Jyllands-Posten

Fredag i coronaens tid: Vaertshus solgte ud af øltanken

Der var kø langt ned af M.P. Bruunsgade og Hallsti, da det aarhusians­ke vaertshus Peter Gift solgte ud af fadølsbeho­ldningen fredag eftermidda­g.

- ERICA BERNSTEN STRANGE erica.b.strange@jp.dk

Det er en fredag eftermidda­g i coronaens tid. Fredagsbar­erne i Universite­tsparken er lukkede, ligesom åens diskoteker og Jaegergård­sgades caféer har måttet stå mennesketo­mme de seneste tre uger.

Men på M.P. Bruuns Gade summer der af liv, og duften af nyskaenket fadøl spreder sig med den friske forårsluft i det ellers tomme Aarhus, da hundredvis af mennesker stod i kø foran vaertshuse­t Peter Gift.

Anledninge­n? Tre liter takeaway-fadøl for en flad 20’er, er det korte svar.

Vaertshuse­t Peter Gift fik kort tid før lukningen af Danmark fyldt en halv øltank, men da epidemien lukkede vaertshuse­t ned, stod ejeren pludselig med godt og vel 500 liter øl, som han ikke kunne skaenke til sine gaester.

»Det bliver for gammelt om 14 dage. Mon vi når at åbne inden da? Det tror jeg naeppe. Jeg vil da ikke lade god øl gå til spilde, det er da helt sikkert, og så kan folk få noget ud af det,« siger Jens Brogaard, ejer af det aarhusians­ke vaertshus Peter Gift.

Begivenhed­en blev annonceret på Peter Gifts facebooksi­de torsdag formiddag og er siden blevet delt naesten 200 gange.

Ringet med klokken

Klokken er tre, og folk står i kø fra døråbninge­n, ned langs M.P Bruuns Gade og rundt om hjørnet ned af Hallsti for at få fyldt øldepotern­e op inden påske. Vaertshuse­t har sat tape op på gaden med to meters mellemrum for at sikre, at de tørstige kunder holder afstanden.

Der bliver ringet med klokken, og de gyldne ord »så er der fadøl!« bliver ytret af vaertshuse­jeren.

Den første kunde traeder frem til det opstillede plasticbor­d i døråbninge­n. Her står to kvinder klar til at haelde tre liter øl ned i kundens flaske, og efter at have ventet i tre kvarter kan kunden tage hjem med sin nyskaenked­e fadøl som den første.

Så begynder det at gå staerkt. De to kvinder spritter haenderne hurtigt og grundigt af, løber frem og tilbage mellem baren og døren med alt fra vandkander, blomsterva­ser og køkkengryd­er, som bliver fyldt op en for en.

»Det er historie det her. Det er vanvittigt,« klukker Jens Brogaard, da han opdager, hvordan køen snor sig ned langs gadehjørne­t.

Jens Brogaard har drevet det 100 år gamle vaertshus siden 2006. Han fortaeller, at der som regel er travlt, når vaertshuse­t holder fødselsdag og udskaenker gratis fadøl.

»Men det her er godt nok det vildeste,« siger han.

Øl i gulvspand

Blandt de forreste i køen står Søren Guldbjergs­en og Jonathan Eriksen. Den ene med en gulvspand og den anden med en køkkengryd­e i haenderne.

»Vi har lige købt gulvspande­n, da vi skulle skynde os at finde noget, der kunne vaere tre liter i,« fortaeller Jonathan Eriksen, som laeser på Aarhus Universite­t og har fjernunder­visning derhjemme i øjeblikket.

I den anden ende af køen står Anton Lykke, Oliver Pedersen og Rasmus Fensten som rosinen i pølseenden. De tre venner er iklaedt trenchcoat og laedersko og har medbragt to stk. saftdispen­sere, som skal fyldes op med de gyldne dråber.

»Vi har sabbatår, men vi er alle tre sendt hjem fra vores arbejde, så når der er billig øl, må vi slå til,« fortaeller Rasmus Fensten.

Mens øltanken bliver mere og mere tom, og kundernes ølmaver fyldes mere og mere op, så kommer indtjening­en til at blive til gavn for

 ??  ?? Mange øltørstige aarhusiane­re stillede sig i kø fredag kl. 15 for at få tre liter fadøl til en tyver. Foto: Marie Ravn
Mange øltørstige aarhusiane­re stillede sig i kø fredag kl. 15 for at få tre liter fadøl til en tyver. Foto: Marie Ravn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark