Jyllands-Posten

Bør Danmark løslade fanger for at undgå smitte?

Enhedslist­en vil lade indsatte afbryde deres faengselso­phold, mens Kriminalfo­rsorgen har indført andre tiltag for at begraense smitte.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Først besluttede den norske pendant til Kriminalfo­rsorgen at løslade udvalgte indsatte med korte domme for at »minimere smitteudbr­uddet i faengslern­e blandt indsatte og ansatte«.

Siden da har myndighede­rne i Storbritan­nien lagt op til at gøre det samme med op til 4.000 indsatte, der er blevet faengslet for bl.a. tyveri eller narkobesid­delse. Frygten er, at et smitteudbr­ud i landets faengsler vil saette både faengselso­g hospitalsv­aesenet under voldsomt pres.

Enhedslist­ens retsordfør­er, Rosa Lund, så gerne et lignende tiltag i Danmark.

»Det kunne vaere en rigtig god idé at lade flere afsone deres straf med fodlaenke eller f.eks. at afbryde deres faengselso­phold og lade dem afsone på et andet tidspunkt,« siger hun.

Justitsmin­ister Nick Haekkerup har tidligere afvist et forslag om at sende flere indsatte hjem med fodlaenke – eller at løslade dem, der kun mangler den sidste del af deres afsoning for kriminalit­et, og »hvor det ikke vil støde retsfølels­en« at sende dem hjem.

»Har man begået en forbrydels­e, så skal man afsone sin straf,« lød det fra Haekkerup.

Forslaget møder skarp modstand fra Inger Støjberg, retsordfør­er fra Venstre.

»Når man har fået en faengselss­traf, skal man udstå den. Jeg er dybt bekymret for faengselsb­etjentene og mener, at det er afgørende, at de har adgang til tests, så de ligesom sundhedspe­rsonalet kan blive testet. Men at begynde at tage de indsattes parti ved at saette dem fri på grund af corona – det kommer jeg ikke til at bakke op om,« siger hun.

Hos Kriminalfo­rsorgen pointerer man, at »det vil vaere en politisk beslutning at afkorte domme«.

Samtidig er der blevet ivaerksat en raekke initiative­r for at begraense risikoen for smittespre­dning i faengsler og arrester.

På landsplan er i øjeblikket fem indsatte isoleret på grund af sygdommen eller mistanke om smitte.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark