Jyllands-Posten

Den økonomiske krise er selvforsky­ldt

-

Vi står i en sundhedsma­essig og en økonomisk krise. Den sundhedsma­essige krise er vi uden skyld i. Den har bredt sig fra Kina til resten af verden. Den økonomiske krise er vi (og resten af verden) selv skyld i. Overalt i verden har man i varieret grad lukket samfundet og erhvervsli­vet ned, hvilket har resulteret i en verdensoms­paendende økonomisk krise.

Virkninger­ne af denne økonomiske krise har vi så i Danmark forsøgt at afbøde ved at lave den ene økonomiske hjaelpepak­ke efter den anden, nu også på kulturområ­det. Det er formentlig slet ikke slut med nye hjaelpepak­ker til forskellig­e delområder. Indtil videre regner man med udgifter på 200-300 mia. kr. Når størstedel­en af verden har reageret, som den har gjort, har vi i Danmark naturligvi­s vaeret nødt til at gøre noget lignende. Men det er ikke ensbetyden­de med, at det også har vaeret den rigtigste beslutning.

Vi har fået at vide, at vi ikke kan helbrede sygdommen, men kun forsinke spredninge­n – og at det er vigtigt at lukke ned for, at sundhedsva­esenet ikke bryder sammen. Vi får at vide, at der måske kommer en anden og en tredje bølge med coronasmit­tede. Hvis det sker, skal samfundet så lukkes ned igen?

Årligt dør der i Danmark ca. 55.000, heraf skyldes 700-2.000 ”almindelig” influenza. Coronaviru­s skønnes at ville medføre 1.500-6.000 dødsfald.

Disse tal er baggrunden for, at man har lukket samfundet delvis ned, skoler, daginstitu­tioner, restaurant­er, hoteller og teatre er lukkede, aeldre må ikke få besøg, det meste af fritidsliv­et er sat på standby, det sociale liv, bryllupper, barnedåb, fødselsdag­sfester, begravelse­r m.v. kan ikke gennemføre­s som normalt. Er det de økonomiske og sociale ofre vaerd? Jeg mener nej, men erkender, at Danmark ikke kan gå enegang, så vi må få det bedste ud af den situation, vi befinder os i. Det skal bemaerkes, at jeg selv tilhører risikogrup­pen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark