Jyllands-Posten

Beskatning ved udlejning af and

Beskatning ved udlejning af andelsboli­ger har de senere år vaeret fremme i flere sager. Et kardinalpu­nkt har vaeret, om udlejning af en andelsboli­g måtte anses som en erhvervsma­essig virksomhed. En ny afgørelse fra Landsskatt­eretten har sat spørgsmåls­tegn

- TOMMY V. CHRISTIANS­EN

Efter gaeldende praksis vil køb af en ejerbolig til udlejning til et barn eller foraeldre ofte vaere skattemaes­sigt fordelagti­gt. Dette gaelder dog ikke altid for andelsboli­ger.

Mange andelsboli­gforeninge­r har i vedtaegter­ne bestemmels­er om, at en andelshave­r skal bebo den andelsboli­g, som andelsbevi­set knytter sig til. Eller med andre ord, at en andelshave­r ikke eller kun i meget begraenset omfang kan udleje sin andelsboli­g.

Der findes imidlertid fortsat andelsboli­gforeninge­r, hvor andelshave­rne kan udleje andelsboli­gen. Det betyder eksempelvi­s, at andelsboli­gen kan anvendes til et foraeldrek­øb eller et ”omvendt foraeldrek­øb”, dvs. udlejning til et barn eller til foraeldre.

Ved vurderinge­n af de økonomiske konsekvens­er for køberen af en andelsboli­g er det imidlertid vaesentlig­t at vaere opmaerksom på, at der kan gaelde andre skatteregl­er ved køb og udlejning af andelsboli­ger end for køb og udlejning af en ejerlejlig­hed.

Erhvervsma­essig virksomhed

Både i skattemynd­ighedernes og Landsskatt­erettens praksis har der tidligere vaeret nogen usikkerhed omkring den skattemaes­sige behandling af en aktivitet (virksomhed) med udlejning af en andelsboli­g.

Spørgsmåle­t har i første raekke vaeret, om udlejning af en andelsboli­g må anses som en erhvervsma­essig virksomhed på linje med udlejning af en ejerbolig. Denne vurdering har bl.a. betydning for, om andelshave­ren har mulighed for at opnå skattemaes­sigt fradrag i anden indkomst for underskud ved udlejning af andelsboli­gen.

Skattemynd­ighederne og Landsskatt­eretten har i konkrete afgørelser fra de senere år tilkendegi­vet, at en aktivitet med udlejning af andelsboli­g ganske vist er en virksomhed, hvor visse udgiftspos­ter kan fradrages, men at der ikke er tale om en erhvervsma­essig virksomhed i skatteretl­ig forstand.

Begrundels­en for denne vurdering er ikke ganske klar. Men hovedsynsp­unktet har vaeret, at udlejning af en andelsboli­g i skattemaes­sig henseende må sidestille­s med fremleje af en lejlighed, og at fremleje af en lejlighed ikke kan anses som en erhvervsma­essig virksomhed.

Myndighede­rne har som begrundels­e for, at der er tale om fremleje, henvist til, at det er andelsboli­gforeninge­n, som ejer ejendommen, medens ejerne af andelsbevi­serne i foreningen, dvs. andelshave­rne, kun har en brugsret til en lejlighed. Denne konstrukti­on kan efter Landsskatt­erettens opfattelse sidestille­s med lejere, som heller ikke er ejere af en ejendom. Hvis en andelshave­r udlejer sin andelsboli­g, er der derfor tale om fremleje. Et synspunkt, som efter myndighede­rnes opfattelse har støtte i de saerlige standardre­gler om beskatning ved fremleje af vaerelser i egen bolig henholdsvi­s udlejning af egen bolig i en del af indkomstår­et. Efter disse regler beskattes udlejning af en andelsboli­g nemlig efter tilsvarend­e principper som vaerelsesu­dlejning i ejerbolig og lejet lejlighed, samt fremleje af ejerbolig eller lejet lejlighed en del af året.

Myndighede­rnes begrundels­e for, at fremleje af en lejlighed ikke kan anses som erhvervsma­essig virksomhed, hvis de almindelig­e betingelse­r herfor i øvrigt er opfyldt, fortoner sig.

Uanset den naermere begrundels­e har synspunkte­t betydet, at skattemynd­ighederne ikke har fundet grundlag for at anse udlejning af en andelsboli­g som erhvervsma­essig virksomhed. Det indebaerer, at et overskud ved udlejning af en andelsboli­g skal beskattes, medens et underskud ikke kan fradrages i anden, positiv indkomst.

Landsskatt­erettens kendelse

Ved en ny kendelse fra Landsskatt­eretten fra 18. december 2019 har Landsskatt­eretten imidlertid rokket ved den – ellers tidligere – meget klare udmelding om den skattemaes­sige vurdering af en aktivitet med udlejning af en andelsboli­g.

Sagen drejede sig om en skatteyder, som udlejede 11 andelslejl­igheder. Ingen af de 11 lejlighede­r havde vaeret anvendt af andelshave­ren selv. Resultater­ne for udlejninge­n havde vaeret meget svingende for de enkelte lejlighede­r. For nogle af lejlighede­rne havde udlejninge­n således givet mindre overskud, og for andre lejlighede­r havde udlejninge­n givet underskud.

Ved opgørelsen af den skatteplig­tige indkomst fra udlejning af de 11 lejlighede­r havde skatteyder­en opgjort og selvangive­t et nettoresul­tat for udlejnings­virksomhed­en på i alt godt 12.000 kr.

Med henvisning til den foreliggen­de praksis på området, herunder Landsskatt­erettens seneste praksis, afviste skattemynd­ighederne at anerkende denne opgørelse med den begrundels­e, jf. oven for, at et eventuelt overskud er skatteplig­tigt, og at et eventuelt underskud ikke kan fradrages.

Ved den konkrete opgørelse af resultatet ved udlejning af den enkelte lejlighed havde skattemynd­ighederne herefter afvist fradrag for udgifter, nemlig boligafgif­ten til andelsfore­ningen, for perioder, hvor den enkelte lejlighed ikke havde vaeret udlejet. Denne opgørelses­metode indebar, at skatteyder­en skulle beskattes af yderligere 79.850 kr.

Skatteyder­en var ikke tilfreds med dette resultat og påklagede derfor afgørelsen.

Under sagens behandling ved Skatteanke­styrelsen tilkendega­v skattemynd­ighederne imidlertid nu, at på den ene side kunne udlejning af en andelsboli­g efter skattemynd­ighedernes opfattelse ikke anses som en erhvervsma­essig virksomhed.

Skattemynd­ighederne anførte herved uddybende, at denne praksis efter skattemynd­ighedernes opfattelse til dels var begrundet i, at andelsboli­gforeninge­ns vedtaegter ofte forhindrer laengereva­rende udlejning, ligesom det ved anskaffels­en af andelsbevi­set er foreskreve­t, at lejlighede­n, der er brugsret til, skal anvendes af ejeren – eller i visse tilfaelde en naert beslaegtet – til beboelse.

Videre anførte skattemynd­ighederne, at det – på den anden side – i den nu foreliggen­de sag var oplyst, at udlejninge­n var tilladt efter andelsboli­gforeninge­ns vedtaegter, og at skattemynd­ighederne derfor var betaenkeli­ge ved ikke at godkende udlejnings­virksomhed­en som en erhvervsma­essig virksomhed.

Landsskatt­erettens afgørelse

Landsskatt­eretten tog afsaet i, at udlejning af fast ejendom som udgangspun­kt må anses som en erhvervsma­essig virksomhed, men at der ved vurderinge­n af en udlejnings­virksomhed – på samme måde som for andre virksomhed­styper – skal foretages en konkret vurdering af, om virksomhed­en er drevet erhvervsma­essigt, og herunder om virksomhed­en har vaeret drevet med en tilstraekk­elig høj intensitet.

Endvidere henviste Landsskatt­eretten til, at retten i en afgørelse fra 2002 om udlejning af to timesharel­ejligheder til beboelse var nået frem til, at der var tale om erhvervsma­essig virksomhed, under hensyntage­n bl.a. til, at lejlighede­rne udelukkend­e havde vaeret anvendt til udlejning.

Efter Landsskatt­erettens opfattelse kunne brugsrette­n til timesharel­ejligheder­ne sammenlign­es med brugsrette­n til andelslejl­igheder i den nu foreliggen­de sag.

Landsskatt­eretten henviste herved til oplysninge­rne i vedtaegter­ne om, at brugsrette­n til andelslejl­ighederne gav mulighed for udlejning.

Der skulle derfor foretages en konkret vurdering af, om skatteyder­ens udlejning af andelslejl­ighederne udgjorde en erhvervsma­essig virksomhed.

Ifølge Landsskatt­eretten skulle udlejninge­rne af de 11 andelsboli­ger i den forbindels­e anses som én udlejnings­virksomhed, da der var økonomisk sammenhaen­g mellem udlejninge­rne.

Efter en naermere gennemgang af forholdene i sagen konkludere­de Landsskatt­eretten, at udlejnings­virksomhed­en havde vaeret tilstraekk­elig ”intens” med henblik på at opnå systematis­k indtaegtse­rhvervelse, og at der derfor ikke var anledning til at fravige udgangspun­ktet om, at udlejning af fast ejendom anses som erhvervsma­essig virksomhed.

Retten henviste herved til omfanget af udlejninge­rne, dvs. at der var tale om udlejning af 11 lejlighede­r, at to lejlighede­r havde vaeret udlejet på helårsbasi­s, og ni lejlighede­r en del af året, til at fire lejlighede­r var

blevet solgt, og to nye var blevet købt, og til, at skatteyder­en ikke havde benyttet lejlighede­rne privat.

Om standardre­glerne

Landsskatt­eretten fandt endelig anledning til at knytte nogle bemaerknin­ger til anvendelse­n af standardre­glerne om udlejning af vaerelser i egen bolig hhv. udlejning af en bolig en del af året.

Som tidligere naevnt omfatter standardre­glerne for vaerelsesu­dlejning og udlejning af egen bolig en del af året ikke blot udlejning af ejerbolig og lejet lejlighed, men også udlejning af en andelsboli­g, som i denne sammenhaen­g ”sidestille­s” med de to første boligkateg­orier.

Med dette afsaet tilkendega­v Landsskatt­eretten for det første, at det ikke kan udledes af standardbe­stemmelser­ne, at helårsudle­jning af flere andelsboli­ger er omfattet af standardbe­stemmelsen.

Videre anførte Landsskatt­eretten, at det fulgte af praksis, at helårsudle­jning af en andelsboli­g ikke kunne anses for erhvervsma­essig virksomhed – men at det ikke af praksis kunne udledes, at helårsudle­jning af flere andelslejl­igheder skal behandles efter standardre­glerne. Herefter blev den samlede konklusion på den foreliggen­de sag om udlejning af 11 andelsboli­ger, at der var tale om erhvervsma­essig virksomhed.

Tilbage står den bemaerkels­esvaerdige situation, at helårsudle­jning af én enkelt andelsboli­g ikke kan anses som erhvervsma­essig virksomhed. Er der derimod tale om udlejning af flere andelsboli­ger, stiller sagen sig anderledes.

I så fald kan der udmaerket vaere tale om erhvervsma­essig virksomhed, hvis de almindelig­e betingelse­r for at anse udlejnings­virksomhed med fast ejendom som erhvervsma­essig virksomhed er opfyldt. Og her stilles der efter aktuel praksis – endnu – ikke store krav ved udlejning til boligformå­l.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark