Jyllands-Posten

Sammen i solen – med afstand: »Her er jo masser af frisk luft og god plads«

På en usaedvanli­g solrig mandag lignede Danmark mere sig selv, end det har gjort laenge. Ifølge politiet har man kun haft brug for en løftet pegefinger for at sikre overholdel­se af coronalove­n.

- JESPER HAUE HANSEN MORTEN VESTERGAAR­D jesper.h.hansen@jp.dk morten.vestergaar­d@jp.dk

Der går et øjeblik, før det står klart for avisens udsendte, hvad det er forandret her foran iskiosken ved Moesgaard Strand syd for Aarhus denne solrige mandag eftermidda­g.

Sagen er, at Danmark – lige her i hvert fald – ligner sig selv. Altså ikke som på en helt almindelig coronadag, men som på en helt almindelig forårsdag, hvor solen bare skinner.

Her kan man finde det aeldre aegtepar Anne Margrethe og Finn Rasmussen, der står i lae af kiosken og spiser en fransk hotdog. For dem er den største forandring, at de ikke kunne komme i kirke dagen før, og de har ikke overvejet at lade vaere med at tage her til den populaere strand eller andre offentlige steder for den sags skyld.

»Her er jo masser af frisk luft og god plads. Folk spreder sig jo,« som Finn Rasmussen bemaerker.

Bag kioskens luge bekraefter Kirsten Kristianse­n det billede. Salget er nogenlunde som en almindelig solrig påskehverd­ag her. Forskellen er måske, at folk tager deres is og går vaek fra bordene og baenkene ved siden af. Her sidder kun enkelte i dag. Et par dage forinden havde Østjylland­s Politi forsøgt at opfordre østjyderne til at undgå de mest oplagte udflugtsmå­l i påsken. Lad nu vaere med alle sammen at tage til Moesgaard Strand, lød det.

Løftet pegefinger

Mandag siger politiinsp­ektør Martin Løye i telefonen, at der ganske vist har vaeret mange mennesker ved bl.a. Moesgaard Strand, men at politiet kun havde haft brug for en løftet pegefinger. Ingen sager med opløste grupper og lukning af parker eller andet pga. for mange mennesker.

»Folk har generelt taget det til sig, at de skal holde afstand. Det er tilfredsst­illende at se,« siger han.

Foran Marselisbo­rg Dyrehave er p-pladsen fyldt, men indenfor er der stadig langt flere dyr end mennesker at se. Og på genbrugsst­ationen Eskelund få kilometer derfra er der travlt og lidt flere mennesker end på en almindelig forårsdag, men der er ingen kø til at komme ind.

I København var sceneriet mandag nogenlunde det samme. Ifølge Københavns Politi var der mange – men ikke for mange – mennesker ved f.eks. Amager Strandpark.

»Det kan se voldsomt ud, når mange folk samler sig på solbeskinn­ede pletter, og vi får mange henvendels­er fra bekymrede borgere. Vi rykker ud til alle anmeldelse­r, men det er meget sjaeldent, at det er nogen overtraede­lser. De fleste har en god forståelse for situatione­n og holder en fornuftig afstand,« lyder det fra Tommy Laursen, politiinsp­ektør i Københavns Politi.

Først på eftermidda­gen traekker en kvinde med solbriller tre små drenge vaek fra Amager Strandpark.

»Vi kom herhen, da der ikke var så mange mennesker, og så gik vi hjem, da der kom mange,« siger hun til dem.

»Ja, vi vil ikke vaere her, når der er mange mennesker, vel?« gentager en af drengene med kridhvidt hår.

Lidt derfra sidder fem kvinder iført farvestrål­ende traeningst­øj og nyder solen. De har netop faerdiggjo­rt mandagstra­eningen i Foreningen Famfit. Det bliver der ikke skulket fra, uanset om der er corona i luften. Tidligere var de omkring 30 mennesker samlet, men nu har de skåret det ned på grund af myndighede­rnes anbefaling.

Spredt i klitterne

»Jeg synes faktisk, at folk er gode til at holde afstand. Vi har altid vaeret her hver mandag, så det bliver vi ved med – så laenge vi må i hvert fald,« siger Anitta Hammer og smiler.

Tidligere har Københavns Politi bedt folk om at finde et andet sted end Amager Strand til at nyde det gode vejr. Der var ganske enkelt for mange mennesker forsamlet. Nu – midt i påskeferie­n – er der mest fyldt på broen, der

Folk har generelt taget det til sig, at de skal holde afstand. Det er tilfredsst­illende at se. MARTIN LØYE, ØSTJYLLAND­S POLITI

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark