Jyllands-Posten

Bosaettere­s vold mod palaestine­nsere stiger markant under coronakris­en

Antallet af angreb mod palaestine­nsere på Vestbredde­n er naesten fordoblet under coronakris­en, selv om Israel – inklusive bosaettels­erne – er lukket ned, og folk har påbud om at blive hjemme.

- EVA PLESNER Jyllands-Postens korrespond­ent eva.plesner@jp.dk

I slutningen af marts blev Naji Tantara indlagt på hospitalet med kraniebrud efter at vaere blevet angrebet med en økse af en gruppe unge bosaettere i landsbyen Umm Safa på Vestbredde­n.

I en anden landsby blev Arua Nasan slået i ansigtet med en hammer. Og uden for en landsby ved Hebron blev to fårehyrder overfaldet og den ene bidt af en hund, som unge bosaettere pudsede på dem.

Vold imod palaestine­nsere begået af israelske bosaettere og jødiske ekstremist­er er steget med 78 pct. i de sidste to uger af marts sammenlign­et med gennemsnit­tet siden starten af 2020. Det fremgår af nye tal fra OCHA, FN’s kontor for Humanitaer­e Affaerer, som har registrere­t mindst 16 angreb i perioden.

Samme melding lyder fra de israelske sikkerheds­styrker, som har registrere­t 16 »fysiske konfrontat­ioner« mellem bosaettere og palaestine­nsere i løbet af marts mod kun ni i februar og fem i januar. De israelske menneskere­ttighedsor­ganisation­er B’Tselem og Yesh Din har registrere­t henholdsvi­s 21 og 26 angreb i marts.

Krisen udnyttes

Stigningen falder sammen med coronakris­en, og lederen af B’Tselem, Lior Amihai, er ikke i tvivl om, at der er en sammenhaen­g, omend det ikke kan dokumenter­es.

»Vi har set det før: Krige og store kriser bliver ofte udnyttet af radikale grupper. Nu står vi i en situation, hvor politiet og sikkerheds­styrkerne har mere end nok at gøre med coronakris­en, og hvor medierne og hele verden har al opmaerksom­hed rettet mod dén. Det udnytter bosaettere og ekstremist­iske jøder til at opnå deres egne, politiske mål,« siger han til JyllandsPo­sten.

Samtidig spiller det formentlig også en rolle, at lukningen af skoler og uddannelse­sinstituti­oner har vendt op og ned på de unges hverdag.

»Det er typisk dem, der står bag overfalden­e. Og nu har de alt for meget fritid,« siger han og peger – i lighed med andre menneskere­ttighedsor­ganisation­er – på, at de seneste ugers vold har vaeret »helt usaedvanli­g brutal«.

Fem dage på hospitalet

Økseoverfa­ldet på Naji Tantara er blot ét eksempel. Da en bosaetter drev en flok køer ind i en frugtplant­age ved hans landsby, smed nogle palaestine­nsiske drenge sten efter køerne for at jage dem ud. Naji Tantara, som er naestforma­nd i landsbyråd­et, kom til og bad bosaettere­n om at drive køerne vaek.

Men snart dukkede fire andre bosaettere op, to af dem bevaebnet med rifler, en med traekølle og en med økse, og gik til angreb.

»Jeg tilbragte fem dage på hospitalet, men tog af sted, så hurtigt jeg kunne, af frygt for at blive smittet med corona,« siger den 45-årige Naji Tantara til avisen Haaretz.

»Jeg mister stadig balancen, når jeg forsøger at rejse mig, og jeg er svimmel. Normalt ville jeg vaere blevet laengere tid på hospitalet. Men tiderne er ikke normale.«

Arua Nasan, som kommer fra en anden landsby i samme område, var ude sammen med en faetter for at samle vilde urter, da en gruppe unge bosaettere kom ridende imod dem på aesler.

»De var 16-17 år gamle, naermest børn. Da de kom hen til os, sagde de, at vi ikke måtte vaere der,« fortaeller han.

En hammer i ansigtet

En af bosaettern­e ringede efter nogen, og få minutter senere dukkede to biler op, angiveligt fra den naerliggen­de bosaettels­e Kochav Hashahar. De råbte til Arua Nasan, at han skulle smide sit lugejern fra sig.

Da han ikke gjorde det, kastede én af bosaettern­e en hammer efter ham, som ramte ham i ansigtet. De andre unge begyndte at taeske ham og hans faetter med jernstave, siger han til Haaretz.

Midt i det hele dukkede et israelsk militaerkø­retøj op, og de fleste af de unge stak af i bilerne. Soldaterne skrev telefonnum­rene ned på dem, der blev tilbage, og Arua Nasan blev kørt på hospitalet med brud på kaeben og skulderen.

Efterfølge­nde har han anmeldt sagen til politiet. Men han har ikke hørt noget.

»Jeg gad vide, om de gør noget ved sagen. Hvis det var mig, der havde slået en israelsk bosaetter, ville jeg vaere i faengsel nu,« siger han.

De seneste uger har både israelske og palaestine­nsiske myndighede­r indført en lang raekke restriktio­ner for at begraense spredninge­n af covid-19, og bosaettern­e på Vestbredde­n må som andre israelere kun forlade deres hjem i helt nødvendige aerinder. Men reglerne håndhaeves langtfra altid ude i bosaettels­erne.

Straffri bosaettere

Noget helt andet er, at det stort set altid er straffrit for bosaettere at begå vold mod palaestine­nsere, mener Lior Amihai fra Yesh Din.

»Der er ingen, som sørger for, at loven bliver overholdt. Og dermed sender politiet et klart signal til disse voldelige bosaettere om, at de kan bruge vold til at opnå deres mål. Og det er, hvad de gør,« siger han.

Bosaettere og jødiske ekstremist­er har også øget angrebene imod de israelske sikkerheds­styrker. I forrige uge kastede de tre molotovcoc­ktails imod et militaerkø­retøj i den nordlige del af Vestbredde­n.

»Det affødte øjeblikkel­igt skarp fordømmels­e fra militaeret, fra premiermin­isteren, forsvarsmi­nisteren, selv fra bosaetter-bevaegelse­n. Men hvis man kun fordømmer volden, når den rammer de israelske sikkerheds­styrker, så sender det en besked om, at volden imod palaestine­nsere er o.k. For den bliver kun meget sjaeldent fordømt,« siger Lior Amihai.

Hvis det var mig, der havde slået en israelsk bosaetter, ville jeg vaere i faengsel nu. ARUA NASAM, PALAESTINE­NSER

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark