Jyllands-Posten

Ung islandsk spiller er fanget i hviderussi­sk fodboldlig­a

Den 21-årige Willum Thor Willumsson er den sidste nordiske spiller, der fortsat dyrker sin sport, mens coronakris­en har bremset al anden idraet i Europa.

- JESPER ENGMANN jesper.engmann@jp.dk

Da Willum Thor Willumsson sidste år i februar skiftede fra den lille islandske fodboldklu­b Breidablik til BATE Borisov i Hviderusla­nd, havde han naeppe forestille­t sig, hvad der ville ske et år senere.

Mens resten af Europas fodboldlig­aer for laengst er lukket ned, har den hviderussi­ske liga valgt at fortsaette med at afvikle kampe i sin Premier League. Tilmed foran tilskuere.

Den 21-årige Willum Thor Willumsson har vaeret med i sin klubs to første ligakampe i denne saeson. BATE Borisov, som i flere år har haft monopol på det nationale mesterskab, har tabt begge kampe. Men den unge islaending har vist sig flot frem, blandt andet med et fornemt mål med favoritben­et, det venstre, da BATE Borisov tabte 1-2 til Slavia Mozyr på udebane.

Da BATE Borisov spillede saesonens første kamp den 19. marts, havde den islandske avis Morgunblad­id to dage senere en historie om Willum Thor Willumsson.

»Det var lidt af et chok,« hedder overskrift­en, som ikke henviser til, at der i det hele taget bliver spillet fodbold, mens resten af Europas ligaer ligger stille, men det er den unge islandske spillers kommentar til et overrasken­de nederlag på 1-3 til Energetik-BGU.

I den islandske avis kan Willum Thor Willumsson fortaelle, at hovedstade­n Minsk er en behagelig by, og at han får fritiden til at gå med at spille Playstatio­n, se Netflix og gå ud at spise om aftenen.

Ingen kommentare­r

Til sidst i artiklen fremgår det, at han ikke ønsker at kommentere noget som helst, der har med coronakris­en at gøre.

Willum Thor Willumsson­s far er politiker i Island. Willum Thor Thorsson sidder i Althingi, det islandske parlament, for The Progressiv­e Party. Willum Thor Thorsson er selv tidligere fodboldspi­ller i Breidablik, han har også vaeret traener, men er nu politiker på fuld tid. I en mail skriver han og takker for interessen, men han er nødt til at henvise til sønnens rådgiver. Rådgiveren hedder Olafur Gardarsson, han er advokat i Reykjavik med møderet for højesteret, og så er han spillerage­nt for en raekke islandske fodboldspi­llere.

Advokaten svarer i en mail, at »klubben er ikke begejstret for, at spillerne taler med pressen, slet ikke udenlandsk­e pressefolk. Så jeg har rådgivet Willum til ikke at sige noget til pressen i hvert fald så laenge, vi er i denne situation«. ønsker at tale om sin låste situation i Hviderusla­nd. AGF’eren vender tilbage med en besked om, at Willum Thor Willumsson fortaeller ham, at han ikke har tilladelse til at give interview.

Den internatio­nale spillerfor­ening FIFPro har fået flere henvendels­er fra spillere i de hviderussi­ske klubber. Spillerne har ikke lyst til at deltage i flere kampe lige nu, forklarer de. Spillerfor­eningen og fodboldens to store instanser, Uefa, Det Europaeisk­e Fodboldfor­bund, og Fifa, Det Internatio­nale Fodboldfor­bund, er gået ind i sagen. Uden effekt indtil videre.

Willum Thor Willumsson­s naeste kamp for BATE Borisov er lørdag den 4. april kl. 16.30 på hjemmebane mod Rukh Brest.

Vodka og sauna

Der er cirka 9,5 millioner indbyggere i Hviderusla­nd, der har oplevet sine første tilfaelde af coronaviru­s og efterfølge­nde dødsfald, men der er indtil videre ingen officielle tal sluppet ud. Forrige lørdag deltog Hviderusla­nds praesident, Alexander Lukashenko, i en ishockeyka­mp i hovedstade­n Minsk, hvor han ifølge Reuters med henvisning til coronakris­en sagde, at »det er bedre at dø stående end at leve på sine knae«.

Praesident­en, der har vaeret ved magten i over et kvart århundrede, har anbefalet, at en effektiv kur mod coronaviru­s er morgenmad til tiden, 50 ml vodka om dagen (dog ikke i arbejdstid­en), hyppige ture i sauna og markarbejd­e.

 ??  ?? Maksim Skavysh i gult er en af de spillere fra BATE Borisov, der stadig spiller kampe i den hviderussi­ske liga. Her i en dyst mod FC Sarajevo i Europa League sidste år. Arkivfoto: Elvis Barukcic/AFP
Maksim Skavysh i gult er en af de spillere fra BATE Borisov, der stadig spiller kampe i den hviderussi­ske liga. Her i en dyst mod FC Sarajevo i Europa League sidste år. Arkivfoto: Elvis Barukcic/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark