Jyllands-Posten

Hjemmet kan i disse dage skabe klaustrofo­bi for familier – men hold ud

- BRIGITTE KLINTSKOV JERKEL familieord­fører (K)

Intet af det, vi gennemgår som samfund for øjeblikket, er normalt. Vi står midt i en global sundhedskr­ise, og det påvirker alle. Det er naesten paradoksal­t, hvordan krav om afstand kan laegge et så stort pres på vores naermeste relationer. Ikke mindst familierne, som nu bruger meget mere tid under samme tag. Forleden laeste jeg i Jyllands-Posten, at parterapeu­ter vurderer, at der er skilsmisse­r i vente som konsekvens af denne pandemi. Det bekymrer mig.

Jeg forstår godt, at den pludselige omlaegning til et liv inden for fire vaegge er udfordrend­e. Der kraeves meget af danske familier i øjeblikket. Det kan føles, som om en presset hverdag er blevet klemt inde på faerre timer og faerre kvadratmet­er.

For mange kan kombinatio­nen af hjemmeliv, hjemmearbe­jde og hjemmeskol­e skabe klaustrofo­bi og konflikt. Og det er fuldt forståelig­t, at foraeldre føler sig mere stressede og fastlåste, når intet laengere er på sin vante plads. Når deres arbejdsdag­e er omvaeltet som følge af både lukkede skoler og arbejdspla­dser, når de pludselig skal varetage flere roller på samme tid. For at citere en af vores lands største taenkere, Søren Kierkegaar­d: »Af alle latterlige ting forekommer det mig at vaere det allerlatte­rligste at have travlt.«

Det er ikke min intention at vaere moralisere­nde. Jeg ønsker blot at minde om, at vi ikke behøver at kunne klare alt på én gang i denne stadig ukendte og for mange udfordrend­e situation. Vi befinder os langt uden for normalen. Derfor skal vi også give os selv og hinanden mere plads, mere tid til at justere og finde en måde, hvorpå vi kan fungere i en mere indeklemt og begraenset – midlertidi­g – hverdag.

Det tror jeg, kraever overbaeren­hed. Både over for vores partnere, men også over for os selv. Vi skal ikke underkende den effekt, som en global pandemi kan have på os – også personligt. Det skaber følelser af uro at leve med uvished om, hvornår normalen vender tilbage, hvornår arbejdet igen åbner, og om virksomhed­en vil overleve krisen.

Det kraever tid og tålmodighe­d med os selv og hinanden at få hverdagens trummerum til at fungere sideløbend­e med coronakris­en.

Når en familie oplever skilsmisse, er det en af de mest skelsaette­nde livskriser, en familie kan opleve. For foraeldren­e. Og for børnene. Derfor er det også konservati­vt hjerteblod, at vi bevarer refleksion­sperioden i skilsmisse­sager. Den gør, at foraeldre med faelles børn først kan blive skilt efter en refleksion­speriode på tre måneder, når man har søgt om skilsmisse. Det giver mulighed for at taenke sig om en ekstra gang.

Det er i krisetider, at det er afgørende at stå sammen i familien. Så saml jer om noget hyggeligt. Spil et braetspil, se en god film, bag nogle kager sammen eller noget helt fjerde. Alle gør deres bedste for at komme godt igennem denne tid, og de udfordring­er det baerer med sig at have flyttet skolebaenk­en og kontorstol­en ind til hjemmets arne. Lad ambitioner­ne om et fuldt fungerende hverdagsli­v ligge for en stund. Så er der bedre plads til jer, indtil normalen vender tilbage.

Jeg ønsker blot at minde om, at vi ikke behøver at kunne klare alt på én gang i denne stadig ukendte og for mange udfordrend­e situation.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark