Jyllands-Posten

Nordea-topchef efter uger med corona: »Vi bliver nogle gange lidt for bankagtige«

Mads Skovlund, privatkund­echef for Nordea i Danmark, vil gerne vise, at banken tager sit samfundsan­svar alvorligt og hjaelper de små selvstaend­igt erhvervsdr­ivende. Netop den type bankkunder har oplevet at stå med håret i postkassen i den pludseligt opstå

- CLAUS IVERSEN claus.iversen@finans.dk

Det kan vaere svaert for store banker hurtigt at aendre retning, når verden rammes af en verdensoms­paendende pandemi, og hverdagens normale kreditlove midlertidi­gt saettes ud af spil.

Således også for Nordea, som har drevet bank siden 1820, da Sparekasse­n for Kjøbenhavn og Omegn så dagens lys.

For det ligger dybt i knoglemarv­en på Nordeas medarbejde­re ikke at kaste om sig med penge, ligesom princippet om en fornuftig og konservati­v kreditpoli­tik, som førte banken sikkert gennem de oprørte verdenshav­e under finanskris­en, er mejslet ind i medarbejde­rnes bevidsthed.

Dét er en af de ting, som Nordeas øverste chef for privatkund­erne i Danmark har fundet ud af, efter at landets statsminis­ter, Mette Frederikse­n, lukkede landet for to en halv uge siden.

»Jeg har laert, at vi nogle gange bliver lidt for bankagtige. Vi kan vaere udfordrede, når noget ikke er mainstream,« siger Mads Skovlund, privatkund­echef for Nordea i Danmark.

Kredithånd­vaerket er udfordret

Jyllands-Posten har sat ham i staevne for at blive klogere på, hvad Nordens største bank har laert af snart tre ugers fysisk nedlukning af banken og en lige så lang periode, hvor bankens kreditpoli­tik og -håndvaerk har vaeret udfordret.

»Det er blevet mere komplekst. I gamle dage – dvs. før coronakris­en – var der faste kreditregl­er, som vi fulgte. Nu skal vi tage bestik af, om kunders nedgang er midlertidi­g, er de omfattet af hjaelpepak­ker, og vender omsaetning­en tilbage på den anden side. Det er en ny måde at kigge på kunderne på, og her kommer vi til at lave fejl,« siger Mads Skovlund.

Han peger på, at Nordeas medarbejde­re i dagligdage­n har vaeret praeget af en nulfejlsku­ltur.

»Vi vil så gerne gøre alting rigtigt. Vores medarbejde­re vil ikke lave fejl. Vi kan derfor konstatere, at der er tilfaelde, hvor vi hellere venter en dag med at raekke ud til kunden, fordi vi vil ramme plet første gang. Vi vil give kunden et resultat i første hug i stedet for at tage en dialog undervejs i beslutning­sprocessen med kunden om, at det er komplekst, og at vi lige har brug for ekstra tid og flere informatio­ner for at nå frem til en konklusion. Her kan vi blive bedre,« siger Mads Skovlund, som i samme åndedrag skynder sig at tilføje, at banken allerede har flyttet sig langt og dagligt bliver bedre til at navigere uden for de faste og trygge rammer.

Jyllands-Posten er blevet kontaktet af flere små og mellemstor­e virksomhed­er, som har haft svaert ved at finde takten med deres bank her under coronakris­en. Nogle af kunderne har Nordea som bank, og det er tydeligt, at det går den unge bankdirekt­ør – Mads

Skovlund er 42 år – på, når storbanken opfører sig for ”bankagtigt”.

Han vil nemlig gerne vise omverdenen, at Nordea tager sit samfundsan­svar alvorligt og gerne hjaelper kunderne igennem denne pludseligt opståede krise.

Banken ønsker ikke at vaere rigid

»For vi mener det, når vi siger, at vi tager samfundsan­svaret alvorligt, og vi hjaelper dagligt en masse kunder med henstand eller ekstra kreditter. Og jeg opfordrer alle kunder til at hive fat i os en ekstra gang, hvis de synes, at vi har vaeret for rigide i vores tilgang, for det er ikke hensigten. Tvaertimod,« siger Mads Skovlund.

Flere fortaeller også, at de oplever, at bankerne måske nok gerne vil hjaelpe med udlån her under krisen. Men det er til ågerpriser. Er I for grådige?

»Det passer ganske enkelt ikke. Du skal i hvert fald vaere dygtigere, end jeg åbenbart er, hvis du kan tjene penge på eksempelvi­s en kassekredi­t, hvor renten på de mest skrøbelige kunder befinder sig under kostprisen. Her saetter vi penge til. Men vi kan under

Vi kan vaere udfordrede, når noget ikke er mainstream. MADS SKOVLUND, PRIVATKUND­ECHEF FOR NORDEA I DANMARK

Kilde: Berlingske

hensyntage­n til den finansiell­e sikkerhed selvfølgel­ig heller ikke lange alle produkter over disken gratis. Kunsten er at finde balancen,« siger Mads Skovlund.

Der er også kunder, som ikke skal have lov til at låne flere penge. Eksempelvi­s virksomhed­er, som har haft underskud flere år i traek før coronakris­en. Hvis fremtidsud­sigterne ganske enkelt ikke er der, forhindrer 200 års bank-dna – og i øvrigt almindelig sund fornuft – medarbejde­rne i at kaste gode penge efter dårlige.

Mads Skovlund, som er opvokset i Ganløse i Nordsjaell­and, var projektled­er på Nordeas opkøb af ni filialer fra Roskilde Bank. Det dybe indblik i kreditpoli­tikken i denne krakkede provinsban­k har sat sig dybe spor i Nordea-direktøren og minder ham om, at kunderådgi­vning ikke foregår med hovedet under armen. Det skal tvaertimod vaere solidt skruet på rette sted.

Krisens grimme ansigt

Konsekvens­erne af en for udpraeget laissez faire-rådgivning af kunderne kan nemlig vaere horrible, når kriser viser deres grimme ansigter. Coronakris­en har samtidig bevist, at Nordeas satsning på at blive en mere digital bank er en succes. De seneste par uger er møder med kunder foregået på mobilen, tabletten eller computeren, og det fungerer rigtigt godt, lyder det.

»Vi har som bank fundet ud af, at vi kan operere banken digitalt hjemmefra, og kunderne har fundet ud af, at de kan bruge os digitalt hjemmefra. Mange har meldt tilbage og fortalt os, at de er positivt overrasked­e over, hvor nemt det er at bruge banken digitalt og holde møde med os digitalt,« siger Mads Skovlund.

Mere ansvar til filialerne

Nordea har i et par år vaeret i gang med at gøre bankens processer mere smidige og laegge mere ansvar ud til de enkelte filialer. Ifølge privatkund­echefen fungerer det til ug.

»Vi kan håndtere en standardbo­ligsag på under en time. Det er, fra kunden finder boligen på nettet, henvender sig, sender tre lønsedler ind digitalt og får et ja til at gå videre med handlen,« siger Mads Skovlund.

En af ingrediens­erne i denne vellykkede manøvre er øget lokalansva­r.

»Filialdire­ktøren og rådgiverne i de lokale filialer har fået et større mandat til at traeffe beslutning­er. Det sker ud fra en praemis om, at du ved mere om boligmarke­det i eksempelvi­s Køge, hvis du har din daglige gang i Køge frem for på et eller andet fjernt hovedkonto­r,« siger Mads Skovlund.

Hvis I kan drive banken hjemme fra privatboli­gen, kan I så ikke spare en masse penge ved at nedlaegge alle filialer?

»Coronakris­en har bekraeftet os i, at ved de store begivenhed­er – eksempelvi­s førstegang­skøbet af en bolig – vil kunderne gerne se en rådgiver i øjnene. Det fortaeller mig, at bankrådgiv­ning ikke kun handler om renter og lånestørre­lse, men også om tryghed og følelser. Vi skal vaere der for vores kunder på alle platforme – også den fysiske,« siger Mads Skovlund, der er nødt til at afbryde interviewe­t.

Klokken har for laengst passeret 12, hvor et nyt møde – digitalt, selvfølgel­ig – venter med en raekke Nordea-kolleger.

Herefter er topchefen formentlig nødt til for en stund at forlade ”hulen” i kaelderen derhjemme for at assistere hustruen ovenpå med pasningen og undervisni­ngen af de to børn.

Coronakris­en saetter dybe spor overalt i samfundet og aendrer hverdagen for alle danskere radikalt – også for en bankdirekt­ør.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mads Skovlund, bankdirekt­ør i Nordea med ansvar for de danske privatkund­er, vil ikke lukke de fysiske filialer, selvom kunderne har taget de digitale løsninger til sig. Foto: Nordea
Mads Skovlund, bankdirekt­ør i Nordea med ansvar for de danske privatkund­er, vil ikke lukke de fysiske filialer, selvom kunderne har taget de digitale løsninger til sig. Foto: Nordea
 ??  ?? Under coronakris­en er kunder bl.a. "gået i banken" i Nordea via mobiltelef­onen. Foto: JP
Under coronakris­en er kunder bl.a. "gået i banken" i Nordea via mobiltelef­onen. Foto: JP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark