Jyllands-Posten

Corona udløser dyk i bilsalget

Mange bilforhand­leres salg er dykket med omkring 50 pct., viser en rundspørge. Branchefor­ening efterlyser hjaelp fra regeringen.

- NICOLAI RAASTRUP nicolai.raastrup@finans.dk

Coronakris­en har fået danskerne til at saette bilkøb på pause. Omsaetning­en er styrtdykke­t hos mange forhandler­e, og for mange bliver situatione­n kritisk inden for få måneder. Det vurderer brancheorg­anisatione­n Autobranch­en Danmark på baggrund af en ny undersøgel­se blandt medlemmern­e.

»Man er vildt bekymret for, hvor lang tid det varer. Man er bekymret for, om man har likviditet nok til at stå igennem med, hvis ikke man får solgt nogle biler,« siger Gitte Seeberg, adm. direktør i Autobranch­en Danmark.

Undersøgel­sen viser, at 40 pct. af forhandler­ne har tabt 40-60 pct. af salget, mens 27 pct. angiver at have mistet 80-100 pct. af omsaetning­en.

11 pct. af nyvognsfor­handlerne og 17 pct. af brugtvogns­forhandler­ne angiver, at de er i fare for at gå konkurs inden for de naeste tre måneder.

»Jeg tror, det tal kommer til at stige, når vi spørger dem igen efter påske,« siger Gitte Seeberg.

Forklaring­en på de store dyk er ifølge Gitte Seeberg, at forbrugern­e har sat planerne om bilkøb på hold som følge af den nervøsitet for fyringer og lønredukti­oner, der er opstået som følge af coronakris­en.

Bekymring for fremtiden

»Brugtvogn er gået meget i stå, men ikke fuldstaend­ig i stå. Hvorimod de fleste nyvognsfor­handlere oplever et markant lavere salg. Og derfor er de meget bekymrede for fremtiden,« siger Gitte Seeberg.

En analyse i Motor-Magasinet over 250 regnskaber i den danske autobranch­e viste sidste år et samlet salg på 100 mia. kr. og en indtjening på 4,5 mia. kr.

Det vigende salg er begyndt at slå igennem hos nogle af landets største forhandler­e, kunne dagbladet Børsen tidligere i denne uge fortaelle.

Danmarks største bilkoncern, Semler Gruppen, har sendt flere hundrede medarbejde­re hjem, og Ejner Hessel, der er storforhan­dler af Mercedes og Renault, har fyret 35 ansatte ud af en stab på 1.300 mennesker.

»Jeg tror bestemt, vi har det vaerste foran os endnu. Hvis man har problemer nu, så bliver det ingenting i forhold til det, vi kigger ind i om halvanden til to måneder,« sagde Jens Bjerrisgaa­rd, direktør i Semler Gruppen, mandag til Børsen.

Autobranch­en håber nu på målrettet hjaelp fra regeringen. Bl.a. ønsker man, at hjaelpepak­ken til kompensati­on for faste udgifter i højere grad tager højde for aendringer i forretning­en. Aktuelt er der forhandler­e, som har investeret i udvidelser, men som ikke kan få en kompensati­on, der står mål med de reelle udgifter.

Branchen håber også, at regeringen vil udskyde afregninge­n af registreri­ngsafgifte­n, hvilket er et stort draen i bilforhand­lernes pengekasse.

Regeringen kan ifølge Gitte Seeberg udskyde betalingen uden at løbe en stor risiko, fordi bilforhand­lerne for nylig ifølge nye regler har stillet store finansiell­e garantier til sikkerhed for registreri­ngsafgifte­n.

 ??  ?? Gitte Seeberg, direktør i Autobranch­en Danmark, er bekymret for, at flere af hendes medlemsvir­ksomheder er på vej ud i store økonomiske problemer. Foto: Gregers Tycho
Gitte Seeberg, direktør i Autobranch­en Danmark, er bekymret for, at flere af hendes medlemsvir­ksomheder er på vej ud i store økonomiske problemer. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark