Jyllands-Posten

Corona spredte sig hurtigt på store krydstogts­kibe, men vent bare til smitten bryder ud i flygtninge­lejre

Graekenlan­d fandt i sidste uge de første migranter og flygtninge smittet med covid-19. Flygtninge­lejre verden over forbereder sig lige nu på det vaerste.

- MARIE LOUISE ALBERS Internatio­nal korrespond­ent marie.l.albers@jp.dk

Husker du beretninge­rne om krydstogts­kibe med tusindvis af passagerer, hvor coronaviru­ssen spredte sig med lynets hast?

Lignende scenarier forbereder man sig lige nu på i overfyldte flygtninge­lejre verden over. Vel og maerke med det in mente, at smitten risikerer at sprede sig endnu hurtigere.

Hjaelpeorg­anisatione­n Den Internatio­nale Redningsko­mité (IRC) har i en analyse sammenlign­et befolkning­staetheden i flygtninge­lejre i Graekenlan­d, Syrien og Bangladesh med forholdene på krydstogts­kibet ”Diamond Princess”.

Skibet lagde med sine 3.700 passagerer og besaetning­smedlemmer fra kaj i japanske Yokohama i januar, og undervejs stod det klart, at coronaviru­ssen var kommet med som ubuden gaest. Naesten hver femte om bord på skibet blev efter 30 dage testet positiv for covid-19. Ni mistede livet.

På det store krydstogts­kib var 24 mennesker samlet pr. 1.000 kvm, viser ngo’ens beregninge­r. Til sammenlign­ing bor der i den store Moria-flygtninge­lejr på den graeske ø Lesbos 204 mennesker per 1.000 kvm.

»Den hurtige spredning af covid-19 på ”Diamond Princess” viste, hvordan smitten trives i begraensed­e områder, men for millioner af fordrevne mennesker er forholdene langt mere trange og dårlige, og risikoen for at dø endnu større,« lyder det fra IRC, der sammen med andre ngo’er i disse dage står i kø for at advare om den spraengfar­lige situation for millioner af flygtninge og fordrevne mennesker verden over.

Smitte i graeske lejre

Graekenlan­d registrere­de i den forgangne uge de første covid-19-patienter blandt asylsøgere, som bor i en lejr uden for landets hovedstad, Athen.

En gravid kvinde fra lejren blev som den første testet positiv på et naerliggen­de hospital, og flere i hendes omgangskre­ds viste sig ligeledes at baere smitten. Heraf havde de fleste ingen symptomer overhovede­t.

Lejren, der taeller 2.500 flygtninge og migranter, er nu blevet isoleret, og ingen vil blive lukket ind eller ud af området i 14 dage, oplyser de graeske myndighede­r.

På Lesbos, hvor Morialejre­n huser over 20.000 mennesker, er beboerne endnu ringere stedt til at klare et udbrud, lyder det alarmerend­e fra hjaelpeorg­anisatione­r.

»Der er én vandhane til 1.300 mennesker, et toilet til 167 mennesker og et bad til 200 mennesker. Når vi beder folk om at blive hjemme, er det et paradoks. Hvilket hjem?« siger Apostolos Veizis, leder af Laeger uden Graensers missioner i Graekenlan­d, til Financial Times.

Coronasmit­ten naermer sig ligeledes verdens største flygtninge­lejrområde, Cox’s

Bazar i Bangladesh, hvor over 850.000 rohingya-flygtninge bor side om side på meget lidt plads under shelters af bambus og presenning­er.

Smitten er endnu ikke nået ind i lejrene, men er konstatere­t i Cox’s Bazar by, som ligger ca. to timer nord for området med de mange hundredtus­inder af flygtninge.

Et informatio­nsvakuum

Nanna Kraghede Yding Andersen, udsendt medarbejde­r for FN’s børneorgan­isation, Unicef, fortaeller til Jyllands-Posten, at nødhjaelps­medarbejde­re i disse dage arbejder intensivt på at oplyse de mange mennesker om beskyttels­e mod infektion og symptomern­e på virussen. Det sker blandt andet ved at omdele flyers og give informatio­n via radioen og med store megafoner.

»Ligesom folk i resten af verden er rohingya-flygtninge­ne naturligvi­s skraemte over coronapand­emien (…) Der er begraenset mobildaekn­ing i lejrene, hvilket betyder, at der er opstået et informatio­nsvakuum, som er med til at styrke en voksende følelse af usikkerhed blandt flygtninge­ne,« fortaeller hun.

Ifølge Reuters spredes rygterne om smitten hurtigt. Nogle saetter deres lid til, at daglige bønner kan holde smitten vaek, mens andre spiser blade eller udsaetter sig selv for ekstrem varme, i troen på at det kan beskytte dem.

Som en del af forberedel­serne er der ifølge Unicef indrettet isolations­facilitete­r med ca. 400 senge på tre lokale hospitaler, og der arbejdes på at klargøre yderligere 1.000 sengeplads­er.

»Vores største udfordring bliver, hvis mange mennesker bliver syge på samme tid. Så kan vores sundhedsfa­ciliteter ikke klare presset,« siger Nanna Kraghede Yding Andersen.

FN appellered­e i sidste uge til verdenssam­fundet om et historisk stort beløb – naesten 14 mia. kr. – til at bekaempe coronasmit­ten på verdenspla­n og saerligt til at hjaelpe verdens mest fattige og undervikle­de regioner.

Knap 1,8 mia. af den store pulje penge er tiltaenkt FN’s flygtninge­organ, UNHCR, i kampen mod coronaviru­ssen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark