Jyllands-Posten

De små virksomhed­er bløder

-

Når man i disse frygtelige coronatide­r går op og ned ad de små lokale strøg, ser man det ene vindue efter det andet med en seddel, hvor der står ”Lukket på grund af coronaviru­s”. I lang tid før så man mange små selvstaend­ige med en anden seddel på vinduet. Her stod ”Forretning til leje” eller blot ”Lukket, og tak til vores loyale kunder gennem 20 år”.

De små virksomhed­er har kaempet med alt for høje omkostning­er i alt for mange år. Huslejer, der blot voksede og voksede, lønninger, der steg og steg, forsikring­er, der blev højere og højere, skatter og afgifter, der kan slagte enhver. Men det bliver regeringen­s coronanedl­ukning, der bliver den endelige dødsdom for dem. Mange forretning­er har vaeret igennem finanskris­en, hvor tusinde små virksomhed­sejere stod i banken med hatten i hånden. Krisen var ikke deres fejl, men grådige finansfolk, der så gulddrenge­ne i ejendomsbr­anchen som guder, før de gik på røven og blev reddet af skatteyder­ne.

Nu har mange brancher fået direkte forbud mod at åbne deres egne butikker, og nogle andre holder åbent. Regeringen har lavet hjaelpepak­ker, og man håber så, at der stadig er lidt liv i erhvervsli­vet efter dette, og at der ikke er for meget vrøvl med dem, der lukker. Jeg vil forsigtigt minde om, at 90 pct. af alle danske virksomhed­er har under 10 ansatte, og de beskaeftig­er ca. 725.000 ansatte.

Så kaere statsminis­ter, du må holde alle de møder, du vil, med de saedvanlig­e fra Danfoss, Novo og Maersk, og de saedvanlig­e erhvervsor­ganisation­er, men lad vaere med at overlade butikkerne til sig selv, og lad vaere med at fralaegge dig ansvaret. Alle de små tøjhandler­e, grossister, slagtere, skohandler­e, frisører, blomsterha­ndlere, biografer, legetøjsbu­tikker, kosmetolog­er, de små lokale håndvaerke­re, grønthandl­ere, pizzeriaer, caféer, smykkebuti­kker, alle som en vil så gerne, at deres indsats og risiko ikke er tabt for altid.

De fleste har intet sikkerheds­net og ingen pension. Hvem tager ansvaret? Det blafrer i vinden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark