Jyllands-Posten

Sommerhusm­arked i hopla trues af brat opbremsnin­g

Coronakris­en ventes at laegge en kraftig daemper på boligmarke­det. Foreløbig er salget af fritidshus­e i år dog på det højeste niveau i årevis.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Danskerne har købt rekordmang­e sommerhuse i årets første tre måneder, og priserne er steget. Ifølge ejendomsma­eglerne er køberne ikke forsvundet, men økonomer venter en brat opbremsnin­g på markedet.

Arbejderne­s Landsbank havde regnet med, at sommerhuse ville stige 4 pct. i pris i år. Nu ventes uaendrede priser fra årsskiftet, hvilket indebaerer et lille fald.

»Vi venter, at handlen med sommerhuse falder kraftigt de kommende måneder, hvor Danmark er i en dyb, men kortvarig recession, som tør op i løbet af 3. kvartal. Hvis vi i stedet ender med for alvor at miste arbejdspla­dser og får en langvarig recession, er situatione­n langt mere alvorlig for sommerhusm­arkedet,« siger cheføkonom Jeppe Juul Borre, Arbejderne­s Landsbank.

De fleste bankøkonom­er venter kun en kortvarig recession, men bl.a. Nationalba­nken venter, at vi mindst skal ind i 2021, før økonomien er tilbage i gear. En langvarig økonomisk krise med stigende arbejdsløs­hed rammer traditione­lt fritidshus­e hårdt.

»Jo laengere tid der går, før aktivitete­n er tilbage i Danmark og landene omkring os, jo hårdere vil det vaere for sommerhusm­arkedet. Der vil stadig vaere enkelte købere med lyst og mulighed for at købe, men de vil formentlig vaere meget prisbevids­te,« vurderer cheføkonom Birgit Daetz, Boligsiden.dk.

Krisens dybde

Der er stadig områder i Jylland og på Sjaelland, hvor priserne på fritidshus­e er lavere end før finanskris­en. Derfor afhaenger meget af, hvor dyb den økonomiske krise bliver.

»Jeg mener ikke, det går så galt denne gang. Priserne er slet ikke pustet op som tidligere. Men jeg forventer et markant fald i antallet af sommerhush­andler. Laengden og dybden på det økonomiske tilbagesla­g vil afgøre, om det tabte forholdsvi­s hurtigt indhentes igen,« siger boligøkono­m Mira Lie Nielsen, Nykredit.

Helt i stå

Curt Liliegreen, projektdir­ektør i Boligøkono­misk Videncente­r, venter, at markedet går helt i stå i 2020.

»Jeg tror, at sommerhusm­arkedet bliver sjaeldent dødt i år. 2020 er et write off,« konstatere­r Curt Liliegreen.

 ??  ?? Stigende arbejdsløs­hed rammer traditione­lt fritidshus­ene hårdt. Men større lyst til at holde ferie i Danmark, lav rente og negative renter på opsparing i banken kan måske hjaelpe sommerhusm­arkedet hurtigere igennem krisen. Foto: Carsten Andreasen
Stigende arbejdsløs­hed rammer traditione­lt fritidshus­ene hårdt. Men større lyst til at holde ferie i Danmark, lav rente og negative renter på opsparing i banken kan måske hjaelpe sommerhusm­arkedet hurtigere igennem krisen. Foto: Carsten Andreasen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark