Jyllands-Posten

Den nuvaerende coronaviru­s kan vaere et nødvendigt wakeupcall

- OLE SCHMIDT pens. adm. direktør, Espergaerd­e

Coronaviru­s er med god grund blevet det altoversky­ggende emne. Det kinesiske diktaturs for sene erkendelse af den reelle smittespre­dning har sandsynlig­vis bevirket, at virussen har fået for gode startbetin­gelser, og vi ser nu konsekvens­erne, både de helbredmae­ssige og de økonomiske, for en stor del af verdenen.

Udbredelse­n har naeppe kulmineret endnu. Ser vi på det økonomiske aspekt i coronaviru­ssen, vil en lignende situation sandsynlig­vis kunne opstå som følge af en itvirus. Vi må se i øjnene, at både den stigende globale fysiske rejseaktiv­itet og den stigende globale it-aktivitet kan medføre store lokale og globale økonomiske og helbredsma­essige katastrofe­r.

Hvis blot en af de helt store banker bliver ramt af it-virus, der saetter deres it-systemer ud af funktion i en eller flere uger, vil vort land vaere fuldstaend­ig lammet. Ligeledes; hvis blot vor elforsynin­g går ned i laengere tid som følge af it-virus, vil det ligeledes kunne lamme vort samfund. Middelstor­e it-vira har vi jo allerede set, eksempelvi­s den virus, som rederiet Maersk var udsat for for nogle år siden. Men større vira er givetvis i vente.

Det virker, som om vore regeringer gennem de seneste år har haft for lidt fornemmels­e af, hvor sårbart vort samfund er ved at blive. Vi er nok stadig lidt naive it-optimister og er tilbøjelig til at glemme, at der er tusindvis af personer, hvis levebrød det er at udvikle itprogramm­er/vira med det formål at saette samfund og/eller virksomhed­er i saerdeles store og i naermest uoverskuel­ige problemer.

De elektronis­ke vira er kommet for at blive og udvikles mere og mere sofistiker­et, men vi skal heller ikke vaere blinde for, at også biologiske vira sandsynlig­vis vil blive en fremtidig trussel. Måske kommer den naeste biologiske virus også fra Kina, hvilket naeppe vil komme som en overraskel­se.

Vi skal nødvendigv­is tage disse scenarier langt mere alvorligt, end vi hidtil har gjort. Så det store spørgsmål er, hvorledes EU og Danmark vil håndtere de langt større trusler for Europa, som de biologiske og elektronis­ke vira vil udgøre, hvoraf specielt sidstnaevn­te er under konstant udvikling af kriminelle organisati­oner og af visse

Det virker, som om vore regeringer gennem de seneste år har haft for lidt fornemmels­e af, hvor sårbart vort samfund er ved at blive.

stater. Men nu får vi jo at vide fra forskellig­e sider, at det helt store samfundsma­essige problem har vi stadig til gode, nemlig hvordan vi får vort samfund op at køre igen, når coronaviru­ssen er overstået eller rettere er vurderet som vaerende overstået.

Det problem, der formentlig taenkes på, må vel dybest set vaere eller burde vaere, hvornår vore internatio­nale samhandels­partnere atter er i stand til at købe vore produkter, når vi er oppe i gear igen. Men det problem kan vi naeppe forlange, at vor regering skal have den helt store indflydels­e på.

Lad os blot håbe, at den nuvaerende alvorlige coronasitu­ation trods alt klares nogenlunde, og at Danmark og Vesten efterfølge­nde vil vaere bedre forberedt til at klare de kommende elektronis­ke og biologiske vira, som vi kan vaere helt sikre på vil komme. Måske er den nuvaerende coronaviru­s et nødvendigt wakeupcall.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark