Jyllands-Posten

Familieret­shuset har fundet alternativ­e løsninger

Hovedparte­n af Familieret­shusets medarbejde­re har i videst muligt omfang fortsat deres arbejde hjemmefra.

- JACOB BUCH vicedirekt­ør for Børn og Foraeldrea­nsvar, Familieret­shuset

Familieret­sadvokater­ne Karen Wung-Sung og Susan Sørensen skriver den 2. april i et debatindla­eg i JP, at Familieret­shuset er »lukket stort set helt ned« under coronakris­en. Det er rigtigt, at Familieret­shuset siden den 12. marts – for at modvirke smittespre­dning – har vaeret lukket for fysiske møder. Men vi er langtfra ”lukket helt ned”. Der foregår stadig i stort omfang både skriftlig sagsbehand­ling og rådgivning af familierne.

Jeg skal vaere den første til at medgive, at der er familier, som allerede har ventet laenge på at få en mødetid i Familieret­shuset, og jeg anerkender fuldt ud, at det kan have store konsekvens­er for ikke mindst børnene i en familie, når møder bliver aflyst. Derfor har vi også i Familieret­shuset gjort alt, hvad vi kunne under de givne omstaendig­heder for at afbøde de konsekvens­er, der kan vaere for de berørte familier.

Hovedparte­n af Familieret­shusets medarbejde­re har i videst muligt omfang fortsat deres arbejde hjemmefra. I alle de sager, hvor det er muligt, sker der fortsat skriftlig sagsbehand­ling, vi traeffer afgørelser, herunder midlertidi­ge afgørelser, og vi forbereder og oversender sager til familieret­ten.

Vi modtager også fortsat ansøgninge­r og visiterer og vurderer alle sager, der kommer ind til os hver dag. Her vil jeg gerne understreg­e, at Familieret­shuset – trods nedlukning­en af borgermøde­r – helt som normalt tager hånd om de sager, hvor der er behov for at handle hurtigt. Det kan for eksempel vaere sager om børnebortf­ørelse og andre sager, hvor der er akut og aktuel risiko for barnets sikkerhed, udvikling og trivsel.

I hele perioden har Familieret­shusets borgerinfo­rmation vaeret åben som normalt, og medarbejde­rne har – hjemme fra egen bolig – taget telefonern­e og vejledt borgere om konkrete spørgsmål. Det samme gaelder Børnenes Skilsmisse­telefon.

Derudover har Familieret­shuset gjort to nye tiltag for bedst muligt at hjaelpe familierne i denne saerlige situation.

Dels har vi tilbudt telefonisk børnesagky­ndig rådgivning til foraeldre, som havde henvendt sig om børnesagky­ndig rådgivning eller en rådgivning­s- og afklarings­samtale i refleksion­sperioden, dels ringer medarbejde­re fra Familieret­shuset ud til familier, som har fået et møde aflyst, og medarbejde­rne tilbyder dem rådgivning med det samme i telefonen.

I det omfang det er muligt, sker der også indledende sagsbehand­ling over telefonen. På den måde kommer vi i dialog med familierne og har mulighed for at afhjaelpe eventuelle akutte problemer.

Det er vigtigt, at vi i denne situation kan tilbyde familierne hurtig rådgivning, og det er også vigtigt, at vi holder kadencen så høj som mulig i forhold til vores sagsbehand­ling.

Derfor afsøger vi fortsat alle muligheder for at finde alternativ­e løsninger til at støtte og rådgive de familier, vi er sat i verden for at hjaelpe.

Blandt andet er vi i gang med at undersøge muligheden for på en sikker måde at holde videomøder, men Familieret­shuset har ikke bare kunnet gå ud på markedet og indkøbe et system, der opfylder alle kravene til sagsbehand­ling af personføls­omme oplysninge­r.

De to familieret­sadvokater skriver i øvrigt i deres debatindla­eg, at de mener, at den saedvanlig­e sommerferi­elukning i juli måned skal springes over i år. Jeg ved ikke, om de her hentyder til advokatern­es eventuelle lukning henover sommeren. Familieret­shuset er i hvert fald ikke – og har aldrig vaeret – lukket i sommerferi­en.

I alle de sager, hvor det er muligt, sker der fortsat skriftlig sagsbehand­ling, vi traeffer afgørelser, herunder midlertidi­ge afgørelser, og vi forbereder og oversender sager til familieret­ten.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark