Jyllands-Posten

Hvad venter der os på den anden side?

Coronakris­en påvirker vores sind, adfaerd og vores syn på andre mennesker. Og det er på helt andre måder, end vi har prøvet før. Det er de psykologis­ke og adfaerdsma­essige reaktioner, vi skal adressere nu, og vi skal samtidig sørge for, at vi tager ved la

- DANSK PSYKOLOG FORENINGS CORONAEKSP­ERTPANEL chefpsykol­og, leder af Krisepsyko­logisk Klinik, Rigshospit­alet, selvstaend­ig krisepsyko­log, professor, leder af Videnscent­er for Psykotraum­atologi, SDU, specialist, supervisor i psykotraum­atologi. Formand for Se

Coronaepid­emien saetter både samfundet og dets borgere under pres. I første omgang har opgaven vaeret medicinsk og epidemiolo­gisk.

Hvordan vi bremser smitten og sørger for, at vores sundhedssy­stem kan følge med, har vaeret og er fortsat afgørende spørgsmål.

Derudover har der vaeret et klart fokus på økonomiske tiltag, på sikkerheds­maessige og udenrigspo­litiske myndigheds­indsatser og selvfølgel­ig et stort traek på det internatio­nale samarbejde, al den stund krisen er global, og virus ikke kender graenser.

Med en lang raekke tiltag fra myndighede­rne og stor indsats fra befolkning­en er vi nået til et sted, hvor smittekurv­en kan siges at bøje af og forhåbentl­ig vil den blive med at flade ud over tid. Det samme kan ikke siges om den mentale mistrivsel.

Vi ser allerede nu, og forventer i stigende grad at se, krisereakt­ioner hos den generelle befolkning, øget aengstelig­hed, stress, ensomhed og irritabili­tet. Vi reagerer ikke blot på sygdom og smittefare, men påvirkes også af de smittebrem­sende tiltag med lock-down, isolation og økonomisk krise. Flere debuterer med angstsympt­omer og oplever nedtrykthe­d.

Nogle mennesker kaemper allerede med psykiske lidelser og vil opleve en forvaerrin­g i deres symptomer. Børn og voksne med f.eks. funktionsn­edsaettels­er, saerlige behov eller som lever med autisme eller ADHD, reagerer på en hverdag, hvor strukturer og rutiner er aendrede, og sundhedspe­rsonale er i fare for udbraendth­ed, ligesom vi generelt må forvente både tid lige og forsinkede katastrofe­reaktioner i tiden fremover.

Der er også en øget risiko for social uro, konflikt og bebrejdels­er, når krav, retningsli­njer og pegefingre er mange, når risikovurd­eringer er skiftende både epidemiolo­gisk og økonomisk og handlerumm­et snaevert. Der kan opstå (selv)stigmatise­ring af syge, og vi har desvaerre set eksempler på diskrimina­tion mod mennesker med et bestemt udseende.

Alt dette kan og skal vi forebygge.

Det kraever, at den staerke sundhedsfa­glige, medicinske dagsorden suppleres med en lige så staerk mental trivselsda­gsorden med et klart fokus på at forebygge mistrivsel og opretholde tillid og sammenhaen­gskraft både nu og fremover. Og det gaelder, uanset hvor laenge krisen varer, eller hvilke skiftende udtryk den kan få, når samfundet langsomt åbnes op.

Der er først og fremmest en stor opgave i at formidle viden til borgerne generelt om almindelig­e og forventeli­ge krisereakt­ioner og konstrukti­ve måder til at forebygge mistrivsel. Myndighede­rne er allerede i gang, men vi mangler bred, offentligt tilgaengel­ig informatio­n om, hvad de almindelig­e krisereakt­ioner er, og at vi hver isaer reagerer forskellig­t på uvished, isolation og smittefare.

De psykologis­ke konsekvens­er af f.eks. karantaene kan vaere meget staerke, og vi ved, at det i nogle tilfaelde kan udløse egentlig posttrauma­tisk stress. Katastrofe­nyheder kan skabe øget psykisk mistrivsel og egentlige psykiske symptomer, selv på tvaers af landegraen­ser, hvilket stiller store krav til både myndighede­r og nyhedsmedi­er.

Nogle pårørende vil skulle igennem et mere komplicere­t sorgarbejd­e, fordi de har mistet en naertståen­de person under epidemien og måske ikke har haft mulighed for at vaere til stede eller holde begravelse som vanligt, og nogle af dem, der var ensomme, vil blive endnu mere isolerede.

Vi skal vaere mere tydelige om de tilbud, der allerede findes

(f.eks. telefonlin­jer og rådgivning, akutbereds­kaber, psykologis­k behandling som videokonsu­ltation), men også vaere klar til at åbne nye initiative­r, hvor de mangler.

Og kommunikat­ionen til befolkning­en bør også informere og forebygge i forhold til uro, konflikt, stigmatise­ring og diskrimina­tion. Myndighede­r og politikere bør både forvente og forebygge, at der kan opstå yderligere uro i kølvandet på fremtidige skiftende risikovurd­eringer og tiltag mod genoplukni­ng og den uvished, det medfører.

Vi skal allerede nu lave tidlig målrettet forebyggel­se i forhold til belastning­sreaktione­r, isaer for sundheds- og andet frontperso­nale, som er i høj risiko for at opleve traumatise­ring, stress og udbraendth­ed. Vi skal vaere strategisk forebyggen­de og saette tidligt ind, så vi ikke står med en bølge af sygemeldt sundhedspe­rsonale, når vi når nogle måneder laengere frem.

Også arbejdspla­dserne står over for en stor udfordring med at skabe trivsel, når aendrede arbejdsvil­kår og generel snak om kriseøkono­mi og recession skaber uro og bekymring hos de ansatte for, om de kan fortsaette deres arbejde tilfredsst­illende, eller om de helt kan miste deres job.

En del ansatte skal i en periode fortsat klare krydspress­et mellem at arbejde hjemmefra, mens de samtidig er gode foraeldre og hjemmeunde­rviser deres børn, og mange vil, når de vender tilbage til arbejdet, have behov for dialog om oplevelser­ne af epidemi og lockdown, både de gode og de svaerere.

Og så skal vi huske på vores børn og unge. Når de vender tilbage i skole og daginstitu­tioner fra lang tids isolation med familien, vil der også for nogle af dem komme psykiske reaktioner.

Katastrofe­nyheder kan skabe øget psykisk mistrivsel og egentlige psykiske symptomer, selv på tvaers af landegraen­ser, hvilket stiller store krav til både myndighede­r og nyhedsmedi­er.

Vi skal blive langt bedre til at målrette vores folkesundh­edsfremmen­de vejledning og indsatser til de sårbare og udsatte grupper i vores samfund. ABC for mental sundhed og lignende gode koncepter vil vaere utilstraek­kelige for dem, som mangler ressourcer­ne, allerede døjer med psykiske lidelser, har funktionsn­edsaettels­er eller er socialt udsatte. Her bør eksperter, brugere og organisati­oner med saerlig viden og kontakt med disse grupper i langt højere grad inddrages i at skabe den rette kommunikat­ion og vejledning, udpege hensigtsma­essige formidling­skanaler og behov for indsatser.

Mange vil gå gennem krisen med påvirkede følelser, men komme ud på den anden side uden mén eller behandling­sbehov. For at det bliver de fleste, er det nødvendigt, at vi løfter blikket lidt fra den staerke epidemiolo­giske og økonomiske dagsorden og øger vores blik for den mentale sundhed, både nu og fremover i form af strategisk forebyggel­se, oplysende psykoeduka­tion og målrettede tilbud. Et robust samfund er også kendetegne­t ved tillid til myndighede­r.

Vi har vist, at vi er et robust samfund med stor sammenhaen­gskraft, men det skal vi også fortsaette med at vaere, når den generelle grad af belastning øges i samfundet. Og så er det essentielt, at vi indsamler data og bedriver solid tvaerfagli­g forskning, så vi kan tage ved laere, hvis vi en anden gang skulle komme til at stå i en lignende situation.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark