Jyllands-Posten

Frederikse­n anklages for sololøb trods løfte om inddragels­e

Statsminis­teren beskyldes af opposition­en for hverken at give dem hverken indsigt eller indflydels­e.

- MARCHEN NEEL GJERTSEN NIKOLAJ RYTGAARD christians­borg@jp.dk

Statsminis­ter Mette Frederikse­n får nu kritik for manglende inddragels­e af Folketinge­t. I sidste uge sagde hun onsdag på et pressemøde, at »for regeringen er det vigtigt, at arbejdet sker i meget, meget taet samarbejde med Folketinge­ts partier«. Her annoncered­e hun også, at hun ville tale med partiforma­endene i løbet af ugen for derefter at kunne fremlaegge en plan for åbningen af samfundet.

Men flere partier føler sig langt fra inddragede.

»Det er vi ikke blevet indtil videre på noget tidspunkt,« siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, som kun mener at vaere blevet »orienteret af statsminis­teren i weekenden om, hvad det var, man planlagde«.

Han påpeger, at Venstre har bakket op om al den akutte nedlukning og hastelovgi­vning. Spørgsmåle­t om genåbninge­n er anderledes.

»Nu taler vi ikke om det akutte her-og-nu-nedlukning, men derimod om en plan for genåbninge­n, som kan vare rigtig, rigtig lang tid, og som vil have enormt store konsekvens­er. Derfor appellerer vi til, at regeringen begynder at fremlaegge dens langsigted­e plan og også viser os beslutning­sgrundlage­t. Det vil vaere klogt, og det er også nødvendigt.«

For ifølge Ellemann er det som at saette blinde til at diskutere farver, hvis regeringen ikke vil oplyse Folketinge­t og danskerne om grundlaget for strategien og beslutning­erne.

»Hvis man vil have, at Folketinge­ts øvrige partier skal vaere med til at tage ansvar, forudsaett­er det, at vi inddrages og klaedes ordentligt på. Der må vaere fuld åbenhed om det. Om scenariern­e, om de sundhedsfa­glige anbefaling­er, og om hvad regeringen er blevet praesenter­et for. Derfor forventer jeg en mere klar udmelding om genåbninge­n, om tempoet og om forudsaetn­ingerne. Det synes jeg, at Folketinge­t, men så sandelig også danskerne har krav på.«

Dansk Folkeparti­s formand, Kristian Thulesen Dahl mener heller ikke, at statsminis­teren leverede, hvad hun lagde op til:

»Jeg havde gerne set, at hun havde opfyldt det, som hun stillede offentligh­eden og os i udsigt; at hun ville inddrage partierne i, hvordan man genåbner Danmark. For os er det lige så vigtigt, at vi har enighed om det, som det var, at vi stod sammen om de første ting i krisestyri­ngen. Så jeg håber virkelig, at hun tager til efterretni­ng, at det ikke har vaeret kørt, som hun har stillet os i udsigt, og at vi så får forhandlin­ger om de kommende faser.«

Ifølge DF bør der vaere reelle politiske forhandlin­ger, fordi det netop er politik og ikke bare sundhedsfa­glige overvejels­er, når man skal beslutte, hvilke dele af samfundet der først skal åbnes igen.

»Optimalt vil vi have en reel forhandlin­g, der gør, at vi i faelles flok kan sige til danskerne, at det her er sådan, vi sammen gør det. Det ville vaere staerkt, men det kraever, at vi ikke blot orienteres, men også er med inde i maskinrumm­et.«

Forhandlin­ger

K-formand Søren Pape Poulsen fortaeller, at han trods statsminis­terens ord om et »meget, meget taet samarbejde« først fik et opkald fra statsminis­teren søndag aften.

»Da fik jeg at vide, hvad regeringen har taenkt sig. Jeg ønsker at samarbejde, men det skal ske, så vi alle sammen kan spille ind med vores idéer om, hvad der er bedst for Danmark. Lige nu vaelger regeringen at åbne op, uden at andre har haft en kinamands chance for at deltage i diskussion­en,« siger han og påpeger, at kun regeringen har embedsappa­ratet til at vurdere, hvad politiske forslag vil betyde for økonomi og smittespre­dning.

»Jeg vil gerne have, at vi får forhandlin­ger frem for orienterin­ger, så når Danmark skal åbne lidt mere op naeste gang, så får vi en proces, der betyder, at vi faktisk kan spille ind.«

Frederikse­n orientered­e mandag eftermidda­g partileder­ne, inden hun fremlagde regeringen­s plan for den første genåbning af Danmark. Her forklarede hun også, at hun vil inddrage Folketinge­ts partier i flere konkrete forhandlin­gsspor fremover. Det gaelder blandt andet eksamener, økonomiske hjaelpepak­ker og prioriteri­ngen af de pukler, som opbygges i sundhedsva­esenet nu.

»Det er regeringen­s plan og det er vores ansvar at påbegynde åbningen. Folketinge­ts partier er orienteret, men det er regeringen­s plan,« sagde hun.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark