Jyllands-Posten

Opgør med de magelige ledere

Alt for mange ledere er magelige og isaer optagede af at få egne behov opfyldt, haevder forfatter og underviser i ledelse Karsten Mellon.

- ULLA BECHSGAARD Ledersucce­s.dk finans@finans.dk

Magelige ledere kommer let til at fokusere ensidigt på bestemte mål. Magelige ledere bliver tit for optaget af egne behov og glemmer at forholde sig til den komplekse sammenhaen­g, som de indgår i.

Det mener ph.d. og lektor på den sjaellands­ke profession­shøjskole Absalon Karsten

Mellon, som er aktuel med bogen ”Mod i ledelse – modig fremfor magelig”.

Mellon underviser unge i ledelse, og han har i flere år vaeret optaget af begrebet mod. Hvad vil det sige at vaere modig? Er mod en muskel, der kan traenes? Er mod en menneskeli­g dyd?

Karsten Mellon giver ikke svarene. Hans bog er en undersøgel­se af begrebet mod, hvordan vi bruger det, og hvordan mennesker på forskellig vis forholder sig til dét at vaere modig. Denne anmelder synes, at forfattere­n vil for meget, citerer for mange og kommer for lidt i dybden.

Som debat- og refleksion­sbog er den imidlertid udmaerket. Som laeser kan man vaelge at laese et par politikere­s refleksion over mod, Bertel Haarder og Helle Thorning-Schmidt. Eller man kan få inspiratio­n til at diskutere, om der er forskel på Barack Obamas og Mother Theresas måde at vaere modig på.

Et interview med karaktersk­uespillere­n Ghita Nørby er temmelig elendigt og stritter i mange retninger. Hvorfor det er med, kan undre, men Nørby har jo før vist, at hun kan saette en dagsorden. Måske også her med en bemaerknin­g om, at mod er noget medfødt, eller sin generelle vurdering af ledere som nogle, der ikke ejer mod:

»De er selviske, egoistiske, og det er kun for deres egen skyld. Hvis man tager de store svindelaff­aerer, som vi kender i dag, er det jo ledelsen, der svindler (…),« siger Ghita Nørby i bogen.

Filosoffen Hans Fink, som er en af de mange kilder, Karsten Mellon traekker på, har beskaeftig­et sig med mod i bogen ”Filosofisk­e udspil” (2012). Mellon benytter Hans Finks fire hovedaspek­ter af mod:

N Mod som livslyst

N Mod som modighed

N Mod som dyd

N Mod som heltemod

Nummer to, mod som modighed, karakteris­erer måden, man som mennesker møder verden på, og er det aspekt, Karsten Mellon isaer finder relevant for ledere.

Modighed er forbundet med at forholde sig uforfaerde­t og ufortrøden­t i mødet med de udfordring­er, som livet byder én.

Modighed vil derfor også praege den måde, man møder modgang og modstand på. Det kan vaere forskellig­e vanskeligh­eder, risici, farer, gruppepres og fjendskab.

Denne type mod kan vise sig på mange måder og kan både handle om at stå op for andre mennesker, for en sag og for sig selv.

Grundlaegg­ende handler ”mod som modighed” om, at man er aktiv og engageret, vel vidende at det får konsekvens­er, som man må forholde sig til, skriver Karsten Mellon.

Bogen kommer også ind på beslaegted­e emner, som har en sammenhaen­g til det at vaere modig: robusthed, ydmyghed og sårbarhed samt evnen til at tage imod og give kritik.

Det gode eksempel

Karsten Mellon forholder sig ikke kun til den enkelte leder og lederens individuel­le perspektiv, men også til, hvordan den modige leder kan praege sin organisati­on. Her refererer han amerikaner­en Monica Worline, der forsker i mod og organisati­on, og som gør op med den staerkt individual­iserede taenkning om modets vaesen. Hun saetter fokus på kollektive­t og dets vaerdier.

»Den modige leder kan karakteris­eres ved at gå forrest som det gode eksempel. Denne leder kan initiere processer, der medfører, at der i det hele taget fremmes en modig kultur; at hele organisati­onen bevaeger sig i én retning,« skriver Mellon med henvisning til Worline.

Bogen er fyldt med eksempler, henvisning­er og spørgsmål til overvejels­e. Forfattere­n leverer ingen facitliste, men opruller en raekke problemsti­llinger, som er relevante for ledere og kommende ledere at forholde sig til. I bogens ”Eftertanke” bidrager forfattere­n med en udmaerket afrunding på denne skabelonag­tige lederbog:

»De mange bidrag til denne bog; interview, citater og andre forskeres og praktikere­s bøger og artikler, har bidraget til en grundlaegg­ende forståelse af mod i ledelse og til bogens hovedpoint­e: Mod i ledelse handler om ens indstillin­g og om en aktiv og engageret indsats.«

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark