Jyllands-Posten

Ordentligh­eden slap op i Folketinge­t

-

Jeg har de seneste uger glaedet mig over den seriøsitet, som både regering og de politiske partier har udvist for at kontroller­e coronakris­en – og over, at den overordned­e dagsorden ikke er blevet brugt som skalkeskju­l for andre politiske tiltag. Men d. 1. april hoppede kaeden af, da et stort flertal vedtog, at der også skulle gives højere straf for nogle forbrydels­er, som reelt ikke har noget med bekaempels­en af virussen at gøre.

Omvendt forstår jeg godt, at fup og svindel, som direkte undergrave­r indsatsen mod corona, skal afregnes lidt hårdere end ellers. Men hvordan i alverden kan en overtraede­lse af maskerings­forbuddet (reelt forbud mod at gå med burka) dog ses som en ekstra slem forbrydels­e og ses som havende saerlig relation til corona? Og hvorfor skal udlaending­e lige pludselig risikere en udvisning for en banal forbrydels­e – i en situation hvor det ovenikøbet er utaenkelig­t at effektuere udvisninge­r?

Indsatsen mod corona har indtil nu vaeret farveblind. Den har vaeret rettet mod at beskytte alle borgere, uanset farve, religion eller andre i denne sammenhaen­g uinteressa­nte kendetegn. Men nu skal indsatsen lige pludselig tilsaettes en portion ”udlaending­ebashing” – en disciplin, som både Socialdemo­kratiet og de borgerlige partier har dyrket de seneste år for at fiske ekstra stemmer. Jeg undrede mig ikke spor, da Dansk Folkeparti allerede tidligt i marts forslog at lukke graenserne for asylsøgere. Men jeg under mig over, at flere partier, herunder sågar SF, straffelov­smaessigt er klar til saerligt at lange ud efter udlaending­e. Regeringen­s udspil om haevede straframme­r er også blevet udvidet til flere områder. Forbrydels­er som ”forstyrrel­se af den offentlige orden” og ”fornaermel­se af betjente” skal også lige pludselig kunne udløse dobbelt straf, selv om hverken hensigten eller det faktiske gerningsin­dhold har noget at gøre med coronakris­en og foranstalt­ningerne imod den – lige bortset fra datoen, hvor forbrydels­en finder sted.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark