Jyllands-Posten

Han forlod Pakistan som toårig – 40 år senere er han vendt tilbage som direktør

Der er en verden til forskel, men har fundet en måde at lede på dansk i Islamabad.

- Sille.w.mortensen@finans.dk

Der er langt fra Ølstykke til Islamabad. I mere end én forstand.

Arif Beg taenker mest over det, når han sidder i den hektiske trafik til og fra arbejde.

At det ikke oftere går galt i det virvar, der praeger indfaldsve­jene til den pakistansk­e hovedstad, er naermest et mirakel, taenker han indimellem.

Og lige dér kan han også godt finde på at savne Danmark og den i sammenlign­ing fuldstaend­ig tilforlade­lige kø om morgenen fra huset i Ølstykke ind til København.

Men når han er fremme ved sin destinatio­n og har taget trapperne op til kontoret, glemmer han det igen. Når døren lukker bag ham, bliver kaos lukket ude.

Kontoret er som en lille organisere­t lomme, en bid af Danmark med møbler i lige raekker. Et åbent kontorland­skab. Billard, bordtennis og kantine.

Arif Beg er direktør for den danske itvirksomh­ed Ciklums udviklings­center i Islamabad.

Firmaet har bygget en forretning op om at servicere kunderne – hvoraf hovedparte­n er danske – der outsourcer deres it-opgaver til specialist­er i lande som Ukraine, Polen, Spanien og altså Pakistan.

Arif Beg, der har pakistansk­e rødder og kom med sine foraeldre til Danmark som toårig, vendte tilbage til Pakistan for fem år siden for at drive udviklings­centeret.

»Stort set alle danske virksomhed­er har brug for kompetence­r inden for it, men der bliver ikke uddannet nok. Det gør der til gengaeld i Pakistan,« forklarer han.

Tal fra IT Branchen bekraefter det samme. Markedet for it-outsourcin­g var sidste år på 7,3 mia. kr., lyder det herfra.

»Vi har i vores IT-barometer et foreløbigt tal, der viser, at 56 pct. af virksomhed­er har måttet opgive at besaette it-stillinger. Som konsekvens har over 40 pct. af virksomhed­erne vaeret nødt til at outsource, fordi de ikke kan skaffe medarbejde­re med de fornødne it-kompetence­r,« forklarer adm. direktør i IT Branchen Natasha Friis Saxberg.

Den danske it-industri kommer samlet set til at mangle 19.000 fagfolk inden 2030, viser tal fra Erhvervsmi­nisteriet.

Modtagelse med forbehold

Det går da også godt for Ciklum, der rider på en bølge af primaert dansk og svensk digitalise­ring. I alt er der 3.500 ansatte i Ciklum, hvis kunder taeller bl.a. Matas og Salling.

Da Arif Beg kom til kontoret i Islamabad for fem år siden, var der 35 ansatte. I dag er der 160. Der er plads til dobbelt så mange ansatte på det nyopførte kontor, som har kostet omkring 1 mio. dollars at istandsaet­te, og de skal hyres inden for de naeste år, fortaeller han.

Den 49-årige Arif Beg, der selv er opvokset i Smørum på Sjaelland og senere boede med sin familie i Ølstykke, taler urdu lige så flydende som dansk. Men sproget er ikke den eneste barriere, når man har en baggrund i den danske forretning­sverden og skal til at vaere chef i Pakistan.

»I Danmark ligner jeg måske en pakistaner, men hernede ser de mig som en dansker. Og saerligt i begyndelse­n skulle de se mig an for at finde ud af, om jeg nu også ville blive haengende,« husker han.

Pakistaner­ne er vant til hierarkisk ledelse og er opdraget til at vaere autoritets­tro, mens Arif Beg kom til landet med 20 års erfaring fra et dansk arbejdsmar­ked.

»Inden jeg kom herned, besluttede jeg, at jeg ville lede på den måde, som jeg tror på. Den går kort sagt ud på, at instrukser er noget, man skal bruge til at samle møbler med, mens vaerdier er noget, man rent faktisk kan bruge til at forstå sit arbejde med,« forklarer Arif Beg.

Han ser sig selv som en slags brobygger, der skulle laere skandinavi­ske vaerdier til de pakistansk­e medarbejde­re.

Men bare det, at Arif Beg har døren åben til sit kontor, så alle kan stikke hovedet ind og snakke med ham, kraevede stor omstilling.

»Vi tager det for givet i Danmark, at man kan kommuniker­e åbent og aerligt. Men hernede siger man ikke nej til chefen, selv om man ved, at han tager fejl. Fordi jeg er chef, er der en forestilli­ng om, at jeg har ret og er dygtigere end alle andre. De følte sig intimidere­t,« forklarer han.

»Det tager noget tid at forstå, at en direktør også er et helt almindelig­t menneske, når man hele sit liv har haft den opfattelse, at det er han ikke.«

Danske vaerdier giver konkurrenc­efordel

Arif Beg besluttede, at de første to år, hvor han var i Islamabad, var helliget en kulturfora­ndring på det lille kontor. Så måtte vaeksten komme i anden raekke. Det betød helt konkret, at de mange nyansaette­lser måtte vente.

I stedet arbejdede han med, at de ansatte skulle laere at sige nej. Både til ham og til kunderne, når der var noget, de vidste ikke ville fungere.

»Det er et generelt problem her i landet, at man ikke siger kunderne imod. Men hvis kunden bestiller en suppeske og ved en fejl kommer til at skrive, at der skal vaere hul i den, så nytter det jo ikke noget, at vi laver 10.000 skeer, som både vi og kunden kan se, at man ikke kan spise suppe med.«

Det var en stor forandring for mange af medarbejde­rne. Også for stor for nogle, som valgte at søge vaek.

»Der er nogle, der har forladt os. Men jeg

SILLE WULFF MORTENSEN

Det er et generelt problem her i landet, at man ikke siger kunderne imod. ARIF BEG, DIREKTØR, CIKLUM

har også flere medarbejde­re, der har forladt os for at komme tilbage igen efter tre-fire måneder,« siger han.

Trods udfordring­erne er han overbevist om, at det er en konkurrenc­efordel for virksomhed­en, at han har holdt fast i de vaerdier, han tog med til Pakistan.

»Vi vil hjaelpe de danske virksomhed­er, som ikke kan finde de rette kompetence­r i Danmark, og der tror jeg på, at det bliver den bedste løsning med de gladeste kunder, hvis de oplever, at de får både det med- og modspil, de forventer af en partner,« siger han.

Arif Begs karriere har ikke altid vaeret centreret omkring it. Han er uddannet staerkstrø­msingeniør og arbejdede i de første år som projekting­eniør i bl.a. Rambøll.

Med tiden er fulgt flere stillinger inden for it, og efterhånde­n voksede interessen for ikke mindst offshore-outsourcin­g. Det kalder man det, når man taler om outsourcin­g til lande, der ligger i en tidszone med fire-seks timers forskel til Danmark.

I 2014 kom muligheden i Ciklum, og Arif Beg, hans hustru, som er uddannet erhvervsps­ykolog, og deres tre børn valgte at se det som et eventyr.

Men ikke et uden knaster.

»Det tog nok os alle sammen seks-otte måneder at falde til. Børnene var vant til dansk skole, og nu skulle de gå på internatio­nal skole og gymnasium. Min kone skulle vaenne sig til, at ikke mange lige vidste, hvad en erhvervsps­ykolog laver, og jeg skulle håndtere den her gruppe medarbejde­re, der så mig an,« siger Arif Beg.

En undersøgel­se fra Randstad gennemført i 34 lande viser, at danskerne foretraekk­er at arbejde i Norge, USA og Tyskland. Pakistan er slet ikke på listen.

Uddannelse er afgørende i Pakistan

Udenrigsmi­nisteriet fraråder al unødig rejse til landet »pga. risiko for terrorangr­eb, kidnapning­er og voldelige urolighede­r«.

Og det er specielt, erkender Arif Beg, at arbejde i et land, hvor han og familien bor i et compound – et indhegnet område, hvor der ligger boliger og internatio­nal skole.

»Vi bruger dog det meste af vores fritid til at rejse i Pakistan. Specielt i de meget flotte bjergområd­er, som ligger fire-seks timers kørsel fra Islamabad,« siger Arif Beg.

Hans måde at bidrage til udviklinge­n af hans foraeldres hjemland sker i virkelighe­den gennem kontoret i Islamabad, forklarer han.

… i Pakistan mangler vaekst og velfaerd, og det er et stort problem, at de veluddanne­de rejser vaek. Holder vi nogle af de veluddanne­de i landet, er vi med til at skabe den middelklas­se, som landet mangler.

»Mere uddannelse er den absolut vigtigste forudsaetn­ing for at opnå et bedre liv. Igennem Ciklum er 160 pakistansk­e familier blevet mere velstående, fordi et familiemed­lem har kompetence­rne til at vaere it-udvikler,« mener Arif Beg.

Selv om Pakistan byder på store modsaetnin­ger og udfordring­er, er det netop, hvad der gør både deres ophold, men også hans job, meningsful­dt, forklarer han.

»I Danmark mangler der de kompetence­r, der skal til, for at løse nogle af de opgaver, virksomhed­er har. I Pakistan mangler vaekst og velfaerd, og det er et stort problem, at de veluddanne­de rejser vaek. Holder vi nogle af de veluddanne­de i landet, er vi med til at skabe den middelklas­se, som landet mangler.«

Både han og resten af familien har engageret sig i flere ngo’er, der alle drejer sig om at give pakistansk­e børn mulighed for uddannelse.

»Det har man lyst til. Ja, man er naesten nødt til det, når man også oplever de store problemer med fattigdom, som her er,« siger han.

Selv om han og familien har fundet sig til rette, skal de ikke blive boende i Islamabad for evigt.

»Jeg har altid gerne villet arbejde i et internatio­nalt miljø. At det blev Pakistan, har selvfølgel­ig betydet en følelsesma­essig forbindels­e for mig. Men når jeg er faerdig her, er der mange andre steder, jeg kan se mig selv arbejde. Måske et sted med faerre trafikale udfordring­er,« siger han med et lille grin.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark