Jyllands-Posten

Coronakris­en har udløst kamp om ansigtsmas­ker

Der er forsigtig optimisme i Italien og Spanien. Flere steder vil man bruge masker til en langsom genstart af samfundet.

- SOLVEIG GRAM JENSEN Jyllands-Postens korrespond­ent JETTE ELBAEK MARESSA Internatio­nal korrespond­ent solveig.g.jensen@jp.dk jette.maressa@jp.dk

Praecist hvad der er sket, står ikke klart. Men i Berlin er de sure. Her havde man bestilt og betalt for 200.000 ansigtsmas­ker fra Kina. I stedet for den tyske hovedstad endte maskerne dog i USA.

Ifølge Andreas Geisel, der er delstaten Berlins indenrigsm­inister, er der tale om »moderne pirateri«.

»Uanset om de er blevet konfiskere­t, om man lod købet af maskerne gå tilbage, eller om nogen er kommet med en kuffert fuld af penge og så har fået dem dirigeret videre til USA: Vores ansigtsmas­ker er landet i USA. Og det er ikke i orden,« naermest spruttede Geisel, der repraesent­erer socialdemo­kratiet (SPD), da han mandag morgen deltog i det populaere

”Morgenmaga­zin” på den offentlige tyske kanal ZDF.

Meningen var at give maskerne til politiet. I mellemtide­n skal 1 mio. andre ansigtsmas­ker vaere ankommet til Berlin.

Tredobbelt pris

Maskerne skal vaere blevet fremstille­t af en kinesisk virksomhed, der leverer til det amerikansk­e firma 3M. Men herfra lyder det, at ingen produkter er blevet beslaglagt, ligesom man ikke har fået nogen bestilling på masker til politiet i Berlin.

Også den amerikansk­e ambassade i Berlin har naegtet, at myndighede­rne i USA skal have spillet nogen form for rolle i sagen.

Det hjaelper ikke på vreden i Berlin, der kommer efter lignende beretninge­r i Frankrig, bl.a. fra tidligere undervisni­ngsog budgetmini­ster Valérie Pécresse, der nu er borgmester i hovedstads­regionen. Hun har til radiostati­onen RMC beskrevet kampen for at få ansigtsmas­ker nok som en »skattejagt«.

»Jeg fandt et lager af masker, som var til salg, men nogle amerikaner­e – det var ikke den amerikansk­e regering – overbød os. De tilbød en tre gange højere pris, og de tilbød at betale før levering. Det kan jeg ikke gøre, for jeg bruger skatteyder­nes penge, derfor kan jeg først betale efter levering, når jeg har kontroller­et kvaliteten.«

Også internt mellem regionerne i både Frankrig og Tyskland suser beskyldnin­ger om ufine tricks i kampen om, hvad franske medier har døbt »maskekrige­n«.

Alt andet lige står behovet for masker til at vokse de kommende uger. Flere steder er det et led i »genstarten« af samfundet. Det gaelder f.eks. ifølge det amerikansk­e nyhedsbure­au Reuters for Tyskland, hvor man ifølge et internt papir fra indenrigsm­inisteriet vil saette gang i hjulene igen efter den 19. april. Og her vil det efter alt at dømme vaere obligatori­sk at baere masker, når man er udenfor. Datoen er dog ikke bekraeftet af regeringen.

I Østrig skal man i forvejen baere ansigtsmas­ke i supermarke­der, men fremover skal det også gaelde i den offentlige transport. Til gengaeld lovede landets kansler, den konservati­ve Sebastian Kurz, mandag, at han skridt for skridt vil åbne landet igen. Det begynder efter påske med små butikker.

I de norditalie­nske regioner Lombardiet og Toscana, hvor virussen har haerget vaerst, har myndighede­rne netop vedtaget, at borgere skal baere masker, når de går udenfor. I det toscanske Firenze er frivillige begyndt at gå rundt fra hus til hus for at uddele masker. Idéen var oprindelig­t, at hver borger skulle udstyres med tre masker. Den er dog opgivet, fordi der ikke kunne skaffes nok, skriver avisen Corriere della Sera.

Italien oplevede i weekenden for første gang et fald i både antal indlaeggel­ser og døde, og det har fået myndighede­rne til at sprede en forsigtig optimisme i landet, som er lukket helt ned. Man taler nu om, at krisen bevaeger sig over i fase 2, hvor man først ser kurven flade ud og derefter begynde at gå ned.

Men premiermin­ister Giuseppe Conte advarede samtidig italienern­e mod at glaede sig for tidligt:

»Lige nu kan jeg ikke sige noget om, hvornår nedlukning­en slutter,« lød det fra Conte ifølge Corriere della Sera.

Boris Johnson på sygehuset

Også i Spanien begynder antallet af døde at falde. Her har man netop forlaenget undtagelse­stilstande­n til den 26. april. Ifølge avisen El Pais arbejder regeringen på at indføre et egentligt maskepåbud, men spørgsmåle­t om, hvorvidt maskerne hjaelper, er også i Spanien meget omdiskuter­et.

Mens Spanien og Italien er forsigtige optimister, ser det anderledes ud i Sverige, hvor der advares om, at der kan gå endnu tre uger, inden kurven topper.

Storbritan­niens premiermin­ister, Boris Johnson, blev søndag indlagt på et sygehus pga. vedvarende symptomer fra coronasmit­te. Johnson blev testet positiv for virussen for 10 dage siden, og hans symptomer beskrives nu ikke laengere som »milde«.

Amerikaner­e overbød os. De tilbød en tre gange højere pris, og de tilbød at betale før levering. Det kan jeg ikke gøre, for jeg bruger skatteyder­nes penge. VALÉRIE PÉCRESSE, BORGMESTER I HOVEDSTADS­REGIONEN I FRANKRIG

 ??  ?? Politiet i Berlin patruljere­r løbende for at sikre, at borgerne overholder coronaregl­erne og f.eks. ikke faerdes mere end to og to sammen i det offentlige rum. Ifølge indenrigsm­inisteren i delstaten, Andreas Geisel, er 200.000 ansigtsmas­ker, der skulle deles ud til politiet, endt i USA i stedet. Foto: Michele Tantussi/Reuters.
Politiet i Berlin patruljere­r løbende for at sikre, at borgerne overholder coronaregl­erne og f.eks. ikke faerdes mere end to og to sammen i det offentlige rum. Ifølge indenrigsm­inisteren i delstaten, Andreas Geisel, er 200.000 ansigtsmas­ker, der skulle deles ud til politiet, endt i USA i stedet. Foto: Michele Tantussi/Reuters.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark