Jyllands-Posten

Nedlukning kan gøre distancear­bejde populaert

Medarbejde­rne har oplevet fordelene, og chefernes bange anelser er gjort til skamme, lyder det fra ledelsesek­spert.

- DORTE IPSEN BODDUM dorte.boddum@finans.dk

Når hverdagen en dag melder sig igen efter coronanedl­ukningen, og de tusindvis af danskere, som i disse uger arbejder hjemmefra, skal møde ind på arbejde igen, kan distancear­bejde have fået et gevaldigt skub fremad. Det vurderer ledelsesek­spert og professor emeritus på CBS Henrik Holt Larsen.

»Folk har oplevet fordelene ved det, og lederne har mistet sommerfugl­ene i maven ved, at lade deres medarbejde­re arbejde hjemmefra,« siger han.

Ikke sådan forstået, at medarbejde­re i stor stil helt flytter vaek fra kontorerne og hjem i privaten, men i den forstand, at flere formentlig vil gå over til at tage en ugentlig hjemmearbe­jdsdag eller to, vurderer Henrik Holt Larsen.

Han understreg­er, at der både vil vaere arbejdsopg­aver, som kraever fordybelse og taler for hjemmearbe­jdsdage, og andre opgaver og jobfunktio­ner i det hele taget, som kraever, at man er fysisk til stede på sin arbejdspla­ds. Ligesom det for mange af rent private grunde kan vaere praktisk med en hjemmearbe­jdsdag.

Men helt overordnet er en udvikling i retning af mere distancear­bejde ifølge Henrik Holt Larsen oplagt for en vidensøkon­omi som den danske og en skandinavi­sk ledelsesst­il baseret på tillid. Han understreg­er, at distancear­bejde allerede er mere udbredt i Danmark end i mange andre lande, og at der også er virksomhed­er, som aktivt skubber på og f.eks. indretter domiciler, der tilskynder til distancear­bejde.

»Og nu har vi så med nedlukning­en helt klart fået et pludseligt skub yderligere,« siger han.

En øjenåbner

Også teamchef og ledelsesrå­dgiver hos Lederne Michael Uhrenholt vurderer, at coronanedl­ukningen vil føre mere distancear­bejde med sig, når hverdagen melder sig.

»Coronanedl­ukningen vil vaere en øjenåbner for de ledere, der hidtil har haft et konservati­vt syn på at lade medarbejde­rne have hjemmearbe­jdsdage, og jeg tror også, at vi vil se flere virtuelle møder fremover. Folk har oplevet, at det fungerer, og at det i nogle sammenhaen­ge kan vaere mere effektivt end at holde et fysisk møde,« siger han.

Lederne har gennemført en stor medlemsund­ersøgelse, der viser, at hele 83 pct. af lederne mener, at deres medarbejde­re klarer situatione­n med hjemmearbe­jde som følge af coronanedl­ukningen godt eller meget godt.

Samtidig svarer 90 pct. af lederne, at de har »fuld tillid« til, at deres medarbejde­re gør en god indsats, selv om de lige nu arbejder hjemmefra.

Michael Uhrenholt forudser dog heller ikke, at medarbejde­re i stort tal helt vil skifte den fysiske arbejdspla­ds ud med en pc derhjemme. Men en eller flere ugentlige hjemmearbe­jdsdage vil der ifølge Michael Uhrenholt komme flere af på den anden side af nedlukning­en.

Han understreg­er dog, at der også er et socialt aspekt ved at gå på arbejde og komme vaek hjemmefra. Ligesom fysiske møder også kan noget, som de virtuelle ikke kan, når det kommer til idéudvikli­ng og kreativite­t.

Savner kollegerne

Hos HK-Kommunal blev store dele af medlemsska­ren sendt hjem for at arbejde i disse uger, da statsminis­ter Mette Frederikse­n den 11. marts sendte alle offentligt ansatte i ikke-kritiske funktioner hjem for at arbejde og opfordrede private arbejdsgiv­ere med mulighed for det til at følge trop.

»Vi oplever, at medlemmern­e klør på med alt, hvad de har, og gør det så godt som muligt hjemme fra spiseborde­t. Der er en faglig stolthed i at løse denne samfundsop­gave i faellesska­b. Vi modtager ikke kritik eller klager, men selvfølgel­ig savner man sine kolleger,« siger Lene Roed, formand for HK-Kommunal.

Hun forventer ikke stor efterspørg­sel fra medlemmern­e efter at få lov at arbejde hjemmefra, når nedlukning­en er ovre, men til gengaeld forudser hun, at virtuelle møder nu er kommet for at blive.

»Vi mennesker er jo flokdyr, der bedst kan lide at vaere sammen med andre, men vi har taget et spring ind i den digitale verden nu, og der vil vaere møder, som man akkurat lige så godt kan tage virtuelt fremover og f.eks. spare transportt­id,« siger Lene Roed.

 ??  ?? Det behøver ikke at vaere så svaert at arbejde hjemme, har coronakris­en vist.
Det behøver ikke at vaere så svaert at arbejde hjemme, har coronakris­en vist.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark