Jyllands-Posten

Bliver verden et bedre sted efter corona? Sød tanke – men hamrende naivt

Mens vi går rundt i vores karantaene­tilstand, er der mange, der grubler over, om coronakris­en vil aendre os og vores adfaerd. Om vi bliver bedre mennesker af at have stået denne krise igennem. Naeppe, er svaret.

- MARIE HØGH sognepraes­t, debattør

Bliver der et før og et efter coronakris­en? Tja – de sidste par uger har jeg laest filosoffer, forfattere, kunstnere, psykologer, praester og sociologer og alle mulige andre skønånder konkludere og forudse, ønsker og drømme om, hvordan verden ser ud efter pandemien, og hvilket samfund vi får.

Der bliver i hvert fald filosofere­t luftigt, taenkt stort og drømt langt. Meget langt. Og meget bredt: Vi holder op med at vaere så materialis­tiske. Vi skønner på velfaerdss­amfundet. Vi glemmer aldrig vores samfundssi­nd. Vi bliver mere naestekaer­lige og solidarisk­e og køber ind for naboen. Vi bliver mere forsigtige og rejser ikke ud, men tager i sommerhus i Søndervig.

Vi føler os forbundet med andre på trods af kulturfors­kelle. Vi vil se den globaliser­ede verdens ophør og det kapitalist­iske økonomiske systems sammenbrud. Vi vil bliver mere troende, og folk strømmer i kirke. Og. Så. Videre. Ja, det er ikke småting, der bliver taenkt hjemme i den intellektu­elle coronakrog med benene oppe.

Men er det ikke bare tankespind og ønsketaenk­ning og en meget urmenneske­lig trang til at kunne skrive sig selv ind i en skelsaette­nde begivenhed, der aendrer verden? Jeg tror det. I stedet for bare at dvaele et øjeblik i den afvikling, der foregår, og den ommøblerin­g af hverdagen, det er for en stund – uden at intellektu­alisere over, hvad det betyder. Det ved vi da ikke endnu – og helt aerlig, det kommer ikke til at aendre samfundet og verden. Sådan grundlaegg­ende.

Så snart verden åbner sig, får vi rejsefeber og styrter ud i lufthavnen med solhatten og badebukser­ne. Til gengaeld slider vi ikke mere lak af kirkebaenk­ene, end vi plejer, og vi bliver heller ikke ved med at købe ind for naboen og rende rundt og snakke om samfundssi­nd. Folk vil da ikke af med globaliser­ingen, kapitalism­en bryder ikke sammen, og vi bliver ikke mere hensynsful­de, naestekaer­lige, barmhjerti­ge, renfaerdig­e eller røde. Sødt taenkt, men også hamrende naivt.

Efter krisen vil vi igen allermest gå op i hverdagens småting – mos i graesplaen­en og manglende daekning på kontoen, ungernes institutio­n og indkøbslis­ter. Nogle praktiske ting aendrer sig ja, – for eksempel har EU igen vist, hvad den ikke kan, og nationalst­aten har vist, hvad den kan. Vi har laert, hvad vi kunne sige os selv: at smitte spreder sig som en løbeild i den globaliser­ede verden, hvor vi gnider os op af hinanden. Og vi er blevet mindet om, at der findes farer, vi ikke vidste fandtes. Hør her: ja, der findes begivenhed­er, der i større eller mindre grad aendrede og formede verden.

Men det er for godtroende på menneskehe­dens vegne at regne med, at coronakris­en aendrer mennesket i grunden – i hjertet, i sindet. Historien viser nemlig, at menneskehe­den ikke laerer eller aendrer sig af erfaring – så havde verden jo set anderledes ud. Og hvis man tror på arvesynden, så tror man ikke på åndelige revolution­er – tror ikke på, at historiens store skelsaette­nde begivenhed­er forandrer mennesket. For mennesket bliver aldrig nyt. Ikke af sig selv og i denne verden i hvert fald.

Det er det, den kristne tro fortaeller os – alt andet er overtro. Menneskets egoisme og egenrådigh­ed – narcisisme, egenkaerli­ghed og ondskab kommer altid til udfoldelse, når muligheder­ne viser sig. Også i fremtiden.

Det er smukt og såre menneskeli­gt at tro på menneskets forandring. Men den modsiges bare altid af den hårde virkelighe­d.

Så snart verden åbner sig, får vi rejsefeber og styrter ud i lufthavnen med solhatten og badebukser­ne.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark