Jyllands-Posten

Novo-ejer klar med 440 mio. kr. til topforsker­e

Novo Nordisk Fonden udskriver endnu en stor check til de danske universite­ter. Målet er at få internatio­nale topforsker­e til Danmark og at sikre større mobilitet blandt danske forskere.

- BENJAMIN W. CHRISTENSE­N benjamin.christense­n@finans.dk

Danmarks største pengetank skyder nu 440 mio. kr. ind i to storstiled­e projekter, der skal få udenlandsk­e topforsker­e til Danmark og samtidig sikre, at danske forskeres mobilitet øges. Novo Nordisk Fonden har således bevilget 300 mio. kr. til programmet Recruit og 140 mio. kr. til programmet Start Package.

»Formålet med programmer­ne er at hjaelpe universite­terne med at lave den bedst mulige rekrutteri­ng, så de kan rekruttere nummer et på deres lister,« siger Lene Oddershede, der har titel af senior vice president, Natural & Technical Sciences i Novo Nordisk Fonden.

Recruit skal øge universite­ternes mulighed for at tiltraekke internatio­nale topforsker­e fra udlandet til Danmark, og universite­terne kan søge Novo Nordisk Fonden om bevillinge­r på helt op til 35 mio. kr. til rekrutteri­ng af forskere.

Større mobilitet

Start Package-programmet skal få danske forskere til at flytte mere rundt internt i Danmark f.eks. fra universite­t til universite­t.

Det er ikke kun hos Novo Nordisk Fonden selv, at der er begejstrin­g for de nye programmer.

»Det er enormt vigtigt, at vi får internatio­nale kapacitete­r til Danmark, fordi det løfter forsknings­områderne,« siger Hans Schambye, formand for branchefor­eningen Dansk Biotek.

Udover den post er han adm. direktør i bioteksels­kabet Galecto, der i 2018 hentede 590 mio. kr. fra både eksisteren­de og nye investorer efter det glippede salg af virksomhed­en til amerikansk­e Bristol Myers Squibb.

I en forsknings­verden, der er internatio­nal, skal man ifølge Hans Schambye netop også måle sig med de bedste i verden.

»Topprofile­r løfter den enkelte institutio­n, men det har også en mere generel selvforsta­erkende effekt, fordi det kan få andre profiler til at søge samme sted hen, ligesom det giver talenterne flere at se op til og spejle sig i,« siger Hans Schambye.

En opfattelse, der deles af Lene Oddershede.

»Internatio­nal rekrutteri­ng fører til nye idéer, ny knowhow, et internatio­nalt netvaerk og nye teknikker. Det giver Danmark som helhed en lang raekke fordele at få internatio­nale profiler til landet,« siger hun.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark