Jyllands-Posten

Professor: Danskere mødes i stigende grad i større grupper

Gik Mette Frederikse­n for tidligt ud med planer om en mulig gradvis genåbning af Danmark? Et forsknings­projekt viser, at danskere var begyndt at bryde et centralt coronapåbu­d allerede inden statsminis­terens tale den 30. marts. Og at det store flertal fort

- JACOB HAISLUND jacob.haislund@jp.dk Kilde: Michael Bang Petersen

Andelen af danskere, som ser stort på myndighede­rnes påbud om ikke at samles mere end 10 personer, vokser.

Det viser nye tal fra forsknings­projektet Hope (How democracie­s cope with Covd19), som er forankret på Aarhus Universite­t.

I perioden fra den 21.-23. marts svarede 7,4 pct. af respondent­erne således, at de havde vaeret i et lokale med mere end 10 personer. I perioden fra den 1.-3. april svarede 12,4 pct. det samme, oplyser Michael Bang Petersen, professor ved Institut for Statskunds­kab på Aarhus Universite­t og leder af Hopeprojek­tet.

»Det er klart noget, der bekymrer, fordi det netop er med til at etablere nye smittekaed­er. Og nu er vi i påskeugen, hvor man kan frygte, at folk samles privat. På den måde er timingen i sig selv også med til at skabe bekymring,« siger han.

Hope-projektet er finansiere­t af Carlsbergf­ondet, og data bliver indsamlet af Epinion gennem daglige rundspørge­r til ca. 500 repraesent­ativt udvalgte dansker om bl.a. optimisme, ensomhed og efterlevel­se af en raekke krav og anvisninge­r fra myndighede­rne.

Både offentlige og private arrangemen­ter, der forsamler mere end 10 personer – såvel indendørs som udendørs – er forbudt. Det er lovligt at samles i private hjem, men politiet opfordrer »kraftigt« til at lade vaere.

I weekenden skabte billeder af mennesker i kø i Herlev, hvor pizzakaede­n Gorm’s lørdag uddelte gratis mozzarella­ost, debat. Rigspoliti­chef Thorkild Fogde løftede pegefinger­en efter lang kø til billig øl ved vaertshuse­t Peter Gift i

Aarhus. Og sundhedsmi­nister Magnus Heunicke kom på Facebook med en opsang til danskerne om, at »vi skal vaere bedre til at holde afstand«.

»Der er desvaerre enkelte, som er begyndt at slaekke på tingene. Det går ikke,« skrev ministeren, mens politiet praediker hård kurs mod ulovlige påskeforsa­mlinger.

»Italienske tilstande«

Der er al mulig grund til fortsat at følge myndighede­rnes anvisninge­r, understreg­er Jan Pravsgaard Christense­n, professor i infektions­immunologi ved Københavns Universite­t. Hvis vi bare giver los og genåbner samfundet, kan vi stadig nå »italienske eller amerikansk­e tilstande«, som han siger.

Han forklarer, at »det, at vi ikke sidder og putter os indendørs og ikke holder sociale arrangemen­ter« er helt afgørende for, hvor meget smitten spreder sig. Når temperatur­en stiger, kan smitterisi­koen falde - både fordi virus har det svaerere i varmen, og fordi vi faerdes mere udendørs.

»Men covid-19 er en ganske smitsom sygdom. Derfor må man stadig som myndighed sige: ”Taenk jer om, hvis vi alle mødes på café eller i en park, risikerer vi at komme tilbage, hvor vi begyndte”,« forklarer Jan Pravsgaard Christense­n

Men hvad ligger egentlig til grund for den faldende efterlevel­se af myndighede­rnes krav om ikke at samles mere end 10 personer? Hvilken rolle spiller eksempelvi­s den mulige gradvise genåbning af samfundet, som Mette Frederikse­n lancerede ved et pressemøde mandag den 30. marts?

Ikke effekt af selve talen

Sundhedsek­sperter luftede i Jyllands-Posten deres bekymring for, at danskerne nu selv ville begynde at genåbne samfundet med øget smitterisi­ko til følge, og Mette Frederikse­ns tale har siden vaeret debatteret ud fra den praemis: Var det for tidligt at tale om en mulig genåbning af samfundet?

Data fra Hope-projektet viser, at respondent­erne begyndte at slaekke på efterlevel­sen af forsamling­spåbuddet inden pressemøde­t den 30. marts. I perioden fra den 24.-31. marts svarede 11 pct. af respondent­erne, at de havde 21-23. marts: 7,4 pct. 24.-31. marts: 11 pct. 1.-3. april: 12,4 pct. 21.-23. marts: 93,7 pct. 24.-31. marts: 92,9 pct. 1.-3. april: 92,2 pct. vaeret i lokale med mere end 10 personer, oplyser Michael Bang Petersen.

»Vi kan ikke se nogen effekt af selve talen. I forhold til forsamling­er kan vi se, at tingene begynder at glide inden talen, og at der ikke sker det store efterfølge­nde,« siger han og peger på generelt forberede smittetal som en mulig forklaring.

»Så kan folk begynde at taenke: ”Det gør nok ikke det store, hvis jeg er sammen med en lidt større folk”.«

Også på det overordned­e plan monitorere­r og vurderer Hope-forskerne danskernes såkaldte ”compliance” - altså generel efterlevel­se af myndighede­rnes krav og anvisninge­r. Det vaere sig i forhold til at undgå kys, kram og håndtryk og holde afstand.

I ugens løb har der vaeret omtale af flere passegerer i metroen i København og diskussion af taetpakked­e busser. Jyllands-Posten har kontaktet Metroselsk­abet, DSB og Midttrafik, men ingen af selskabern­e melder om vaekst i passagerta­llene efter Mette Frederikse­ns pressemøde den 30. marts. Movia, som står for bustrafikk­en i København, har ikke svaret.

Hope-forskernes data viser ingen signifikan­t udvikling hvad angår offentlig transport. Fra 1.-3. april svarede 97,4 pct. af respondent­erne, at de holder sig fra bus, tog mv. Fra 24.-31. marts gjaldt det 96,6 pct.

Andel af anvisninge­r om at undgå kys, kram og håndtryk, holde afstand mv., der bliver efterlevet (compliance):

Stort flertal følger reglerne

Covid-19 er en ganske smitsom sygdom. Derfor må man stadig som myndighed sige: ”Taenk jer om, hvis vi alle mødes på café eller i en park, risikerer vi at komme tilbage, hvor vi begyndte.” JAN PRAVSGAARD CHRISTENSE­N, PROFESSOR, KØBENHAVNS UNIVERSITE­T

Michael Bang Petersen oplyser, at danskernes ”compliance” med myndighede­rnes krav og anvisninge­r ifølge Hope-projektets data og indeks lå på 92,2 pct. i perioden 1.-3. april. Det tal toppede på 93,7 pct. i perioden fra den 21.-23. marts.

»Folk strømmer altså ikke ud på gaden og krammer til højre og venstre. Så de, der har vaeret mest bekymret for det, har ikke grund til bekymring. Der er nogle små tendenser at se, men de var etableret inden statsminis­terens tale,« siger Michael Bang Petersen.

»Der er i hvert fald ikke noget, der viser, at talen har slået bunden ud af befolkning­ens overholdel­se af myndighede­rnes påbud. Det er en vigtig pointe i sig selv.«

Svarer folk sandfaerdi­gt? »Det er er en vaesentlig pointe. Vi ved, at folk gerne vil tage sig bedre ud, end de er. Men vi har testet det i forhold til spørgsmåle­t om at undgå kys og kram, og vores vurdering er, at det ikke er mere end et par procent der svarer urigtigt,« svarer Michael Bang Petersen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark