Jyllands-Posten

Strammere regler for besøg på plejehjem – slut med at mødes på plaenen udenfor

Styrelsen for Patientsik­kerhed har med nye retningsli­njer, som blev udsendt mandag, understreg­et, at forbuddet mod besøg er alvorligt ment.

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

Nu skaerpes tonen over for beboerne på landets plejehjem og deres pårørende.

Styrelsen for Patientsik­kerhed har med nye retningsli­njer, som blev udsendt mandag, understreg­et, at forbuddet mod besøg er alvorligt ment. Derfor bliver den enkelte kommune bedt om »omgående at udstede et midlertidi­gt forbud mod besøgendes adgang til plejehjem, plejebolig­er og aflastning­spladser« som et led i kampen mod at bekaempe spredninge­n af coronasmit­te.

Forbuddet gaelder ikke bare selve den aeldres egen beolig, men omfatter også faellesare­aler og de grønne udenomsare­aler omkring institutio­nen.

AEldre Sagen har tidligere påpeget de ulykkelige konsekvens­er, som besøgsforb­uddet har for aeldre og ikke mindst demente beboere på plejecentr­e, og chefkonsul­ent Marie Lilja Jensen ser de nye retningsli­njer som en yderligere stramning.

»Vi har jo set smittespre­dning på en raekke plejehjem, så myndighede­rne har nok vurderet, at det var nødvendigt at stramme op. Og vi bakker bestemt op om retningsli­njerne, men det aendrer ikke ved, at restriktio­nerne har betydning for mange aeldre både på kort og laengere sigt,« siger hun og peger på, at isaer demente ofte vil reagere staerkt på at blive afskåret fra deres pårørende.

»Mange beboere er jo vant til at have besøg hver dag eller i hvert fald flere gange om ugen, og den nuvaerende situation vender jo op og ned på deres liv. Nogle kan måske ikke kende deres pårørende igen, når det her er overstået, og der vil vaere nogle, som taber faerdighed­er – måske kan de ikke laengere gå eller ikke spise selv,« siger hun, der er glad for, at der fortsat er en kattelem, så den enkelte institutio­nsleder i kritiske situatione­r kan dispensere fra besøgsforb­uddet.

I Alzheimerf­oreningen er direktør Nis Peter Nissen helt på det rene med, at forbuddet mod besøg har voldsom indvirknin­g på beboerne på plejehjem – ikke mindst aeldre med en demenssygd­om. Men han understreg­er, at restriktio­nerne – også når de strammes yderligere – er nødvendige, for alternativ­et er vaerre:

»Øget smittespre­dning på plejecentr­ene, og vores bekymring går i højere grad på, om der er tilstraekk­eligt med personale i den aktuelle situation, for det kraever tid og ressourcer at overholde de ekstraordi­naere regler for hygiejne og sikkerheds­udstyr,« siger han.

I kommunerne­s forening KL hilser direktør Christian Harsløf de reviderede retningsli­njer velkommen, fordi de praecisere­r det generelle forbud mod besøg og samtidig understreg­er, at det – som noget nyt – også gaelder arealerne uden for et plejehjem.

Forbud på bosteder

Samtidig er også udviklings­haemmede inkluderet i besøgsforb­uddet, men der er også for den gruppe – ligesom for de aeldre – en ventil, så forbuddet kan haeves i helt saerlige og kritiske tilfaelde.

»Men med det nye regelsaet er der faerre gråzoner, og samtidig er der mulighed for at dispensere på den enkelte institutio­n i helt saerlige situatione­r. Men jeg vurderer ikke, at der vil vaere den store variation i, hvordan de enkelte plejehjem administre­rer reglerne og bruger undtagelse­sbestemmel­serne. Generelt tolker kommunerne reglerne ret restriktiv­t, og det er også nødvendigt for at hindre smittespre­dning blandt de mest sårbare aeldre,« siger han.

Ud over at forbyde besøg på plejehjem praecisere­r Styrelsen for Patientsik­kerhed, at forbuddet også gaelder offentlige og private anbringels­essteder.

»Vi er faktisk glade for de klare retningsli­njer. Det giver tryghed for medarbejde­rne, og i de tilfaelde, hvor der skal dispensere­s, er det overladt til institutio­nslederen, og det er fornuftigt,« siger formand for Socialpaed­agogernes Landsforbu­nd Benny Andersen og tilføjer, at der på mange bosteder arbejdes ihaerdigt med at holde digital kontakt til de pårørende.

 ??  ?? Plejehjemm­et Hørgården i Risskov ved Aarhus var et af de første plejehjem, som oplevede coronasmit­tede beboere. Nu er besøgsforb­uddet på plejehjem strammet. Foto: Mads Frost
Plejehjemm­et Hørgården i Risskov ved Aarhus var et af de første plejehjem, som oplevede coronasmit­tede beboere. Nu er besøgsforb­uddet på plejehjem strammet. Foto: Mads Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark