Jyllands-Posten

Regeringen klapser ekspertern­e af

-

I krisetider kan ting, der til daglig ikke er så tydelige, traede klarere frem. Det gaelder også forholdet mellem politikere – isaer regeringen, helt saerligt statsminis­teren – og de embedsmaen­d og eksperter, som normalt antages at levere det faglige grundlag for de politiske beslutning­er.

I den aktuelle coronakris­e er det meget tydeligt, at regeringen med statsminis­ter Mette Frederikse­n i spidsen har strammet tøjlerne og ikke efterlader den mindste tvivl om, hvem der bestemmer. Det gør politikern­e. De sundhedsfa­glige eksperter må finde sig i, at en del af deres vurderinge­r sagt lige ud bliver haeldt ned ad braettet. Det sker ydermere i fuld offentligh­ed, bl.a. på de tilbageven­dende pressemøde­r, så selv de mest tungnemme fanger budskabet om den sande magtbalanc­e i toppen af beslutning­spyramiden.

Det er ikke småting, vi taler om. Det handler faktisk om en raekke af de allertunge­ste beslutning­er, der er truffet i kølvandet på coronakris­en. Sundhedsst­yrelsen fandt ingen sundhedsfa­glig anledning til at anbefale en lukning af graenserne. Den fandt heller ikke grund til at forøge antallet af test trods klare anbefaling­er fra WHO. Og heller ikke den indledende nedlukning af det offentlige Danmark så ekspertern­e i første omgang noget sundhedsfa­gligt belaeg for.

Regeringen kørte lige hen over disse positioner. Statsminis­teren affejer enhver kritik med, at regeringen­s beslutning­er er politisk funderede, og at spørgsmåle­t om evidens er underordne­t disse politiske afgørelser. Det er ikke spaendinge­r, som regeringen gør meget for at holde inden døre. Endog detaljered­e oplysninge­r om, hvad der foregik på et normalt tophemmeli­gt møde i regeringen­s sikkerheds­udvalg, tilflød offentligh­eden – via Jyllands-Posten – og dokumenter­ede en ganske dyb uenighed mellem regering og embedsvaer­k på afgørende punkter. Men altså med det velkendte udfald, at regeringen har sat sig igennem og dikteret kursen.

Måske er rolleforde­lingen klassisk. Eksempelvi­s i spørgsmåle­t om at lukke graenserne: Det er muligt, at der intet sundhedsbe­laeg var for at gøre det. Men i en situation med en på alle andre områder dramatisk nedlukning af samfundet ville det vaere umuligt at forklare fortsat åbne graenser. Det førte så til en politisk beslutning om, at der ikke var andet at gøre. I dag må man sige, at det var det eneste rigtige.

Måske er det generelt sådan i krisetider, at det politiske system tager over. Også under Muhammed-krisen var det entydigt davaerende statsminis­ter Anders Fogh Rasmussen, der lagde kursen. Han gik også meget direkte op imod mange eksperter og islamforsk­ere, der anbefalede en anden linje. Det var samme Fogh, der tilbage i 2001 med stor fornøjelse gik i kødet på eksperter og smagsdomme­re, men han sigtede dengang fortrinsvi­s til humanistis­ke, ikke naturviden­skabelige eksperter. Dem er Mette Frederikse­n til gengaeld heller ikke bange for at gå op imod – og demonstrat­ivt tydeligt vise, at det er det, hun gør.

Hendes første tid som statsminis­ter har generelt vaeret praeget af en markant koncentrat­ion af magten i Statsminis­teriet. At hun så åbenlyst også samler trådene hos sig selv i en uoverskuel­ig sundhedskr­ise, er på den baggrund ikke så maerkeligt, men selv for hende kan en så tydelig magtdemons­tration også indebaere en risiko.

Hvis der kommer en opgørets time med embedsvaer­ket efter coronakris­en, som der hviskes om i krogene, kan selv den staerkeste statsminis­ter blive udfordret, uden at udfaldet denne gang er givet på forhånd.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark