Jyllands-Posten

Kald dem bare coronabond­s, men konflikten er den samme, vi har set før

- JETTE ELBAEK MARESSA Internatio­nal korrespond­ent jette.maressa@jp.dk

Få kan som den italienske skuespille­r Tullio Selenghi sige ”tyskere”, på italiensk ”tedeschi”, på en så vraengende måde, at der alene i udtalen af ordet ligger al den afsky og det had, som mange italienere fortsat føler over for tyskerne. Eller måske rettere, et had, som kan mobilisere­s ved en passende lejlighed. Når det går dårligt i Italien, er det naerliggen­de at give tyskerne skylden. Og det gjorde Tullio Selenghi for fuld udblaesnin­g, og som han understreg­ede: Uden ironi, i en video på Youtube.

Fortaellin­gen er den samme, som er hørt før: Tyskerne skal lige huske på, hvad de selv er skyld i, og så skal de ikke komme her og belaere nogen om noget som helst. Slet ikke økonomisk politik.

Årsagen til vreden var, at Tyskland og med dem flere andre eurolande ikke mente, at det var en stjernegod idé at udstede de såkaldte coronabond­s, obligation­er, som vil medføre, at eurolanden­e skal haefte for hinandens gaeld. Forslaget er ikke nyt, men var årsag til mange slagsmål og lange nattemøder under statsgaeld­skrisen. Dengang hed det eurobonds, euroobliga­tioner.

Baggrunden for, at forslaget dukker op igen, er såmaend dyster nok. De tre lande, som i sin tid kaempede for euroobliga­tionerne, Italien, Spanien og Frankrig, er hårdt ramt af coronaepid­emien. Alle lande er lukket totalt ned, som virkelig totalt ned. Borgerne har forbud mod at bevaege sig vaek fra deres hjem, bortset fra når de skal købe ind.

Coronaepid­emien maerkes naturligvi­s på dødstallen­e og de hårdt belastede hospitaler, men saetter også dybe maerker i økonosige mien. Spanien har efter finanskris­en kaempet med at komme oven på og har bla. gennemført store besparelse­r i sundhedsva­esenet. Italien har ikke fået bugt med den store offentlige gaeld og er siden finanskris­en med varierende styrke gået til kamp mod Bruxelles og de stramme regler for styring af de offentlige budgetter.

Mens man under statsgaeld­skrisen kunne bebrejde sydeuropae­erne, at de dybest set lå, som de selv havde redt, fordi de ikke havde handlet i tide og gennemført nødvendige, men upopulaere reformer af den offentlige sektor, så kan man denne gang ikke kalde coronaepid­emien for selvforsky­ldt.

Alle i Europa befinder sig om bord på samme ubehagelig­e båd, hvis kurs er usikker. Coronaviru­ssen er så ny, at ingen med sikkerhed kan noget om, hvordan den vil udarte sig. Og det er en af de store ubekendte i de ligninger, som stilles op. Sikkert er det til gengaeld, at mens krisen raser, og alt er lukket ned, så lever vi på klods. På et tidspunkt skal regningen betales, og når økonomien i forvejen er belastet, så skal der ikke meget til for at vaelte laesset.

Når tanken om faelles euroobliga­tioner nu dukker op under et nyt navn, som klinger mere af solidarite­t, barmhjerti­ghed og faellesska­b, så kan heller ikke dét skjule, at euroen dybest set er konstruere­t som et politisk projekt uden de nødvendige økonomiske styringsme­kanismer. Danmarks tidligere nationalba­nkdirektør Niels Hoffmeyer, som var med i den gruppe, der udarbejded­e det økonomiske oplaeg til euroen, har påpeget det.

Idéen om, at alle lande taenker ens og har samme økonomiske disciplin, holder ikke. Selv efter de stramninge­r, som blev foretaget under statsgaeld­skrisen, er den grundlaegg­ende konstrukti­onsfejl ikke udbedret. Med den udvikling, som EU har gennemleve­t, og som coronakris­en også afdaekker: at nationalst­aten står over faellesska­bet, er der ikke udsigt til, at det sker. Efterspill­et bliver interessan­t.

Vi lever på klods. På et tidspunkt skal regningen betales.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark