Jyllands-Posten

Mette Frederikse­n: Genåbninge­n af Danmark begynder med de mindste

De mindste børn kan komme tilbage i vuggestue, børnehave og skole igen efter påske. Til gengaeld bliver eksamen aflyst for de aeldste skoleeleve­r.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

Når påsken er gået på haeld og kalenderen viser onsdag den 15. april, vil de første børn kunne vende tilbage til en mere normal hverdag sammen med legekammer­aterne i skoler, fritidsord­ninger og dagsinstit­utioner.

Statsminis­ter Mette Frederikse­ns meddelte på et pressemøde mandag aften, at genåbingen af Danmark begynder med de mindste.

Det betyder konkret at vuggestuer, børnehaver, fritidsord­ninger og skoleklass­erne fra 0. til 5. klasse bliver genåbnet.

Dermed kan også de mange hjemmearbe­jdende foraeldre til mindre børn se frem til et pusterum i hverdagen uden hjemmeskol­ing og -pasning.

»Genåbninge­n forudsaett­er, at tallene er stabile, og at vores opførsel er ansvarlig,« sagde Mette Frederikse­n.

Hun forsikrede om, at der vil gaelde en raekke sundhedsfa­glige regler for de små, når de vender tilbage i skolegårde­n og på legepladse­rne.

Bl.a. skal børn og voksne vaere udendørs så meget som muligt, og der skal holdes afstand. Der skal også skrues op for rengøringe­n, og børn skal blive hjemme ved den mindste mistanke om sygdom.

Offentligt ansatte skal fortsat arbejde hjemme efter påske. Det bør privatansa­tte så vidt muligt også.

Genåbninge­n forudsaett­er, at tallene for indlagte med covid-19 fortsaette­r med at vaere stabile. Ikke kun i naeste uge, men i »lang tid fremover«, fastslog Mette Frederikse­n.

»Hvis vi kan se i løbet af påsken, at tingene begynder at skride, så er min besked meget klar: Så kommer vi ikke til at genåbne Danmark,« sagde hun.

Eksamen aflyses for nogen

De aeldre elever fra 6. til 10. klasse skal foreløbigt fortsaette hjemmeunde­rvisningen frem til 10. maj. Det gaelder også efterskole­r og frie fagskoler.

Desuden bliver der ingen afsluttend­e eksamener i folkeskole­n denne sommer. I stedet bliver den seneste årskarakte­r gjort til eksamenska­rakter, oplyste statsminis­teren.

Elever på HF, erhvervssk­oler eller gymnasier skal kunne gå til eksamen men på en »anden og begraenset« måde.

Det er praecis en uge siden, at Mette Frederikse­n annoncered­e muligheden for en »naensom, gradvis og kontroller­et« genåbning af Danmark efter påske.

Mandag eftermidda­g holdt statsminis­teren videomøde med lederne af Folketinge­ts partier for at orientere om regeringen­s planer.

Kurverne er stabile

Kurverne for både indlagte patienter og indlagte på intensiv afdelinger er knaekket de seneste dage og peger nu svagt nedad.

Men den positive udvikling må ikke få danskerne til at slaekke på forholdsre­glerne om at holde afstand og god hygiejne, understreg­ede statsminis­teren:

»Et lille skred i vores adfaerd som individer kan få alvorlig betydning for hele vores faellesska­b.«

»Derfor bekymrer det os dybt, når vi hører eksempler på, at nogen er begyndt at tage det hele lidt mere afslappet,« sagde hun og naevnte påskefroko­ster eller hele familier, der tager på indkøb sammen.

Forbud rammer festivaler

Statsminis­teren havde også en trist besked med til sommerens mange festivalle­r og markeder rundt om i landet, som havde håbet på at kunne samle tusindvis af mennesker under åben himmel.

»Forbuddet mod de store forsamling­er fastholdes til og med august. Jeg ved, at det er en traels besked at få. Jeg ved, at I er rigtig mange ildsjaele, der har slidt og slaebt,« sagde statsminis­teren og tilføjede, at regeringen vil se på, om hjaelpepak­kerne fra staten er tilstraekk­elige.

I det hele taget skal danskerne vaenne sig til, at restriktio­ner i forskellig­e former kan komme til at gaelde i flere måneder.

Bekymringe­n er, at en for hurtig åbning får smitten til at stige og at det derfor bliver nødvendigt at lukke ned igen. Og vi skal – måske for altid – vaenne os til at omgås hinanden på nye måder, sagde statsminis­teren.

»Det bliver måske lidt som at gå på line. Står vi stille undervejs kan vi falde. Går vi for hurtigt, kan det gå galt. Derfor må vi tage et forsigtigt skridt af gangen, og vi ved ikke endnu, hvornår vi har fast grund under fødderne.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark