Jyllands-Posten

42.000 sektmedlem­mer interneret

Indien og Pakistan jager medlemmer af muslimsk sekt, der har bragt coronaviru­s rundt i hele Asien

- JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­ent jan.lund@jp.dk

Myndighede­rne i Indien og Pakistan har sat mindst 42.000 medlemmer af den muslimske sekt Tablighi Jamaat i karantaene og jager andre titusinder, som har deltaget i religiøse vaekkelses­møder i New Delhi og Lahore.

Oplysninge­rne om de massive tilbagehol­delser blev fremlagt af regeringsk­ilder i weekenden. Lørdag meddelte det indiske indenrigsm­inisterium, at omkring 22.000 af sektens medlemmer og deres kontakter var sat i i karantaene. Søndag sagde Pakistans regering, at der nu var 20.000 i karantaene i flere egne af landet med de største lejre i Sindh-provinsen (8.000), Lahore (7.000) og i den nordvestli­ge Khyber Pakhtunkhw­a-provins (5.300).

Sekten, der opstod, dengang Indien og Pakistan var samlet under den britiske krone, har trukket et spor af coronaviru­s efter sig over hele Asien efter en raekke store møder med titusindvi­s af deltagere i lande som Malaysia, Indonesien, Indien og Pakistan.

Hovedkvart­eret lukket

I sidste uge lukkede de indiske myndighede­r sektens internatio­nale hovedkvart­er i New Delhi, hvor flere tusinde troende stadig befandt sig efter et mange dage langt stormøde. Midt i marts blev der afviklet et endnu større møde i den pakistansk­e by Lahore med over 100.000 deltagere. Mødet blev afviklet trods et forbud fra den pakistansk­e regering.

Talsmaend fra sekten har siden forklaret, at arrangemen­tet blev afkortet, og at det var umuligt at standse, fordi mange af deltagerne – inklusive tusinder fra udlandet – allerede var ankommet. Mindst 1.500 af de internered­e er udlaending­e.

Både de lokale og de udenlandsk­e deltagere har bragt coronaviru­s med sig videre, og det har fået begge nationer med millioner af sektens tilhaenger­e til at indlede en systematis­k jagt på deltagerne.

En talskvinde for det indiske indenrigsm­inisterium betegnede de knap 22.000 internered­e som resultatet af »en massiv indsats« sammen med delstatern­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark