Jyllands-Posten

Coronakris­en skaerper Europas ubehagelig­e nord/syd-konflikt

- JØRN MIKKELSEN Sikkerheds­politisk korrespond­ent joern.mikkelsen@jp.dk

Ikke nok med at coronakris­en har udstillet EU’s afmagt over for nationalst­aterne, når det virkelig gaelder. Forude venter også en genopførel­se af en af de mest klassiske magtkampe i EU-kredsen – mellem Nord- og Sydeuropa.

Den har traditione­lt alle klichéens kulørte ingrediens­er: la dolce vita i Sydens sol og siesta mod Nordens protestant­iske arbejdseto­s. Men den har også en benhård økonomisk ramme.

Forleden indrykkede 12 italienske politikere en helsidesan­nonce i Frankfurte­r Allgemeine Zeitung, hvor isaer Holland beskyldes for manglende solidarite­t med det gaeldsplag­ede Italien. Finansmini­ster Wopke Hoekstra har rejst spørgsmåle­t, hvorfor så mange EU-lande ikke har fået bragt orden i deres offentlige finanser efter finanskris­en. Man behøver ikke at vaere nationaløk­onom for at afkode, at han ikke mindst hentyder til Italien.

Italiens statsgaeld er på 135 pct. af bnp, hvor EU egentlig kun tillader 60 pct. efter de såkaldte Maastricht-kriterier. Og dét endnu inden, den første coronaregn­ing er betalt.

Holland er medlem af den saerlige sparebande i EU, som også består af Sverige, Østrig og Danmark. Tidligere var også Finland med. Tyskland er på linje, men forsigtig med at traede for hårdt frem offentligt. Op til seneste EU-topmøde om budgettet kom nord/syd-konflikten tydeligt frem. Det var i den sammenhaen­g, at statsminis­ter Mette Frederikse­n kaldte et større EU-budget for »gak«. Topmødet skød sig selv til hjørne af mangel på enighed.

Coronakris­en vil kun forstaerke denne grundlaegg­ende konflikt mellem de gaeldsplag­ede lande i syd og et Nordeuropa i bedre balance. Lige nu kører den store debat om, hvorvidt genopbygni­ngen efter corona skal finansiere­s med faelles euroobliga­tioner.

Her er fronterne stort set de saedvanlig­e: nord mod syd. Og her har endog Tyskland sagt klart fra. Man vil ikke haefte for de store offentlige underskud i Sydeuropa. I forvejen har Berlin sagt nej til et fransk ønske om en faelles EU-finansmini­ster.

Coronaviru­ssens haergen udstiller kløften yderligere. Det er i de sydeuropae­iske lande, inkl. Frankrig og Spanien, at det går hårdest for sig på sygehusene. De er fanget i et ondskabsfu­ldt krydspres mellem virus og økonomi. Kommission­sformand

Ursula von der Leyen forsøgte sig med et: »Vi er alle italienere.« Det var vi så ikke alligevel. Ingen EUlande kunne undvaere udstyr og mundmasker til Lombardiet. Italien føler sig dobbelt ladt i stikken.

Genopbygni­ngen efter corona kan derfor blive et ekko af striden om redningen af Graekenlan­d under finanskris­en. Det var dengang, kansler Merkel blev afbilledet med Hitler-overskaeg og hagekors. De strenge nordeuropa­eere forlangte hårde reformer for at redde den graeske økonomi. Sårene stikker stadig dybt. Og nu venter naeste runde.

Opvarmning­en er i gang. En italiensk skuespille­r, Tullio Solenghi, lagde i ugens løb en video op med krasse beskyldnin­ger mod Tyskland for at have udløst to verdenskri­ge, Holocaust m.m. Alt sammen under overskrift­en: »Tyskerne anser sig stadig for en overlegen race.« Han undlod heller ikke at minde om manglende tyske krigsskade­serstatnin­ger.

Der er lagt i kakkelovne­n til tiden efter corona. Det kan blive grimt. I sidste ende er taberen ikke mindst selve idéen om et europaeisk faellesska­b, hvor vi tager fat om problemern­e sammen. Det sørgelige er, at det er der mere brug for end nogensinde.

Der er lagt i kakkelovne­n til tiden efter corona. Det kan blive grimt.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark