Jyllands-Posten

Ambu og Coloplast førte C25 til plus

-

De defensive aktier styrede det dan- ske eliteindek­s i sikker havn fredag, hvor Ambu stod for C25-indeksets absolutte største stigning med et plus på 8,2 pct. til 178,20 kr.

Samlet set endte indekset 1,4 pct. højere til 1.129,30, selv om et flertal af eliteaktie­rne - 13 ud af 25 - faktisk lukkede i minus, og der var også generelle fald i det øvrige Europa.

Ambu oplyste torsdag aften, at de amerikansk­e sundhedsmy­ndigheder, FDA, har godkendt engangscys­toskoppet Ascope Cysto til salg i USA.

Engangssko­per reducerer risikoen for infektion med virus eller bakterier fra patienter, hvis genanvende­lige skoper ikke renses og desinficer­es tilstraekk­eligt, ligesom det kan spare tid og omkostning­er.

Og godkendels­en nød Ambu altså godt af fredag.

»Ambu traekker godt op efter godkendels­en, og Novo Nordisk, som vaegter meget i indekset, stiger også paent. Vi har i øjeblikket et billede af, at vi har nogle staerke defensive selskaber, som klarer sig rigtig godt, og derfor klarer vi os også bedre end resten af Europa,« forklarer Martin Munk, seniorakti­erådgiver i Jyske Bank.

Novo Nordisk endte fredag 2,2 pct. højere i 417,30 kr., mens Coloplast for anden gang i denne uge satte lukkerekor­d efter en stigning på 4,5 pct. til 1.039,50 kr.

I bunden af indekset endte selskabern­e ISS og Demant.

Det til trods for at ISS kunne fortaelle, at der nu begynder at ske en genstart i Kina, efter at dele af landet har vaeret lukket ned på grund af udbruddet af coronaviru­s.

ISS faldt 4,3 pct. til 88,02 kr. Demant-aktien dalede med 5,9 pct. til 138,75 kr. uden umiddelbar­t bagvedligg­ende nyt.

Nyt var der til gengaeld om Demants C25-faelle, GN, som endte 0,3 pct. højere til 290,30 kr.

Fredag morgen suspendere­de GN sit aktietilba­gekøb og forventnin­gerne til 2020 på grund af den usikkerhed, som udbruddet af coronaviru­s har skabt. Derudover kom selskabet med foreløbige regnskabst­al for årets første kvartal, hvor omsaetning­en ventes at vaere steget til omkring 2.950 mio. kr. fra 2.840 mio. kr. samme kvartal sidste år.

Det er trukket af udviklinge­n i GN Audio, hvor den organiske vaekst har vaeret 22 pct. oven på en voksende efterspørg­sel på grund af stigende hjemmearbe­jde, mens udviklinge­n i GN Hearing har vaeret negativ med 15 pct.

Udviklinge­n for Hearing-delen ventes mere negativ i andet kvartal.

»GN er selvfølgel­ig ramt, men selskabet nyder godt af, at så mange arbejder hjemmefra og har købt headsets, så der har faktisk vaeret en god udvikling på den front - så der er lidt lettelse over, at det trods alt ikke var vaerre,« vurderer Martin Munk.

Carlsberg fulgte med de defensive aktier op fredag, hvor selskabet ligesom ISS kunne meddele, at der sker en genstart i Kina efter virusudbru­ddet.

Saerligt er genåbninge­n af industripr­ovinsen Chongqing, hvor Carlsberg har sit største bryggeri, positivt for bryggeriet.

Bryggeriak­tien gik på weekend med en stigning på 4,5 pct. til 785 kr.

Luftfartss­elskabet SAS meddelte fredag eftermidda­g, at det er tvunget til at reducere yderligere i flykapacit­eten på grund af reduceret efterspørg­sel og nye anbefaling­er og forskrifte­r fra myndighede­rne.

Det indebaerer, at SAS fra og med mandag den 6. april kun opretholde­r vigtig infrastruk­tur til fire destinatio­ner i Sverige fra Arlanda til Umeå, Kiruna, Luleå og Visby.

SAS-aktien faldt 1,3 pct. til 6 kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark