Jyllands-Posten

Langvarig nedtur vil ramme sommerhuse­ne, men

Større lyst til ferier naer hjemmet, lav rente og negative bankrenter kan gøre sommerhuse attraktive trods risiko for en lang økonomisk krise.

- LENE ANDERSEN lene.andersen@finans.dk

Jeg venter en stigning i den indenlands­ke turisme, idet jeg ikke tror, der er så mange, der har lyst til at rejse til Italien, Spanien, Frankrig mv. KIM JUHLIN, FORMAND, INTERESSEO­RGANISATIO­NEN FRITIDSHUS­EJERNE

Sommerhuse er gået som ispinde en varm sommerdag de seneste år. Antallet af handler har slået rekord, og priserne er steget. Spørgsmåle­t er, om sommerhusm­arkedet kan overleve i den uundgåelig­e økonomiske nedtur.

Udsigten til stigende arbejdsløs­hed taler imod. Men der er også ting, der taler for en hurtig genopbloms­tring af fritidshus­salget.

»Jeg er overbevist om, at lysten til at få sig et sommerhus fortsat ligger under overfladen hos rigtig mange danskere. Måske kan denne krise endog pirke endnu mere til den lyst, da den giver mulighed for at holde ferien hjemme i trygge Danmark,« siger boligøkono­m Mira Lie Nielsen, Nykredit.

Lige nu venter bank- og boligøkono­mer en periode med langt faerre handler og pres på priserne.

Finansieri­ng

Udover danskernes jobsikkerh­ed er prisen på finansieri­ng med til at afgøre, om der saelges sommerhuse. Og fritidshus­e er blevet markant billigere at komme til, siden finanskris­en lagde markedet ned.

Det kan hjaelpe sommerhuss­alget hurtigere i gang igen, vurderer boligøkono­mer.

Fritidshus­e kan i dag belånes med op til 75 pct. realkredit­lån, og det årlige bundfradra­g for at leje ud via bureau er forhøjet til 41.800 kr. i 2020.

De 30-årige fastforren­tede boligrente­r steg fra den 9. marts brat fra udstedelse i 0,5 pct.-lån til 2 pct. Nu er renten igen på vej ned, og der udstedes igen i 1 pct.-lånet.

Udfordring­en bliver, om de mange flere statsoblig­ationer, som ventes at blive udstedt, igen presser renten på boligoblig­ationer op. Det er dog ikke økonomerne­s forventnin­g på nuvaerende tidspunkt, at renten igen stiger kraftigt.

Udlejning

Lige nu bløder udlejninge­n af sommerhuse. Alle udenlandsk­e gaester aflyser deres ophold efter lukning af graenserne. De senere år er antallet af overnatnin­ger i danske feriehuse ellers steget kraftigt.

For mange købere er muligheden for udlejning afgørende for købet af fritidshus, fordi udlejninge­n finansiere­r i hvert fald en del af omkostning­erne. Derfor vil købelysten vaere påvirket af, hvornår markedet lukker op igen. Og om isaer tyskerne vender tilbage.

Direktør Carlos Villaro Lassen,

Feriehusud­lejernes Branchefor­ening, siger, at udlejninge­n i både 2. og 3. kvartal er ramt. Han vurderer, at nedgangen i år kan blive på 20-30 pct., svarede til 4-6 mio. faerre overnatnin­ger.

Alfred Larsen har i over 35 år vaeret ejendomsma­egler på Vestkysten, hvor han er indehaver af Home-butikker i Blåvand og Nørre Nebel. Han siger, at der er handler, som er faldet, efter at udlejnings­markedet blev lukket ned.

»Vi saelger mange udlejnings­huse her, og selv om der stadig er købere i markedet, kan vi godt maerke større usikkerhed, nu hvor udlejnings­regnskabet er usikkert og helt vaek på kort sigt. Det betyder noget for køberne, hvornår der lukkes op igen,« siger Alfred Larsen.

Psykologie­n

Omvendt kan coronakris­en måske øge interessen for at eje et sommerhus i Danmark.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark