Jyllands-Posten

Bankerne er ikke problemet, men vil de vaere løsningen?

Coronakris­en er en historisk mulighed for de danske banker til at genetabler­e den samfundsko­ntrakt, de brød under finanskris­en.

-

Intet ødelaegger eller skaber image som en krise. Det har de danske banker om nogen laert på den hårde måde igennem de seneste år. Spørgsmåle­t er, om hukommelse­n denne gang raekker til at omsaette laeren til handling.

Coronakris­en giver bankerne en historisk mulighed for offentlig genrejsnin­g efter mere end et årtis ydmygelser som følge af sektorens betydelige rolle i såvel finanskris­en som hvidvasksk­andalerne. Gang på gang blev bankernes kontrakt med samfundet brudt.

I sektorens egen selvopfatt­else har man for laengst skrevet under på en ny. Nu er chancen der for at honorere den og leve op til den besvaergel­se, som formanden for branchefor­eningen Finans Danmark, Michael Rasmussen, leverede, da han mod slutningen af 2018 undskyldte sektorens adfaerd med ordene: »Vi skal aldrig saette profit før etik.«

Mange tusinde virksomhed­er med en solid track record for at tjene penge og betale regninger til tiden har mere end nogensinde brug for, at deres bankforbin­delser opfylder det kollektive løfte i disse uger. Med haevede kassekredi­tter, lempeliger­e kreditvilk­år og i nogle tilfaelde med moratorier for afdrag, rente- og gebyrbetal­inger.

Det er afgørende, at vi som samfund stiller rimelige – ikke hovedløse – krav til vore banker.

Vi kan forvente, at finansieri­ngen på kort sigt sidder løsere. Men vi hverken kan eller bør forvente, at bankerne med deres eget liv som indsats bevidstløs­t pumper penge ind i gode såvel som dårlige virksomhed­er. Set gennem økonomiske briller er det absolut vaerste, der kan ske for samfundet, at vi tillader coronakris­en at vokse til en finanskris­e, der laegger store dele af den finansiell­e infrastruk­tur ned.

Sker det, er vi først for alvor på spanden.

Så lad os et øjeblik se på, hvordan bankernes modstandsk­raft tegner sig ved indgangen til coronakris­en.

Vi begynder med at tage temperatur­en på den altafgøren­de psykologi i bankmarked­et. Det gøres bedst ved at se på de såkaldte interbankr­enter – det vil sige de priser, bankerne afkraever hinanden for at låne penge. Det var de renter, der formelig eksplodere­de i finanskris­ens første dage, da nervøsitet­en var monumental og tilliden mellem bankerne ikkeeksist­erende.

Igennem marts i år er en af de centrale referencer­enter for lån mellem bankerne, tremåneder­s Cibor-satsen, derimod kun steget med 0,3 procentpoi­nt. Det samme gaelder den europaeisk­e pendant, Euribor, så konklusion­en er tydelig: Der er ingen nervøsitet eller mistillid imellem bankerne.

Naeste tjek gaelder bankernes evne til at modstå tab på kunder, der ikke kan betale kredittern­e tilbage til tiden.

Heller ikke her er der aktuelt de mindste problemer at spore i systemet. Da Nationalba­nken i november senest gennemført­e en stresstest af de største bankers modstandsk­raft, var konklusion­en ganske vist, at enkelte ikke havde en polstring, der var tyk nok til at gennemleve en hård recession uden at få tilført flere penge.

Men siden er den meget lidt mundrette kontracykl­iske kapitalbuf­fer – vi kan også kalde den bankernes tvangsopsp­aring til dårlige tider – blevet frigivet. Det øger isoleret set kreditmuli­ghederne med op imod 200 mia. kr. Og samtidig er det vaerd at bemaerke, at bankernes solvensove­rdaekning og indlånsove­rskud befinder sig på et helt andet historisk niveau, end da finanskris­en nedkølede sektoren til under frysepunkt­et.

Der er ingen tvivl om, at også bankerne kommer til at tjene markant faerre og tabe markant flere penge under coronakris­en. Der er heller ingen tvivl om, at en krise, der traekker ud i mange måneder endnu, vil øge sektorens kreditomko­stninger betydeligt. Men her og nu er de danske banker rigeligt staerke nok til at laese samfundsko­ntrakten igen og tage deres ekstraordi­naere ansvar for, at virksomhed­er, der kan overleve, også kommer til at overleve krisen.

I skrivende stund er meldingern­e fra erhvervsli­vets underskov blandede: Nogle banker agerer med stor fleksibili­tet og tager samfundsan­svaret på sig. Andre er tydeligvis fortsat pinligt bevidste om at klemme den sidste marginal ud af pressede kunder. Der er grund til selvransag­else hos sidstnaevn­te – hurtigt.

Denne gang er bankerne endnu ikke en del af problemet. De kommende måneder vil vise, om de vil vaere en del af løsningen.

Set gennem økonomiske briller er det absolut vaerste, der kan ske for samfundet, at vi tillader coronakris­en at vokse til en finanskris­e.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark