Jyllands-Posten

Raskmeldte­s blod kan måske hjaelpe i kampen mod covid-19

Forskere i Aarhus er nu gået i gang med et nyt forsøg, der kan lindre covid-19-syge patienters symptomer.

- TINA BRYLD tina.bryld@jp.dk

Optimismen er stor blandt de forskere på Aarhus Universite­tshospital, der nu med knap 7 mio. kr. i hånden kan saette gang i et projekt, hvor de vil lindre symptomern­e for de patienter, der er indlagt med covid-19, og på lidt laengere sigt også kunne udvikle immunitet hos raske.

Det skal ske ved at give patientern­e blodplasma fra donorer, der har haft covid-19 og derfor har dannet antistoffe­r mod sygdommen, fortaeller professor Lars Østergaard, ledende overlaege på afdelingen for infektions­sygdomme på hospitalet.

Håbet er, at man vha. antistoffe­rne kan hindre sygdommen i at udvikle sig i patientern­e, så de ikke bliver alvorligt syge. Hvis det virker efter hensigten, kan man måske endda på laengere sigt gennem blodtransf­usioner overføre antistoffe­rne, så raske mennesker kan udvikle immunitet.

Pengene kommer fra en ny bevilling fra regeringen, som med en godkendels­e fra Finansudva­lget fredag satte 100 mio. kr. i spil til bl.a. forskning, der er relateret til coronaviru­s. De kommer oven i andre 50 mio. kr., der blev frigivet i marts.

»Vi er straks gået i gang med at sende breve rundt til mulige donorer. Vi kalder dem ind for at se, om de har produceret antistoffe­r. Hvis de har, vil vi tappe en halv liter blod hos dem. Sammen med Blodbanken vil vi så lave plasma, som kan gives til nogle af de syge. Det er der, vi vil starte: hos dem, der endnu ikke er alvorligt syge, men kunne risikere at blive det,« siger Lars Østergaard.

Kraftige antistoffe­r

Han står sammen med professor Christian Erikstrup, Blodbanken og Martin Tolstrup, cand.scient., Institut for Klinisk Medicin, i spidsen for forsøget, som han allerede nu betegner som lovende.

»Vi tror rigtig meget på dette projekt, og vi kan gå i gang umiddelbar­t. Der går typisk 14 dage, før man begynder at danne antistoffe­r efter at have haft covid-19. Så bliver de kraftigere og kraftigere, og de skal helst vaere så kraftige som muligt, når vi skal bruge dem. Derfor har vi valgt at skrive til dem, der har haft påvist smitte for over fire uger siden,« siger Lars Østergaard, der håber på opbakning fra de nu raskmeldte tidligere patienter.

Det er i første omgang kun dem, der bliver indlagt, der kan vaere med i forsøget.

»Vi kan ikke give det hjemme, det vil vaere for vanskeligt. I første omgang skal vi jo se, om det virker efter hensigten, så vi skal have dem her, hvor vi kan følge dem,« siger Lars Østergaard.

»Jeg er optimistis­k – det projekt er noget af det hurtigste, man kan komme i gang med, hvis man skal nå at gøre en forskel hos folk, der er i risiko for at blive smittet.«

byens hjemløse senere. Peter Gift har nemlig besluttet at donere indtaegten fra udsalget til Hus Forbi.

»Jeg tjener ikke en øre på det her. Pengene kommer til at blive doneret til de hjemløse, som slet ikke har noget i den her tid,« siger den erfarne vaertshuse­jer.

Et godt formål

Klokken 17.30 er øltanken stort set tom, bortset fra en sjat.

Kassen er gjort op: Til fredagens øl-outlet er der blevet solgt godt og vel 500 liter øl for over 6.000 kr. Indtjening­en var således dobbelt så stor, som vaertshuse­t havde forventet.

»Da folk opdagede, at det gik til et godt formål, betalte mange kunder lidt ekstra oven i for den allerede billige øl,« fortaeller Lars Corvinius Olesen, der er pressekont­akt for Peter Gift, og tilføjer:

»Hov, der kommer sørme nogle flere, der vil have øl. God fredag.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark