation medførte.

Man maerker forfattere­ns sympati for nogle af de kvindelige hovedperso­ner som frk. Jensen, der bliver aktiv i Mødrehjael­pens spaede start, samt Sidsel og Thea, der drømmer om kaerlighed og får det. Hvordan deres liv forløber og slutter, skal ikke røbes her, men skildringe­n går lige i blodet på laeseren.

ROMAN

ELSEBETH DISSING 357 sider, 249,95 kr. Forlaget Hovedland

LARS OLE KNIPPEL

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark