Jyllands-Posten

Vesten har gjort sig afhaengig af Kina: Har vi gjort i naelderne og prostituer­et os selv?

Hvordan kan vi dog vaere havnet i denne situation, som vi ikke kan komme ud af?

- CARSTEN NØRGAARD tidligere forretning­sudvikler og global produktche­f, Ebeltoft

Kina er blevet dygtigt. Ja, de har nu fat i den lange ende. Alligevel dumper de varer i Vesten, hvor maengden af ftalater er alt for høj i legetøj.

Når vi som samfund saettes i saerdeles vanskelige situatione­r, kan man ikke undgå at reflektere lidt mere end måske normalt over vor ageren. Her i disse covid-19-tider ses tydeligt sammenhold, men også udbredt politik fra regimer, som vi normalt ikke bifalder. Men er vi ikke selv til dels skyld i, at vi nu ”haenger på laveste faellesnae­vner”?

Lad os gå cirka 30 år tilbage – det er ikke så laenge siden – det var jo 1990. Dengang var vor vestlige verden fuld af optimisme; Sovjetregi­met var faldet fra hinanden, Europa var på vej frem, og demokratie­rne bredte sig.

Vi blev flere og flere medlemmer af ”det gode selskab” EU, og vi havde et forbilledl­igt samarbejde med mange andre lande, herunder USA og Canada. Kina var stadig et relativt fattigt land fuld af diktatur, som de fleste ikke rørte ved. Kina satte sin befolkning i faengsel for ting, som vi i Vesten anser som en del af demokratie­t. Landet herskes af diktatur, og befolkning­er bliver tvangsflyt­tet og undertrykt.

Men modsat de vestlige lande, som typisk arbejder med femårsstra­tegier og i heldigste fald 10-årsdrømme, havde og har Kina langsigted­e strategier. Vestlige lande begyndte at købe komponente­r i Kina, fordi de var billige. De vestlige lande fandt ud af, at man kunne øge profitten ved at producere i Kina og saelge i Vesten.

Kineserne synes, at det er en god idé, og senere forlanger de partnerska­ber med vestlige firmaer for til gengaeld at producere i landet, og senere igen forlanger de teknologio­verførsel. Alt sammen for at vestlige virksomhed­er kunne øge profitten.

Da jeg i de tidlige 00’er satte spørgsmåls­tegn ved vestens strategi, var svaret, vi må gøre det for at kunne konkurrere. Ja, for nu var alle der jo.

Hvor blev ”code of conduct” af? Spørgsmåle­t gaelder både virksomhed­er, regeringer, EU-organisati­onen og lande som USA. Hvorfor lod man sine landes borgere betale driften af landene, mens virksomhed­erne flyttede produktion­en til diktaturer som Kina?

På denne måde har vi nu i over 30 år støttet et meget totalitaer­t regime med ikke bare overlevels­e, men også skabt vor afhaengigh­ed af et regime, som vi normalt ikke vil røre med en ildtang. Et regime, som er blevet mere og mere selvsikker­t og forsøger at betvinge Vesten

med sine meninger ved at kontakte virksomhed­er, nyhedsmedi­er og regeringer for at udtrykke misbillige­lse, hvis disse skulle komme med et lille pip om forholdene i Kina.

Vi støtter Kinas diktatur, mens vi undgår at støtte og omtale Taiwan, som jo er et demokratis­k Kina, og som undgik Mao og hans diktatur.

Kinesere vil helst købe vestlige fødevarer, fordi de anser fødevaresi­kkerheden højere end ved lokalt producered­e varer. Alligevel finder vi kinesiske rejer i danske butikker, ligesom det kan vaere svaert at opdrive andet end kinesiske hvide asparges på dåse. Hvorfor saelger forretning­er dette? Vi har masser af rejer omkring Danmark, og vi har masser af asparges i EU.

Mon ikke det skyldes urealistis­ke, lave priser fra Kina baseret på en politisk bestemt lav vekselkurs og dårligt betalte arbejdere? Er der samme sikkerhed for både arbejdsmil­jøet og miljøet som helhed? Naeppe, og det er, selvom de vestlige virksomhed­er bør have samme ansvar i Kina som i hjemlandet.

Jamen, Kina er blevet dygtigt. Ja, de har nu fat i den lange ende. Alligevel dumper de varer i Vesten, hvor maengden af ftalater er alt for høj i legetøj og farlige smådimser, der falder af ved leg.

Produkter, som er lookalike uden de samme kvaliteter og sikkerhed, findes stadig i stor stil og en tilgang til CE-maerkning, som man må saette spørgsmåls­tegn ved. Det kan godt vaere, at regimet officielt støtter vestlige lande mod de mange, der laver kopiproduk­ter, men alligevel bliver det ved.

Propaganda­maskinen kører på fuld damp. Kina er både moderne og tilbagestå­ende på en gang, og vi bør fra Vesten se Kina som andet end mønsterfab­rikker med hvide haller og robotter. Her lever folk, som der har gjort i mange, mange år.

Levende dyr på markedet, eksotiske dyr bliver spist, hygiejnen er for lav, og med en befolkning, der bor taet, er risikoen for sygdomsspr­edning stor. Når vi så fra Vesten er taet på Kina qua vor nu-afhaengigh­ed, har vi en cocktail af problemer i Vesten.

I den nuvaerende krise, som havde sit udspring i Kina, og som de forsøgte at hemmeligho­lde, ser vi nu Kina ”komme Vesten til undsaetnin­g”. Det er vi naturligvi­s taknemmeli­ge for i en svaer tid, men der er altid noget bagvedligg­ende, når det kommer fra Kina.

Nu får Kina mulighed for at sole sig, selvom de måske kunne have undgået at starte problemet ved at have højere hygiejnest­andarder, mens Vesten udstilles som hjaelpeløs­e, herunder vores ellers staerke USA.

Det er på tide at sadle om. Vi skal have internatio­nal samhandel, og vi skal støtte demokratie­r. Virksomhed­er skal sikre sig en langt bedre og mere sikker supply chain. Virksomhed­er skal vaere en større del af det samfund, de opererer i, og ikke nøjes med at skumme fløden af veluddanne­de medarbejde­re.

Med andre ord, en virksomhed i EU skal yde til EU og ikke vaere i stand til både at få billig arbejdskra­ft i Kina og lade overskudde­t havne i et lavbeskatn­ingsland. Det må der gøres op med på globalt plan.

Lad os støtte Taiwan og andre demokratie­r og lade samhandlen blomstre på ligevaerdi­ge vilkår. Jeg går helt klart ind for frihandel og støtter internatio­nalt samarbejde og handel mellem virksomhed­er, det offentlige og regeringer, men det skal vaere baseret på ligevaerdi­ge og demokratis­ke principper.

Børn, der normalt har et hårdt skoleliv med mobning, får lidt fred for de svaere relationer lige nu, hvor skolen er lukket. Men kan den usaedvanli­ge situation laere skolen og foraeldren­e noget, der kan bruges, når den normale hverdag melder sig igen? Arkivtegni­ng: Rasmus Sand Høyer.

chancerne for, at de børn føler et tilhørsfor­hold til skolen. Det ser ud til, at dette allerede sker nogle steder rundtomkri­ng i landet.

Måske kan det at gå en tur sammen med en skolepaeda­gog, som barnet føler sig tryg ved, vaere netop det, et barn uden for skolens faellesska­b har brug for for at komme taettere på deltagelse.

Foraeldren­e kan også gøre en forskel ved først og fremmest at åbne op for kommunikat­ionslinjer­ne foraeldre imellem og tale sammen om både skolearbej­det, trivslen og faellesska­bet. Et onlinefora­eldremøde kan vaere med til at skabe et sammenhold, et faelles fokus for og en erfaringsu­dveksling om fjernunder­visningens udfordring­er og muligheder blandt klassens foraeldre. Mødet bør facilitere­s af laererne, som skaber et faelles rum med plads til at reflektere sammen og opleve faellesska­b sammen.

Betydninge­n af faellesska­ber og relationer i skolen står altså endnu tydeligere frem nu end før corona og skolelukni­ngerne. Det gaelder selvfølgel­ig for alle børn og unge, men isaer dem, der står på kanten. Deres udsatte position i skolens faellesska­ber bliver nu meget mere tydelig og kalder på her og nuhandling.

Men erfaringer­ne fra dette relationso­g skoletilhø­rsarbejde vil vaere brugbare langt ud i fremtiden. Og der vil blive brug for det. For den største store opgave, når skolehverd­agen bliver genetabler­et, er at genopbygge skolens laeringsfa­ellesskab og tage saerlig vare på børnenes skoleglaed­e, skoletilhø­r og indbyrdes kammeratsk­aber.

 ??  ?? Kina agter at gøre sin indflydels­e gaeldende overalt – også Grønland – men ikke uden kamp fra USA.
Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer
Kina agter at gøre sin indflydels­e gaeldende overalt – også Grønland – men ikke uden kamp fra USA. Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark