Jyllands-Posten

Faerre indlagte coronapati­enter betyder en mere langvarig epidemi

Udviklinge­n i coronaepid­emien er bremset op, og det overrasker flere eksperter. Den flade kurve skyldes danskernes adfaerd.

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

Faerre syge og indlagte med coronaviru­s er isoleret set en god nyhed. Med en bagside.

For de seneste dages flade kurve over antallet af smittede og indlagte har samtidig den konsekvens, at epidemien kan traekke ud i mange måneder.

Sådan lyder reaktionen fra professor Allan Randrup Thomsen, Institut for Immunologi og Mikrobiolo­gi, på den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut, hvor antallet af nye smittede i søndagsdøg­net er på 278 tilfaelde – et fald fra de foregående 24 timer, hvor 292 fik konstatere­t coronaviru­s.

»Jo faerre, der bliver smittet, jo laengere tid tager det, inden epidemien har smittet så mange, at der er en bred immunitet i befolkning­en,« siger han.

Sundhedsmi­nister Magnus Heunicke har fra epidemiens start illustrere­t sygdommens scenarier med en rød og en grøn kurve:

Den røde som en meget stejl og ubehagelig udvikling med så mange indlagte, at sygehusvae­senet kollapser og ikke kan følge med, mens den grønne viser en mere blød og langstrakt kurve, hvor der er senge og personale nok til at tage sig af de syge.

Ligger lavt

»Vi er nok i underkante­n af den grønne kurve, og hvis målet er at få et passende smittet, så der opstår den såkaldte flokimmuni­tet, så ligger vi for lavt i øjeblikket,« siger Randrup Thomsen, som derfor anser det for fornuftigt, at regeringen er begyndt forsigtig at tale om genåbning af samfundet.

Den klassiske definition af flokimmuni­tet er, at omkring 60 pct. af befolkning­en skal have overstået sygdommen, men ifølge professore­n kan mindre også gøre det, men i øjeblikket er det hans vurdering, at højst 6 pct. af befolkning­en har vaeret igennem smitten og dermed er immune over for coronaviru­s.

Det tal ender han på, fordi test af en raekke bloddonore­r på Rigshospit­alet viste, at 3 pct. havde overstået sygdommen.

»Men bloddonore­r er raske og sunde, så tallet er ikke repraesent­ativt. Men hvis vi dobler op, er det nok ikke helt skaevt,« siger han og tilføjer, at en genåbning af samfundet skal ske bid for bid og gerne med fire ugers mellemrum. Og under nøje overvågnin­g.

»Vi må ikke glemme, at der er tale om en meget smitsom sygdom, og selv om det ser fornuftigt ud lige nu, kan det hurtigt skride, så antallet af smittede og syge pludselig stiger eksplosivt,« siger han.

Også ledende overlaege Lars Østergaard på Infektions­medicinsk Afdeling på Aarhus Universite­tshospital er positivt overrasket over den flade kurve, som han tilskriver, at danskerne har taget de mange nye restriktio­ner meget alvorligt.

»Det er klart, at epidemien vil tage laengere tid, men det har den fordel, at vi kommer taettere på en effektiv virusbehan­dling,« siger han, men er samtidig ikke fortaler for at forlaenge epidemien under alle omstaendig­heder.

»Jeg er glad for, at jeg som laege ikke skal traeffe det overordned­e valg om at genåbne samfundet, for det er risikabelt. Men selv med sundhedsfa­glige briller er der jo en kant for, hvor laenge vi kan køre på denne måde. Det går jo også ud over andre dele af sundhedsva­esenet,« siger Lars Østergaard.

Faerre indlagte coronapati­enter betyder en mere langvarig epidemi. ALLAN RANDRUP THOMSEN, PROFESSOR, KØBENHAVNS UNIVERSITE­T

Bremset op

Hos Statens Serum Institut konstatere­r afdelingsc­hef Tyra Grove Krause, »at smittespre­dningen er bremset godt op«.

Hun vil ikke umiddelbar­t vurdere, om den flade kurve for epidemiens udvikling betyder, at Danmark nu ligger under den grønne kurve.

»Men vi ligger i hvert fald ikke over, og det er positivt, for det betyder, at sygehusene kan følge med. Og det tyder meldingern­e jo også på, at de kan,« siger hun og kalder udviklinge­n for forudsigel­ig.

»Fordi vi har begraenset kontakten mellem mennesker og risikoen for at smitte hinanden, når man endelig er sammen. Det betyder, at epidemien udvikler sig langsomt,« siger Tyra Grove Krause.

»Vi får et mere langstrakt forløb, men kurven ligger ikke kritisk lavt, så vi unødigt forlaenger epidemien,« siger hun.

Også antallet af indlagte er faldet – dog kun med en enkelt patient fra 504 til 503 fra lørdag til søndag – ligesom antallet af patienter i intensive senge er faldet fra 144 til 139 i samme periode. Til gengaeld er antallet i respirator steget fra 107 til 108 fra lørdag til søndag.

 ??  ?? Lars Østergaard, ledende overlaege på Aarhus Universite­tshospital, er positivt overrasket over, at antallet af indlagte coronapati­enter er faldet. Foto: Christian Lykking
Lars Østergaard, ledende overlaege på Aarhus Universite­tshospital, er positivt overrasket over, at antallet af indlagte coronapati­enter er faldet. Foto: Christian Lykking

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark