Jyllands-Posten

Ledere: Danskerne klarer hjemmearbe­jde i suveraen stil

Det går godt med at arbejde hjemmefra, men vi savner kollegerne og kaemper med børnepasni­ng og hjemmeskol­e. Det viser to nye undersøgel­ser af, hvordan danskerne håndterer coronakris­en.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Arbejde fra en pc på spiseborde­t med småbørn på skødet og hjemmeskol­e for de større kan lyde som en utaknemmel­ig opgave, men de mange tusinde danskere, som lige nu er pålagt at arbejde hjemmefra under corona-nedlukning­en, klarer det rigtig godt.

Det svarer de hjemmearbe­jdende danskeres chefer i en rundspørge, som Lederne

har foretaget blandt fagorganis­ationens medlemmer blandt private og offentlige ledere og mellemlede­re.

En høj grad af tillid

Hele 83 pct. af lederne svarer, at deres medarbejde­re klarer den nuvaerende situation med hjemmearbe­jde enten godt eller meget godt. Kun 2 pct. af lederne oplever, at deres medarbejde­re håndterer det dårligt.

»Det er overvejend­e, som jeg ville have forventet, selv om der blandt nogle ejerledere og chefer er et konservati­vt syn på det at lade medarbejde­re arbejde hjemmefra. Det fungerer, og det viser, at der er en høj grad af tillid til medarbejde­rne, og at medarbejde­rne tager ansvaret på sig,« siger teamchef og ledelsesrå­dgiver hos Lederne Michael Uhrenholt.

Faktisk er det ikke det at skulle arbejde og passe og undervise børnene samtidig, som danskerne oplever som den største udfordring ved lige pludselig at skulle arbejde hjemmefra. Det er derimod fravaeret af kolleger.

I en repraesent­ativ rundspørge blandt beskaeftig­ede danskere, som analysebur­eauet YouGov har foretaget for Finanssekt­orens Arbejdsgiv­erforening (FA), svarer 48,5 pct. af de adspurgte, at det svaereste er afsavnet af kolleger.

Udfordring­erne med at få hjemmearbe­jde og børnepasni­ng til at gå op i en højere enhed er kun den største udfordring ifølge 10,4 pct. af de adspurgte.

»Den lange periode med hjemmearbe­jde skaber en oplevelse af mangel på naervaer med kollegerne. De sociale relationer betyder meget på en arbejdspla­ds, og de er ikke lige så staerke over en Skype-forbindels­e, som når man er fysisk sammen på arbejdspla­dsen,« siger direktør i FA Mariane Dissing.

Samarbejde og ansvarligh­ed

Ledelsesek­spert og professor emeritus på CBS Henrik Holt Larsen peger på den helt ekstraordi­naere situation på grund af coronakris­en som forklaring på, at danskerne takler hjemmearbe­jdet så godt.

»Det har endnu vaeret så kortvarigt, at folk ikke har nået at opleve de negative, stress-fremkalden­de sider, som der også kan vaere af hjemmearbe­jde, fordi arbejde og fritid risikerer at smelte sammen, og så er det et udtryk for en bevidsthed om, at hele den samfundsma­essige situation kraever samarbejde og ansvarligh­ed,« siger Henrik Holt Larsen.

Manglende fysisk kontakt med kollegerne

Andet Gøremål med børn (lektier etc.)

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark