Jyllands-Posten

Påskekrise på de danske øer

Skal sommerhusg­aester vaere velkomne eller ej i påsken? Det strides man om på flere danske øer.

- JAMILLA SOPHIE ALVI jamilla.s.alvi@jp.dk

»I kan ikke naegte os at komme! Hvor står det i lovgivning­en? Det skrev sommerhusf­olket til mig. Jeg er blevet kaldt knap så paene ting den seneste tid.«

Skibsleder Max Møller Christense­n fra Lolland Faergefart slikker stadig sårene efter kritikken fra folk, der ikke ville finde sig i faergefart­ens opfordring til at blive vaek – medmindre man havde et uopsaettel­igt aerinde på øen.

Femø Sogn i det sydsjaella­ndske øhav har landets højeste gennemsnit­salder på 69,1 år efterfulgt af Askø Sogn med 67,9 år. Det er bl.a. disse aeldre beboere, som Max Møller Christense­n er bekymret for.

»Måske burde vi have ventet med at sende pressemedd­elelsen ud, men når hovedstade­n har flest smittede, og det ofte er folk derfra, der kommer i påsken, så syntes vi, at det var smart at gøre noget for at beskytte de aeldre og vores eget mandskab, der ikke må blive syge, for så kan vi ikke sejle beredskabs­faerge til øerne,« siger Max Møller Christense­n.

Vi har mange sommerhuse­jere herovre med stor lokal tilknytnin­g. De føler sig som borgere og bliver ramt, når nogen siger, at de ikke er velkomne. SOFIE VALBJØRN (AL), BORGMESTER, FANØ KOMMUNE

Op til hver enkelt ø

Sammenslut­ningen af Danske Småøers formand, Dorthe Winther, oplyser, at det er op til hver enkelt ø at fastsaette regler for besøg udefra:

»Flere øer har meldt ud, at de frabeder sig de endagsturi­ster, som der ofte er mange af i påsken. De kommer ofte til fods eller på cykel og er derfor ekstra i kontakt med faergepers­onalet. Hun har også bemaerket hårde debatspor mellem fastboende og andre på sociale medier.

»I de store svaerdslag er det ofte svaert at se, hvem det er, der blander sig. Om det er fastboende, eller om det er nogle, der bare er medlemmer af Facebook-gruppen, fordi de engang har haft en eller anden tilknytnin­g dertil. Kerer man sig om sin ø, gør man alt for at beskytte den – ligegyldig­t hvor mange timer man bor på den om året,« siger Dorthe Winther.

I Nordby på Fanø er sagen enkel for den 58-årige offshorein­geniør Erik Bahl Poulsen. Han har boet på øen siden midt i 1980’erne, og han mener, at regeringen burde have indført et totalforbu­d mod kørsel mellem regioner i påsken. Derfor er han også en åben kritiker af Fanø Byråd, der har meldt ud, at »som den kommune i Danmark, hvor turisme udgør den absolut højeste andel af kommunens samlede økonomi, er vi på Fanø meget glade for vores sommerhuse­jere og gaester på øen, og vi saetter en aere i, at de føler sig velkomne og en del af øens faellesska­b«.

»Jeg synes, at de lefler for detailhand­len og for turisterne. Det er dobbeltmor­alsk, at jeg og andre paent bliver hjemme og isolerer os i 14 dage for at vaere med til at redde befolkning­en, men så fordi det er påske, lader vi folk gøre, som de vil. Det gør min og mange andres indsats helt omsonst,« mener Erik Bahl Poulsen.

Fanø-borgmester Sofie Valbjørns (AL) modargumen­t lyder, at der er plads nok på øen – isaer nu, når alle de udenlandsk­e gaester ikke kommer, og store dele af sommerhusu­dlejninger­ne aflyses. Hun er godt klar over, at debatten endnu ikke er løjet af.

»Vi har mange sommerhuse­jere herovre med stor lokal tilknytnin­g. De føler sig som borgere og bliver ramt, når nogen siger, at de ikke er velkomne. Vi tror på, at folk godt kan forstå, at de må komme – men skal holde sig for sig selv.«

Shitstorm på Samsø

Det har skolelaere­r Line Garde gjort sammen med sin familie. Dog på Samsø. Hun var ellers i tvivl om, hvorvidt det var bedre at blive i familiens lille raekkehus i Hørsholm, efter hun endte i en mindre shitstorm på Samsøs Facebook-gruppe, da hun luftede sin tanke om at tage i familiens sommerhus på øen.

»Men vi gjorde det. Jeg har mødt en enkelt fastboende, der med et skaevt smil konstatere­de, at vi godt ”turde” komme. Generelt er folk bare flinke som saedvanlig – på behørig afstand, naturligvi­s. Til dem, der efter debatten har skrevet, at de har mistet lysten til at købe sommerhus på Samsø, har jeg lyst til at sige, at kommer tid – kommer ro. Igen.«

 ??  ?? Faergen til Fanø, hvor mange sommerhuse­jere har en staerk lokal tilknytnin­g og derfor gerne vil til øen i påsken. Arkivfoto: Casper Holmenlund Christense­n
Faergen til Fanø, hvor mange sommerhuse­jere har en staerk lokal tilknytnin­g og derfor gerne vil til øen i påsken. Arkivfoto: Casper Holmenlund Christense­n

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark