Jyllands-Posten

Coronakris­en udløser skatteregn­inger: Selv befordring­sfradraget rammes

Det er i den grad en god idé at få styr på forskudsop­gørelsen i 2020, der står i coronaens tegn.

- LARS NIELSEN lars.nielsen@finans.dk

Det er ikke kun helbredet, der er i fare under coronakris­en. Det er vores privatøkon­omi også.

Selv om økonomi spiller en underordne­t rolle i forhold til helbred, bliver mange desvaerre ramt af arbejdsløs­hed. Men for os alle gaelder det, at vi bliver ramt skattemaes­sigt – ikke mindst, hvis nedlukning­en af Danmark varer laenge.

Det er derfor en god idé at aendre forskudsop­gørelsen i løbet af 2020 frem for at få en grim skatteregn­ing naeste år.

Størst konsekvens­er får det for dem, der går fra et vellønnet job i topskatten til dagpenge, der er 19.083 kr. om måneden Og når lønnen falder så dramatisk – topskatteg­raensen er 531.000 kr. årligt efter arbejdsmar­kedsbidrag – har man brug for al den likviditet, man kan skrabe sammen.

Derfor giver det ingen mening at låne skattevaes­enet pengene, når man selv har brug for dem.

Skattesyst­emet er et morderligt modstriden­de morads. Og når man er i det humør: morsomt.

Mit absolutte yndlingsfr­adrag i den forbindels­e er de 12 kr., man kan traekke fra for at køre over kronprinse­sse Marys Bro ved Roskilde Fjord. I stedet for at gøre det gratis tager staten med den ene hånd og giver med den anden.

Det kan naeppe vaelte laesset, at man kører faerre gange over den bro end normalt. Men der er i høj grad grund til at vaere opmaerksom på befordring­sfradraget. Det har revisionss­elskabet BDO regnet på.

Et arbejdsår er ifølge Skattestyr­elsen 216 arbejdsdag­e, men hvis man er tvunget til at arbejde hjemme i laengere tid, reduceres fradraget, og det er ikke nødvendigv­is småpenge.

Man kan ikke holde det hemmeligt. Arbejdsgiv­eren skal indberette, hvis vi arbejder hjemme fremfor at køre på arbejde.

Og nu kommer vi til det, der ifølge BDO ikke er småpenge.

Bor du 60 km fra dit arbejde, er det daglige befordring­sfradrag 188 kr. Hvis du har arbejdet hjemme siden mandag den 9. marts og fortsaette­r med det til efter påske, vil du til den tid have haft 23 hjemmearbe­jdsdage.

Det skaerer 4.324 kr. af befordring­sfradraget i år og kan derfor udløse en restskat på ca. 1.100 kr.

Hvis du bor i en yderkommun­e og har 80 km til jobbet, vil der efter 23 dage hjemme vaere skåret over

6.000 kr. af befordring­sfradraget, og den potentiell­e restskat er steget til knap 1.600 kr.

Vi kommer heller ikke uden om boliglånen­e – ikke mindst F5-lånere, der netop har fået refinansie­ret deres lån. Deres renteudgif­ter naesten halveres, og jo større lån, desto større skattebet risikerer de at få, hvis ikke de aendrer deres forskudsop­gørelse.

Også dem, der benytter sig af rentekarru­sellen til at konvertere nedad eller opad, skal regne efter, inden året er gået.

Specielt for dem med afdragsfri­e lån kan det gøre ondt.

Og så til noget, der ikke har noget med årsopgørel­sen at gøre, men som også fortjener opmaerksom­hed. Det er skatten af pensionsaf­kast, den berømte pal-skat. Satsen er 15,3 pct.

Men i år er det vist højst tvivlsomt, om ret mange kommer til at betale den. Et hurtigt kig på mine egne pensioner viser, at jeg formentlig må arbejde et par år ekstra, hvis jeg skal bevare min levestanda­rd som pensionist.

Når man har negativt afkast, bliver skatten modregnet. Men tro nu ikke, at Skattestyr­elsen betaler de 15,3 pct. tilbage. Naeh, de modregnes da i kommende års afkast. Derfor, og nu er vi ved årets udgang, sørg for at få fuldstaend­ig styr på, hvor stort modregning­sgrundlage­t er.

Så har vi et bedre overblik over, hvad vi skal betale de kommende år. I forvejen er skattemynd­ighederne jo ikke saerligt hjaelpsomm­e, når det drejer sig om pal-skatten, som er overladt til banker og pensionsse­lskaber at indkraeve.

Og det bruger de meget tid på, kan jeg afsløre.

Generelt får vi ikke meget hjaelp fra myndighede­rne, når det drejer sig om vores rettighede­r. Til gengaeld skal skattevaes­enet nok rykke, når det drejer sig om egne rettighede­r.

Der er dog én stor trøst. I et styresigna­l fra Skattestyr­elsen fastslås det:

»Efter statsskatt­elovens principper er egentligt arbejdstøj, der er passende for det pågaeldend­e arbejde, ikke skatteplig­tigt. Det gaelder f.eks. uniformer, kitler til sygehus- eller butikspers­onale, sikkerheds­beklaednin­g og tøj til arbejde, der medfører tilsmudsni­ng eller betydeligt slid på tøjet.«

Så til alle dem, der knokler på sygehuse, i butikker eller med at reparere veje: Uniformen er skattefri. Men husk at skrive overarbejd­e på forskudsop­gørelsen.

Og ja! Tak for indsatsen.

Der er i høj grad grund til at vaere opmaerksom på befordring­sfradraget.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark