Jyllands-Posten

To borgere tvunget i isolation med politiets hjaelp

Sundhedsmi­nister Magnus Heunickes hastelov er indtil videre blevet brugt to gange over for borgere, der er coronasmit­tede eller mistaenkt for at vaere det.

- STEEN A. JØRGENSSEN Steen.A.Jorgenssen@jp.dk

To gange er borgere blevet tvunget i isolation ved hjaelp af de nye, vidtgående beføjelser, som Folketinge­t har vedtaget for at kunne begraense smittespre­dningen med coronaviru­s.

Og begge gange har politiet hjulpet til.

Det oplyser Styrelsen for Patientsik­kerhed mandag efter tidligere at have afvist at give naermere detaljer.

Den 12. marts vedtog Folketinge­t enstemmigt en hastelov på epidemiomr­ådet, som gav sundhedsmi­nister Magnus Heunicke mulighed for at lade Styrelsen for Patientsik­kerhed udstede påbud om tvangsbeha­ndling, tvangsindl­aeggelse eller tvangsisol­ation i eget hjem, hvis en borger enten er smittet med coronaviru­s eller formodes at vaere det.

»Styrelsen har i to tilfaelde udstedt denne type påbud. Der er i begge tilfaelde tale om afgørelser om, at en borger skal lade sig isolere. I begge tilfaelde har styrelsen fået politiets bistand til at gennemføre påbuddet,« skriver Styrelsen for Patientsik­kerhed i en pressemedd­elelse.

Det er ikke muligt at få yderligere oplysninge­r.

To gange siden 18. marts

Styrelsen har tidligere oplyst til Politiken, at de nye beføjelser var blevet anvendt to gange, siden de trådte i kraft den 18. marts, men dengang ville styrelsen ikke oplyse, om der var tale om isolation, behandling eller test, eller om politiet havde vaeret involveret.

Det fik flere af sundhedsor­dførerne i Folketinge­t til at efterlyse mere åbenhed om myndighede­rnes brug af de nye, midlertidi­ge hastelove, som er blevet indført på rekordtid.

Både SF, Enhedslist­en og Venstre bad således Magnus Heunicke redegøre for, hvorfor offentligh­eden ikke kunne få mere indblik i sager, hvor der bruges tvang mod borgere i kampen mod corona.

»Når vi vedtager en så vidtgående bemyndigel­se til ministeren, så har vi interesse i at kunne følge med i, hvordan den bliver udnyttet og i hvilket omfang. Det bør kunne lade sig gøre at få at vide, hvad der er sket og på hvilken baggrund i en anonymiser­et form,« sagde Enhedslist­ens sundhedsor­dfører, Peder Hvelplund.

Nu har Styrelsen for Patientsik­kerhed imødekomme­t en del af ønsket.

Styrelsen understreg­er, at brugen af påbud – altså tvang – kun bliver benyttet som sidste udvej:

»Styrelsen giver kun påbud, hvis det er tvingende nødvendigt for at forebygge spredning af covid-19, og hvis mindre indgribend­e midler ikke er tilstraekk­elige for at afbøde smitterisi­koen.«

Et påbud kan for eksempel komme på tale, hvis borgeren ikke kan eller vil følge almindelig­e anvisninge­r, typisk på grund af psykisk sygdom eller kognitive funktionsn­edsaettels­er.

Eller hvis vedkommend­e »faerdes i et miljø, hvor vedkommend­e udsaetter grupper, der er saerligt sårbare i forhold til covid-19, for smitte,« står der i Styrelsen for Patientsik­kerheds vejledning om brugen af påbuddene.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark