Jyllands-Posten

Kan en dement sidde i uskiftet bo?

-

Min hustru har fået alzheimer og er nu på plejehjem. Selv har jeg fået kraeft. Skulle min hustru leve laengst af os, vil jeg gerne vide, om hun kan vaere i uskiftet bo. Vi har en beskeden formue, der nok kan raekke min og min hustrus tid ud, men ikke til vores børn. Så det vil vaere en hjaelp, hvis jeg ved, at alt går til min hustru.

A.L.

Svar: Uskiftet bo forudsaett­er, at en raekke betingelse­r er opfyldt, herunder at afdøde efterlod sig ligedeling­sformue (faelleseje) i aegteskabe­t med laengstlev­ende, og at afdøde efterlod sig børn. I forhold til faellesbør­n i aegteskabe­t mellem afdøde og laengstlev­ende aegtefaell­e har laengstlev­ende som udgangspun­kt et retskrav på at overtage boet til uskiftet bo. Efterlod afdøde sig tillige saerlivsar­vinger (saerbørn), forudsaett­er uskiftet bo i forhold til saerlivsar­vingerne, at disse giver samtykke til et uskiftet bo.

Hertil kommer betingelse­r af økonomisk karakter herunder krav om, at laengstlev­ende aegtefaell­e er solvent.

Der gaelder herudover den regel, at hvis aegtefaell­en er umyndig, under vaergemål, samvaergem­ål, eller der er beskikket en skiftevaer­ge for aegtefaell­en, kan boet kun udleveres til uskiftet bo, hvis skifterett­en finder dette bedst for aegtefaell­en.

Det var i den forbindels­e forudsat i lovforslag­et til den nugaeldend­e lov om skifte af dødsboer, at skifterett­en har vejledning­spligt og pligt til at påse, at betingelse­rne for berigtigel­se af et bo – og herunder altså overtagels­e til uskiftet bo – er opfyldt, og herunder, at arvinger og eventuel efterleven­de aegtefaell­e tiltraeder valget af behandling­småde. Videre fremgik af lovforslag­et, at enhver oplysning om, at en arving eller aegtefaell­e ikke kan varetage sine interesser under skiftet, derfor bør føre til, at skifterett­en undersøger spørgsmåle­t nøjere og om fornødent af egen drift tager initiativ til at beskikke en skiftevaer­ge. Forudsat at de almindelig­e betingelse­r for at overtage et dødsbo til uskiftet bo alle er opfyldt, vil den omstaendig­hed, at den laengstlev­ende aegtefaell­e er dement, i princippet ikke i sig selv vaere til hinder for, at den laengstlev­ende aegtefaell­e kan overtage boet efter den førstafdød­e aegtefaell­e til uskiftet bo.

Vaergemål

Men som naevnt er det en forudsaetn­ing, at ”skifterett­en finder dette bedst for aegtefaell­en”. Og dette vil bero på en naermere vurdering af de konkrete forhold i sagen. Er den demente aegtefaell­e eksempelvi­s under vaergemål, og er der udpeget en profession­el vaerge, hvis interesser på intet tidspunkt vil kunne komme i strid med aegtefaell­ens interesser, er det mindre betaenkeli­gt at udlevere et dødsbo til den laengstlev­ende aegtefaell­e til uskiftet bo. Og omvendt, hvis der eksempelvi­s slet ikke er udpeget en vaerge, eller vaergen er et barn med en skrantende økonomi.

Jeg vil anbefale Dem at drøfte dette anliggende med en sagkyndig med henblik på at etablere en løsning, som tager højde for, at De måtte falde vaek før Deres hustru.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark